Την εξάρθρωση μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης, της οποίας τα μέλη διέπρατταν κακουργηματικά αδικήματα εις βάρος αφενός επιχειρηματιών που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα αλλά και ανέργων -σχεδόν εξαθλιωμένων οικονομικά πολιτών- και αφετέρου εις βάρος του Δημοσίου, κατάφεραν υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Κρήτης σε συνεργασία με την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και με την συνδρομή του «κοριού» της Ε.Υ.Π.
Κατά πληροφορίες, μεταξύ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, είναι «επιφανή άτομα» της κοινωνίας του Ηρακλείου. Δικηγόρος ο οποίος είχε σύμβαση έργου με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, δημόσιοι υπάλληλοι, άτομο αποσπασμένο σε γραφείο βουλευτή της Ν.Δ. στη Βόρειο Ελλάδα, γεωπόνος καθώς και τουλάχιστον δυο τουριστικοί πράκτορες.
Οκτώ συνολικά είναι τα άτομα που αποτελούσαν τα βασικά μέλη του κυκλώματος, ενώ δέκα ακόμα άτομα φέρονται να είχαν απλή συνέργεια στα κακουργηματικά αδικήματα που διέπρατταν οι οκτώ. Επί μήνες, εργάστηκε για την υπόθεση και την εξάρθρωση του κυκλώματος, ειδική ομάδα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, που όμως είχαν ως επικεφαλής τους αστυνομικό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου.
Λεπτομέρειες για τη δράση του κυκλώματος, αναμένεται να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ωστόσο οι πληροφορίες που ούτε επιβεβαιώνονται ούτε διαψεύδονται μέχρι στιγμήν, κάνουν λόγο για κύκλωμα του οποίου η δραστηριότητα ξεκίνησε την περίοδο 2006-2007, αλλά μπήκε στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών τους τελευταίους επτά μήνες και τελούσε υπό στενή παρακολούθηση.
Το αντικείμενο της δραστηριότητας του κυκλώματος ήταν η αγοραπωλησία επιχειρήσεων που βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού εξαιτίας συσσωρευμένων χρεών προς την Εφορία και το ΙΚΑ αλλά και προς τρίτους. Η αγοραπωλησία γινόταν φυσικά με ένα καλά σχεδιασμένο τρόπο, θυματοποιώντας τόσο τους αγοραστές όσο και τους χρεωμένους επιχειρηματίες.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, τα οκτώ μέλη του κυκλώματος, στοχοποιούσαν καταχρεωμένες επιχειρήσεις -κυρίως τουριστικές- για τις οποίες εξασφάλιζαν ακριβή εικόνα ως προς τα χρέη τους. Ειδικότερα, το κύκλωμα πόνταρε στις οφειλές τους προς την Εφορία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που οδηγούσαν σε αδιέξοδο τους ιδιοκτήτες τους.
Παράλληλα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στοχοποιούσαν πολίτες άνεργους και εξαθλιωμένους οικονομικά αλλά καθαρούς απέναντι στην εφορία και το ΙΚΑ. Τους προσέγγιζαν και τους ρωτούσαν αν ενδιαφέρονται να εργαστούν. Η απάντηση σε τέτοιες περιπτώσεις ήταν πάντα θετική.
Εφόσον είχαν τις δυο πλευρές που τους ενδιέφεραν, προχωρούσαν το σχέδιό τους.
Επισκεπτόταν τον καταχρεωμένο επιχειρηματία κάθε φορά, εμφανιζόμενοι ως σωτήρες και του υποσχόταν ότι θα τον βοηθήσουν να απαλλαγεί από τα χρέη και να αποφύγει τις περαιτέρω δικαστικές περιπέτειες κι ότι εκείνοι θα διαχειριστούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της επιχείρησής του. Ευάλωτοι οι επιχειρηματίες αυτοί και ευρισκόμενοι σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, θεωρούσαν ότι εύρισκαν τη λύση του προβλήματός τους.
Η επόμενη φάση ήταν να δώσουν δήθεν εργασία, σε κάθε μια απ’ αυτές τις χρεωμένες επιχειρήσεις, με καλή μηνιαία αμοιβή σε άτομα άνεργα, πολλές φορές μάλιστα σε θέσεις προϊσταμένου ή διευθυντή. Αυτά τα άτομα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα εμφάνιζαν στους υπό πτώχευση επιχειρηματίες ως προσωπικό δικό τους που θα διαχειριζόταν τις επιχειρήσεις με τον καλύτερο τρόπο.
