ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Επιστρέφει» σε μεσαία επίπεδα η παραγωγή ελαιολάδου στο Ρέθυμνο
– Εκτιμήσεις ελαιοκομικών φορέων και παραγωγών κάνουν λόγο για σοδειά που θα προσεγγίσει τους 9.000-10.000 τόνους – Παρατηρείται μειωμένη καρπόδεση σε αρκετές περιοχές του Νομού
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΥΝΟΛΑΚΗ
Αμφίρροπη αναμένεται η φετινή σοδειά ελαιολάδου στην Κρήτη. Μετά από μια καταστροφική χρονιά για το βασικό προϊόν της Κρήτης και τη σοβαρή ζημία που υπέστη η τοπική οικονομία, που υπολογίζεται στα 150-200 εκατομμύρια ευρώ, οι ελαιοπαραγωγοί διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία και αναμένουν ανάκαμψη της παραγωγής, ωστόσο έχουν τις επιφυλάξεις τους, καθώς με βάση την μέχρι στιγμής πορεία της καρποφορίας των δέντρων, οι ποσότητες ελαιολάδου που πρόκειται να παραχθούν θα είναι σίγουρα μεγαλύτερες συγκριτικά με πέρσι, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να προσεγγίσουν τις αυξημένες ποσότητες του παρελθόντος.
Ελαιοκομικοί φορείς, αρμόδιες υπηρεσίες και παραγωγοί του Νομού επισημαίνουν ότι ο Νομός μας δεν θα δεχτεί το πλήγμα της σεζόν 2013, που η σοδειά «βυθίστηκε» στους 4.000 τόνους περίπου, από 15.000-16.000 τόνους που κυμαίνεται κατά τις «γεμάτες» σεζόν, αλλά με δυσκολία η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 10.000 τόνους, καθώς υπάρχουν περιοχές που εμφανίζουν ισχυρή μείωση στην καρπόδεση.
Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κυρία Ευθυμία Βυδάκη, σε δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Στο Νομό Ρεθύμνου αναμένεται να παραχθεί ικανοποιητική ποσότητα λαδιού. Δεν θα έχουμε βεντέμα γεμάτη, η παραγωγή θα κυμανθεί σε μέσα επίπεδα, διότι δεν έχουν μεγάλες ποσότητες τα δέντρα σε όλες τις περιοχές, αλλά τουλάχιστον φαίνεται να διασώζεται το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.
Οι συνθήκες έχουν αλλάξει και ο καθένας θα πρέπει να φροντίζει περισσότερο τα ελαιόδεντρα, αν θέλει να του αποφέρουν ικανοποιητική παραγωγή».
Σε θετικές εκτιμήσεις για την παραγωγή της φετινής χρονιάς προέβη ο κ. Βαγγέλης Ροδινός, γεωπόνος και υποδιευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου: «Η παραγωγή θα είναι άνω του μέσου όρου. Φυσικά δεν μιλάμε για περιόδους του 2011-2012, όμως οι περισσότεροι παραγωγοί θα βγάλουν λάδι τουλάχιστον για τις ανάγκες της οικογένειάς τους.
Είναι πολύ νωρίς για να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις, όμως υπολογίζεται ότι ο Νομός θα φτάσει τους 9.000-10.000 τόνους».
Στη συνέχεια ο κ. Ροδινός στέκεται στην ανάγκη που έχουν τα ελαιόδεντρα για αυξημένη περιποίηση και φροντίδα (κλάδεμα, λίπανση κ.τλ.) ενώ επισημαίνει τη σημασία των κλιματολογικών συνθηκών στη διαμόρφωση της τελικής παραγωγής: «Διαπιστώνουμε ότι φέτος αρκετοί παραγωγοί έχουν λιπάνει και γενικότερα έχουν ασχοληθεί περισσότερο με τα χωράφια και τους ελαιώνες τους.
Επιπλέον, είχαμε κάποιες όψιμες βροχές κι αν πάνε όλα καλά με την δακοκτονία, πιστεύω ότι η παραγωγή θα εξελιχθεί αρκετά καλά.
Το χειρότερο είναι να έχουμε ζεστό, θερμό και υγρό καιρό τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, γιατί εκείνη την εποχή δημιουργούνται τεράστια προβλήματα.
Αυτό το είδαμε πέρσι και θυμόμαστε τα αποτελέσματα».
Γενικότερα, παρά την ελλειμματική παραγωγή που αναμένεται σε χώρες της Μεσογείου, οι οποίες είναι ανταγωνιστικές ως προς το ελληνικό προϊόν (Ιταλία, Ισπανία), σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), στην Ελλάδα η παραγωγή αναμένεται να είναι αρκετά καλή παντού και ιδιαίτερα στο νησί μας, παρά τα τοπικά προβλήματα και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Φέτος, στην Ελλάδα αναμένεται μια υψηλή παραγωγή καλής ποιότητας που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και στους 300.000 τόνους, ενώ στην Κρήτη η παραγωγή είναι πιθανό να υπερβεί τους 100.000 τόνους.
