Επιστρέφουν οι προσδοκίες για την επερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν, παρά τη στάση αναμονής που τηρούν οι τουριστικοί φορείς και τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει προκαλέσει στον τουρισμό το κλίμα οικονομικής αστάθειας στην Ελλάδα. Οι πολιτικές εξελίξεις έχουν επιβραδύνει τη ροή των τουριστικών κρατήσεων, εδώ και ένα μήνα περίπου, σχεδόν από το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών, γεγονός που δημιουργεί αγωνία σε ξενοδόχους και εμπλεκόμενους με τον τουρισμό φορείς, ωστόσο τις τελευταίες μέρες το κλίμα δείχνει να αλλάζει, με τα μηνύματα να είναι περισσότερο ενθαρρυντικά.
Τα καλά νέα για τον τουρισμό της χώρας, αλλά και της Κρήτης ειδικότερα, έρχονται από τη Γερμανία, από όπου οι κρατήσεις καταγράφουν για δεύτερη χρονιά σημαντική άνοδο. Η ανοδική τάση από τη γερμανική αγορά εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ενώ απολύτως αντιπροσωπευτική για το τι πρόκειται να συμβεί θα είναι η Διεθνής Έκθεση του Βερολίνου, που ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί έως τις 8 Μαρτίου. Στην έκθεση συμμετέχει και η Περιφέρεια Κρήτης, με την προσδοκία μιας ακόμη επιτυχημένης και αποτελεσματικής παρουσίας, που θ’ αυξήσει το ενδιαφέρον των Γερμανών για να παραθερίσουν στο νησί μας.
Γενικότερα, όπως μεταδίδουν μεγάλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης και σύμφωνα με όσα δείχνουν οι μέχρι στιγμής κρατήσεις, κερδισμένη της αυξημένης ζήτησης των Γερμανών τουριστών στους ευρωπαϊκούς προορισμούς είναι η Ελλάδα. Το 2014 ο αριθμός των γερμανικών κρατήσεων προς τη χώρα μας αυξήθηκε κατά 17,2%, ενώ στο 5,9% κυμάνθηκε η αύξηση προς την Ισπανία, στο 5,1% προς την Ιταλία, στο 1,9% προς την Τουρκία. Όπως αναφέρουν οι Γερμανοί, ο κυριότερος λόγος για την ελληνική επιτυχία είναι μια «ρεαλιστική» αναλογία τιμών και προσφερόμενων παροχών, ενώ η ανοδική τάση εκτιμάται ότι δεν θα ανακοπεί, παρά τις διαπραγματεύσεις και τις διαφωνίες που καταγράφονται σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, μεταξύ των δυο χωρών.
Ακόμα, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τις κρατήσεις που προέρχονται από τη Γαλλία, ωστόσο η ελληνική πλευρά αναζητεί εναγωνίως περισσότερη «τουριστική» στήριξη και από άλλες ευρωπαϊκές κυρίως αγορές, που παραμένουν «παγωμένες».
Την ίδια στιγμή οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν υποστεί καθίζηση και το πλήγμα στη συγκεκριμένη περίπτωση για τον τουρισμό της Ελλάδας αναμένεται να είναι μεγάλο, καθώς υπολογίζεται ότι φέτος το καλοκαίρι αναμένεται να αφιχθούν στη χώρα μας 50% λιγότεροι τουρίστες από τις δύο αυτές χώρες.