Το επόμενο σκέλος του σχεδίου του κυκλώματος ήταν η πρόταση στον υπερχρεωμένο επιχειρηματία να τους πουλήσει την επιχείρηση με μόνο αντάλλαγμα την αγορά όλων των χρεών της επιχείρησής του. Η πρόταση ήταν δελεαστική, διότι ο επιχειρηματίας βρισκόταν αφενός μπροστά σε ένα «λουκέτο» και αφετέρου στον δρόμο προς τη φυλακή. Όταν λοιπόν επέλεγε την πώληση της επιχείρησής του προς τους «σωτήρες» του κυκλώματος, εκείνοι προχωρούσαν στην επόμενη φάση. Με τη βοήθεια του συνεργού τους δικηγόρου του Ηρακλείου, έπειθαν κάθε φορά τον άνεργο που είχαν τοποθετήσει ως εργαζόμενο στην υπό εξαγορά επιχείρηση, να του μεταβιβάσουν ποσοστό της. Ήταν εύκολο να τον χρησιμοποιήσουν ως «αχυράνθρωπο», αφού εκείνος δεν γνώριζε τι πρόκειται να ακολουθήσει. Αντίθετα, θεωρούσε ότι είναι αρκετά τυχερός ώστε και μισθό να του έχουν εξασφαλίσει και να τον κάνουν μέτοχο σε επιχείρηση.
Η επόμενη φάση του σχεδίου ήταν να μεταβιβάζουν τα μέλη του κυκλώματος το τοξικό μέρος της επιχείρησης, δηλαδή το ποσοστό με τα χρέη της, στον ανίδεο πρώην άνεργο και οικονομικά εξαθλιωμένο πολίτη. Κι ενώ μεταβίβαζαν τα χρέη, κατάφερναν στη συνέχεια να πουλήσουν την επιχείρηση καθαρή και να καρπωθούν το ποσόν της πώλησης.
Έτσι, οι χρεωμένοι επιχειρηματίες έχαναν τις επιχειρήσεις τους, άνεργοι πολίτες κληρονομούσαν χρέη προς το δημόσιο πολλών χιλιάδων ευρώ και οι «αετονύχηδες» του κυκλώματος φούσκωναν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
«Υπεράνω υποψίας πολίτες»
Σε ότι αφορά τα οκτώ μέλη του κυκλώματος, εκ των οποίων έχουν συλληφθεί τα έξι, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για:
• Έναν 44χρονο που φέρεται ως εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης. Επίσημα φαίνεται να εμφανίζεται ως ανεπάγγελτος, ωστόσο πληροφορίες τον θέλουν ως αφανή διαχειριστή εταιρείας ταχυμεταφορών.
• Η 41χρονη σύζυγος του πρώτου, εργαζόμενη σε διαφημιστική εταιρεία. Φέρεται να διαχειριζόταν τα χρήματα που αποκόμιζε το κύκλωμα.
• Έναν 49χρονο δικηγόρο του Ηρακλείου. Εργαζόταν με σύμβαση έργου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Ο συγκεκριμένος δικηγόρος έκανε όλες τις μεταβιβάσεις, τα συμφωνητικά και όποια άλλα έγγραφα ήταν απαραίτητα για τις απάτες του κυκλώματος.
• Έναν 46χρονο υπάλληλο της ΔΕΗ που φέρεται να είναι αποσπασμένος στο γραφείο βουλευτή Σερρών της Ν.Δ. Οι πληροφορίες βέβαια τον φέρουν να ήταν τον περισσότερο χρόνο στο Ηράκλειο. Είχε τις δημόσιες σχέσεις του κυκλώματος. Άτομο με πολλές διασυνδέσεις πολιτικές, τις οποίες φέρεται να χρησιμοποιούσε για την επίτευξη των στόχων της εγκληματικής οργάνωσης.
• Έναν 42χρονο γεωπόνο από τουριστική περιοχή του Ηρακλείου. Οι πληροφορίες τον θέλουν να είναι το άτομο που εντόπιζε τόσο τις προβληματικές επιχειρήσεις όσο και τους άνεργους πολίτες, που είχαν ανάγκη εργασίας, τους οποίους το κύκλωμα χρησιμοποιούσε -εν αγνοία τους- ως αχυρανθρώπους.
• Έναν 49χρονο άνεργο από τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Φέρεται να εξυπηρετούσε τα μέλη του κυκλώματος σπάζοντας τις επιταγές που έπαιρναν από την πώληση επιχειρήσεων.
Όλοι οι παραπάνω συνελήφθησαν χθες και αναζητούνται ακόμα:
• Δυο τουριστικοί πράκτορες του Ηρακλείου -φέρονται να δραστηριοποιούνται στην Χερσόνησο. Πρόκειται για αδέλφια που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται στο εξωτερικό.
Ζημιά εκατομμυρίων εις βάρος ιδιωτών και του Δημοσίου
Στην πρώτη χθεσινή της ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ., αναφέρει σχετικά με την υπόθεση:
«Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Κρήτη με την συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, που ενέχεται σε απάτες κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος του δημοσίου και ιδιωτών επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου.
Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί έξι μέλη της οργάνωσης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες. Εκτιμάται ότι η ζημιά σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ξεπερνά τα 3.000.000 ευρώ, ενώ σε βάρος των ιδιωτών προσεγγίζει 14.000.000 ευρώ».