Διαμαρτυρίες παραγωγών για τους ψεκασμούς κατά του δάκου
Στο Νομό Ρεθύμνου, μετά το πλήγμα που υπέστη η περσινή παραγωγή, που έφτασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οι παραγωγοί επισημαίνουν την ανάγκη της σωστής εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών κατά του δάκου, εκφράζοντας «ενστάσεις» σχετικά με τον τρόπο που εκτελείται το έργο και την αποτελεσματικότητα που τελικά έχει η προσπάθεια καταπολέμησης των ασθενειών των ελαιοδέντρων.
Στα παράπονα παραγωγών του Νομού, τα οποία σχετίζονται με την μη αποτελεσματική εφαρμογή των ψεκασμών, οι αρμόδιες υπηρεσίες, η Διεύθυνση Γεωργίας της Περιφερειακής Ενότητας και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, επισημαίνουν ότι με τα μέσα που διαθέτουν και ακολουθώντας τον τρόπο που έχει υποδείξει το κεντρικό κράτος, επιδιώκουν η παρέμβαση στους ελαιώνες να επιτυγχάνεται όσο πιο ορθά γίνεται, ωστόσο παραδέχονται ότι υπάρχει ένα ποσοστό αστοχίας, το οποίο προτίθενται να ελέγξουν και να διορθώσουν.
Ειδικότερα, ο κ. Ροδινός εκ μέρους της Έ.Α.Σ. Ρεθύμνου που έχει αναλάβει την εργολαβία και έχει αναθέσει την εφαρμογή των ψεκασμών σε συνεργεία σε κάθε τοπική κοινότητα, στα «Ρ.Ν.» δήλωσε τα εξής: «Είναι πιθανόν όντως σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρχει πρόβλημα, αλλά σε (πολύ μικρό ποσοστό. Αν υπολογίσουμε ότι περίπου 100 συνεργεία έχουν αναλάβει τους ψεκασμούς, εκτιμώ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με περισσότερα από 2 ή 3.
Πάντως, παρακολουθούμε την εξέλιξη του έργου και με GPS, όπως και την υπόλοιπη υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτουμε για τη δακοκτονία, μπορούμε να γνωρίζουμε που πήγε το κάθε συνεργείο και πότε.
Αν οι παραγωγοί έχουν προβλήματα, είμαστε ανοιχτοί σε οποιοδήποτε ζήτημα, απαντάμε στα τηλέφωνα και αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα.
Δυστυχώς, τα μέσα τα οποία έχουμε είναι συγκεκριμένα και λίγα. Είτε μιλάμε για χρήματα, είτε μιλάμε για φάρμακα, είτε για ψεκασμούς.
Δεν φταίει ούτε η Κρήτη, ούτε το Ρέθυμνο, ούτε εμείς. Αυτό πρέπει να αλλάξει σύντομα από το κεντρικό κράτος. Οι παραγωγοί να γνωρίζουν ότι με τα εφόδια που μας διαθέτει το Κράτος, προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας όσο το δυνατόν καλύτερα.
Ζητούμε από τους ελαιοπαραγωγούς να δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την καταπολέμηση του δάκου, να είναι παρόντες κατά τη διαδικασία, να ανοίγουν τα χωράφια τους, να απομακρύνουν τα ζώα τους.
Οι ίδιοι οι αγρότες πρέπει να κατανοήσουν ότι στήνουν και τον μηχανισμό του ελέγχου όταν είναι εκεί. Όταν επιβλέπουν τα περισσότερα προβλήματα λύνονται την ώρα των ψεκασμών».
Σχετικά με το θέμα, η κυρία Ευ. Βυδάκη, ερωτώμενη από τα «Ρ.Ν.» στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία που πρέπει να υπάρξει ανάμεσα στα συνεργεία και τους παραγωγούς, ενώ καλεί τους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων να φροντίζουν να ενημερώνονται για τις ημερομηνίες των ψεκασμών.
Στους Δήμους Ρεθύμνου, Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου έχει ολοκληρωθεί ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν ακόμα δυο. Στις περιοχές του Μυλοποτάμου σε εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο στάδιο των ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς.
Ελαιοκομικοί φορείς, αρμόδιες υπηρεσίες και παραγωγοί του Νομού επισημαίνουν ότι ο Νομός μας δεν θα δεχτεί το πλήγμα της σεζόν 2013, που η σοδειά «βυθίστηκε» στους 4.000 τόνους περίπου, από 15.000-16.000 τόνους που κυμαίνεται κατά τις «γεμάτες» σεζόν, αλλά με δυσκολία η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 10.000 τόνους, καθώς υπάρχουν περιοχές που εμφανίζουν ισχυρή μείωση στην καρπόδεση