Μετά από έναν περίπου χρόνο τηλεκπαίδευσης επιστρέφουν την 1η Οκτωβρίου στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων φοιτητές και καθηγητές καθώς, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, τα μαθήματα θα γίνουν διά ζώσης, σύμφωνα με υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
Ειδικότερα, το σύνολο των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας (μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, διοικητικό προσωπικό κλπ), καθώς και όσοι εισέρχονται στους χώρους των ΑΕΙ, οφείλουν να είναι κάτοχοι είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικού νόσησης, είτε βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος εργαστηριακών ελέγχων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας και η επαναληπτική εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου για το έτος 2020-2021 απαιτεί από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικό τεστ (self, rapid ή PCR), αλλά και τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης.
Όσον αφορά στην πρακτική άσκηση φοιτητών σε φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για τους εργαζόμενους κάθε φορέα αντίστοιχα.
Η επιστροφή στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα και η διά ζώσης εκπαίδευση αποτελούσε επιθυμία του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς παρά το γεγονός ότι η τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ λειτούργησε στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον με ικανοποιητικά αποτελέσματα εν τούτοις δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανθρώπινη επαφή και τη διά ζώσης διδασκαλία.
Παράλληλα όμως διά ζώσης θα είναι και η διδασκαλία στα σχολεία με τους μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες στις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για το νέο έτος. Όσον αφορά τους μαθητές, θα προσέρχονται στο σχολείο με πιστοποιητικό εμβολιασμού (οι άνω των) 12 ετών, με βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή με δήλωση αρνητικού self test δύο φορές την εβδομάδα. Όπως έχει ξεκαθαριστεί από το υπουργείο Υγείας τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα παρέχονται δωρεάν στους ανεμβολίαστους μαθητές και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Την ίδια ώρα οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται σε δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα. Αυτά θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Παιδείας είναι να μην επαναληφθεί το φαινόμενο να κλείνουν τμήματα σχολικών μονάδων λόγω μεμονωμένων κρουσμάτων καθώς, όπως τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις της η υπουργός, «το οικογενειακό περιβάλλον των παιδιών είναι εμβολιασμένο». Ανέφερε ότι απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί να λειτουργήσουν δια ζώσης όλες οι εκπαιδευτικές δομές. Σημείωσε ότι περίπου το 80% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί και αν προστεθεί ένα ποσοστό 10% που έχει νοσήσει, απομένει ένα 10% που δεν έχει εμβολιαστεί.
Η χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους θεωρείται δεδομένη τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους, σύμφωνα με τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ.