Την επιτακτική ανάγκη στελέχωσης του νοσοκομείου Ρεθύμνου, αλλά και των κέντρων υγείας του νομού με τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού επισήμαναν για πολλοστή φορά χθες οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ρεθύμνου, στο πλαίσιο κινητοποίησης που πραγματοποίησαν στον προαύλιο χώρο του Νοσηλευτικού Ιδρύματος του νομού.
Οι γιατροί διαμαρτύρονται για τις αποδεκατισμένες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου με αιχμή του δόρατος την παθολογική, στην οποία υπηρετούν μόλις δυο γιατροί, καθώς και το αναισθησιολογικό, όπου οι εφημερίες καλύπτονται με ιδιώτες γιατρούς.
Στην χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας γιατρών και εργαζομένων παραβρέθηκαν φορείς και σωματεία του νομού, καθώς και πολίτες που συμπαραστέκονται στον αγώνα των γιατρών, οι οποίοι παράλληλα ζητούν να δοθούν ενισχυμένα κίνητρα για τις θέσεις γιατρών, οι οποίες αν και προκηρύσσονται δεν καλύπτονται. Παράλληλα ζητούν από δήμους και περιφέρεια να συνδράμουν από την πλευρά τους σε θέματα στέγασης και ενδεχομένως οικονομικής ενίσχυσης των γιατρών που θα υπηρετούν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Πάντως σε ό,τι αφορά την προκήρυξη των γιατρών για την κάλυψη 12 θέσεων μόνιμου προσωπικού, όπως διαβεβαίωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου, Λευτέρης Μαρκάκης, αυτή βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των αιτήσεων.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου, Γιάννης Σαριδάκης, στη διάρκεια της ομιλίας του στη χθεσινή συγκέντρωση έκανε λόγο για απόλυτη υποβάθμιση του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας του τόπου επισημαίνοντας: «Αυτή τη φορά η κινητοποίησή μας πρέπει να είναι ακόμα πιο δυναμική, ας είναι μέσα στο καλοκαίρι, διότι εάν τώρα δεν πάρουν το μήνυμα οι εξουσίες να λάβουν κατεπείγοντα μέτρα για τη δημόσια υγεία στο νομό, θα βιώσουμε ακόμα χειρότερες καταστάσεις το φθινόπωρο, όπου πιθανότατα θα έχουμε και έξαρση της πανδημίας. Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι να υπάρξει ενημέρωση για την κατάσταση που συμβαίνει στο δημόσιο νοσοκομείο. Αυτή τη στιγμή η παθολογική κλινική, το αναισθησιολογικό τμήμα, το τμήμα επειγόντων περιστατικών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στην παθολογική έχουμε τρία άτομα προσωπικό και μάλιστα ο ένας ήταν επικουρικός και αποχώρησε. Στο αναισθησιολογικό δύο άτομα και τρία στα επείγοντα που κινδυνεύουν να μείνουν δύο. Το ελάχιστο προσωπικό δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στο φόρτο εργασίας και πολύ περισσότερο στην αντιμετώπιση των περιστατικών του ιού. Αυτή τη στιγμή που παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και περιμένουμε νέα έξαρση το φθινόπωρο, εάν και θεωρητικά το νοσοκομείο έχει τις δυνατότητες, δεν είναι σε θέση το προσωπικό, εάν και είναι αφοσιωμένο αλλά δεν είναι αρκετό. Με την υπάρχουσα στελέχωση δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε επαρκή διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων, ακόμα και των θετικών που θα χρειαστούν νοσηλεία, αυτό αποτελεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα στα ήδη υπάρχοντα. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα. Η διαδήλωσή μας είναι λαϊκή, ενωτική με πρόσχημα την διεκδίκηση της δημόσιας υγείας, όπως το 2010-2012 καταφέραμε να επιβάλουμε την διοικητική αυτονομία του νοσοκομείου μας, έτσι και σήμερα όλοι οι κοινωνία ενωτικά, συλλογικά θα επιβάλουμε τα αιτήματα που επειγόντως πρέπει να ικανοποιηθούν για να μην σταματήσει η δημόσια υγεία στον τόπο. Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας, είμαστε αρκετά αισιόδοξη για τη συνέχεια».
Από την πλευρά της η διευθύντρια της ποσολογικής κλινικής, Ελένη Ιωννίδου, ανέφερε: «Τους τελευταίους 9 μήνες είμαστε δύο μόνιμοι γιατροί για όλο το νομό. Έχουμε κλείσει τα εξωτερικά μας ιατρεία και λειτουργούμε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Έχουμε κάνει τα πάντα όσων αφορά το θέμα των διεκδικήσεων, έχουμε πάει στους βουλευτές, έχουμε πάει στο δημοτικό συμβούλιο, έχουμε μιλήσει με τον ίδιο τον υπουργό, έχουμε πάει υγειονομική περιφέρεια, έχουμε προσπαθήσει μέσω των θεσμικών οργάνων του νοσοκομείου για να εξηγήσουμε ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι ασφαλής για τους ασθενείς. Εννοείται πως έχουμε φτάσει στα όρια της ψυχικής και σωματικής μας δύναμης. Είναι η δεύτερη χρονιά που δεν παίρνουμε άδεια, φυσικά όχι μόνο για εμάς τους ίδιους αλλά και την ασφάλεια των ασθενών μας. Αυτή τη στιγμή, αισθανόμαστε επικίνδυνοι, ότι δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ποιότητα της δουλειάς μας. Μέσα σε όλη αυτή τη φοβερή αγωνία προσπαθούμε καθημερινά να στηρίξουμε το νοσοκομείο μας. Βλέπουμε ότι σταδιακά υποβαθμίζεται η ποιότητα και η ποσότητα της δουλειάς μας. Δεν υπάρχει μέλλον μακροπρόθεσμης στήριξης, τουλάχιστον της κλινικής μας, πόσο μάλλον και άλλων τμημάτων που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο. Δυστυχώς οι απαντήσεις είναι του εντέλλεσθε, σα να βρισκόμαστε σε καιρό πόλεμο. Όταν αναφέρουμε ότι κάτι είναι επικίνδυνο να γίνει ή δεν μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε για να προασπιστούμε την ασφάλειά μας λειτουργούν σα να βρισκόμαστε σε συνθήκες πολέμου. Όταν ξεκίνησε η πανδημία, εμείς οι ίδιοι είπαμε ότι θα υπερβούμε τους εαυτούς μας και θα βάλουμε τα δυνατά μας για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε τις καταστάσεις. Τώρα όμως έχει δοθεί χρόνος, το νοσοκομείο θα έπρεπε να έχει στηριχθεί. Η διοίκηση και τα ανώτατα όργανα είναι υποχρεωμένοι να βρουν τρόπο να προσελκύσουν κόσμο για να έχουμε προσωπικό. Η αιτία της απόρριψης της θέσης είναι οι χαμηλές απολαβές συνδυαστικά με την επικινδυνότητα της δουλειάς».
