Με την τοποθέτηση παγίδων στην περιοχή της λίμνης του Φράγματος των Ποταμών οι αρμόδιες υπηρεσίες θα επιχειρήσουν σήμερα το μεσημέρι να αιχμαλωτίσουν τον κροκόδειλο που βρίσκεται στην περιοχή και έγινε αντιληπτός πριν μια εβδομάδα.
Ο βιολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Πέτρος Λυμπεράκης που είχε συνάντηση χθες με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ο.Α.Κ. Λ. Κοπάση και τον προϊστάμενο Υδραυλικών Έργων του Ο.Α.Κ. Β. Μαμαγκάκη στο Ηράκλειο -προκειμένου να εκπονήσουν ένα σχέδιο για την παγίδευση του ζώου με βάση τα χαρακτηριστικά της περιοχής αλλά και τις κινήσεις του ερπετού- όπως αυτές έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα από το σύστημα παρακολούθησης, τόνισε πως αρχικά θα χρησιμοποιήσουν μια φάκα με δόλωμα, προκειμένου να μπορέσουν να αιχμαλωτίσουν το ζώο. Αν αυτό δεν γίνει εφικτό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λυμπεράκης, θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι, όπως η τοποθέτηση μεγάλων διχτυών. Άγνωστο ωστόσο παραμένει το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να επιτευχθεί ο στόχος.
Ειδικότερα, ο κ. Λυμπεράκης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Θα κάνουμε μια απόπειρα καταρχήν με παγίδες να πιάσουμε το ζώο. Αν αυτό δεν πετύχει τότε θα δοκιμάσουμε άλλους τρόπους όπως τα δίχτυα. Πρόκειται για μια ιδιότυπη μεγάλη «φάκα», όπου θα βάλουμε φαγητό. Βλέποντας και κάνοντας. Αν δεν τα καταφέρουμε θα εξετάσουμε στη συνέχεια άλλους τρόπους».
Ερωτώμενος για την τύχη του ζώου μετά την παγίδευσή του ο κ. Λυμπεράκης ανέφερε πως γίνονται επαφές τόσο με το Αττικό Πάρκο στην Αθήνα όσο και με το ΕΛΚΕΘΕ, ωστόσο σημείωσε πως αρμόδιες αρχές για τα άγρια ζώα στην Ελλάδα είναι τα δασαρχεία.
Από την πλευρά του ο κ. Μαμαγκάκης ανέφερε: «Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε ο σχεδιασμός που θα ακολουθήσουμε για να παγιδεύσουμε το ζώο. Θα κάνουμε μια πρώτη προσπάθεια σήμερα. Αν δεν τα καταφέρουμε θα προχωρήσουμε σε επανασχεδιασμό».
Στη σημερινή επιχείρηση εκτός από τον κ. Λυμπεράκη, τους υπεύθυνους του Ο.Α.Κ. θα συμμετέχουν η ΕΜΑΚ, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και εθελοντές.
Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή της λίμνης έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα παρακολούθησης του Ο.Α.Κ. προκειμένου να καταγράφονται οι κινήσεις του ζώου, ενώ οι αρχές εξετάζουν ακόμα το ενδεχόμενο ύπαρξης και δεύτερου κροκόδειλου. Στην περιοχή έχει τοποθετηθεί προστατευτικό πλέγμα σε μήκος ενός χλμ., ώστε αυτή να μην είναι προσβάσιμη από τους πολίτες, ενώ έχουν τοποθετηθεί και απαγορευτικές για την κολύμβηση πινακίδες.