Ο Νίκος Γιουρούκος, νοσηλευτής – μέλος της κινητής μονάδας υγείας του ΕΟΔΥ ανέφερε: «Παίρνουμε 15 δείγματα την ημέρα, μπορούμε να πάρουμε μόνο 15 δείγματα την ημέρα από υπηρεσίες και η δουλειά που γίνεται είναι πολύ μικρή. Εν μέσω πανδημίας, ήμασταν μόνο 3 άτομα και οι συνάδελφοί μου συμβασιούχοι θα φύγουν σε ένα μήνα περίπου. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ο κόσμος να συλλογοποιηθεί για το κοινό συμφέρον του νοσοκομείου και να αγωνιστούμε».
Εκ μέρους των εργαζομένων, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Γιώργος Τέμπελος υποστήριξε: «το βασικό μας αίτημα είναι να μπούμε μέσα στα βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς δουλεύουμε κάτω από χείριστες καταστάσεις. Υπάρχουν πάρα πολλές συμβάσεις ομηρίας και πολλά παιδιά τα οποία είναι επικουρικά και δεν γνωρίζουν αν αύριο θα είναι εδώ πέρα. Έχει ανανεωθεί η σύμβασή τους 3 φορές και καθησυχάζονται ότι είναι απαραίτητοι για το νοσοκομείο, αλλά δεν γίνονται μόνιμοι. Υπάρχουν παιδιά του ΟΑΕΔ τα οποία δουλεύουν εδώ για 400 ευρώ, κάνοντας νυχτερινές βάρδιες και σαββατοκύριακα, μπαίνοντας στις αίθουσες του κορωνοϊού και δεν τους κολλάνε καν ημερομίσθια. Με τα 400 ευρώ δεν συντηρείς μία οικογένεια, με τα 400 ευρώ δεν ζεις αξιοπρεπώς. Απαιτούμε μόνιμη εργασία για όλους, ένταξη στα βαριά και ανθυγιεινά και θα είμαστε μαζί σα όποτε μας χρειαστείτε και θα συμπορευτούμε».
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών το πρόβλημα είναι τεράστιο εν μέσω πανδημίας και επεσήμανε την επεκτατική ανάγκη να δοθούν κίνητρα στις προκηρύξεις για την κάλυψη των απαραίτητων θέσεων με μόνιμο προσωπικό: «Αυτό που ουσιαστικά ζητάμε είναι να δοθούν κίνητρα στην προκήρυξη, έτσι ώστε να στελεχωθεί το νοσοκομείο με προσωπικό. Επαναπροκηρύξεις θέσεων δηλαδή με συγκεκριμένα οικονομικά, επιστημονικά και διοικητικά για να προσελκύσουμε του συναδέλφους. Δεν υπάρχει κάποια νεώτερη ενημέρωση από την Διοίκηση του νοσοκομείου. Το Υπουργείο λέει ότι επεξεργάζεται ένα πλαίσιο κινήτρων, απλά δεν γνωρίζουμε πότε αυτό θα υλοποιηθεί και εμείς καιγόμαστε. Παράλληλα, το αίτημα προς την αυτοδιοίκηση είναι στοχευμένο. Αν θυμάμαι καλά ο κύριος Μαρινάκης μας είχε πει ότι επειδή δεν είμαστε άγονη περιοχή, έχουμε περιορισμένες δυνατότητες να μας βοηθήσει πρακτικά αλλά εμείς δεν θέτουμε ζητήματα άμεσης οικονομικής επιχορήγησης αλλά ζητήματα παιδικών σταθμών, στέγης, να συνδράμει όσο μπορεί και ο δήμος σε συνεργασία και με άλλους θεσμικούς φορείς. Επίσης έχουμε την πληροφόρηση ότι σε άλλες περιφέρειες, έχει δοθεί από τις περιφέρειες, ειδική οικονομική ενίσχυση των γιατρών που θα εργαστούν σε αυτές».
Έξι θάλαμοι για περιστατικά κορωνοϊού στο νοσοκομείο
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον η κλινική για τον κορωνοϊό στο νοσοκομείο Ρεθύμνου καταλαμβάνει έξι θαλάμους, σε χειρουργική και παιδιατρική, και η υπόλοιπη Παιδιατρική -όπου αρχικά είχε διαμορφωθεί το τμήμα αυτό- έχει αποδοθεί στην αρχική της λειτουργία, όπως σημείωσε και ο διοικητής του ιδρύματος Λευτέρης Μαρκάκης.