Με στόχο την ανάδειξη και την προώθηση του ελαιολάδου και των κρητικών συνταγών, αναπτύσσεται στους τέσσερις νομούς του νησιού το Δίκτυο Επιχειρήσεων Εστίασης Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου. Ταβέρνες, εστιατόρια και χώροι εστίασης στο Ρέθυμνο, στα Χανιά, στο Ηράκλειο και στο Λασίθι θα πιστοποιηθούν το επόμενο διάστημα, ως επιχειρήσεις αποκλειστικής χρήσης ελαιολάδου, συμβάλλοντας στην προβολή ενός εκ των βασικών στοιχείων της κρητικής διατροφής.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης και το Δίκτυο θα συνεργάζεται με το αντίστοιχο που ιδρύεται στην Κύπρο, στο πλαίσιο του ειδικού έργου που υλοποιεί ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας Κύπρου, για το πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου.
Το Καταστατικό που περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής, υπογράφηκε χθες στα γραφεία του ΣΕΔΗΚ από έξι ταβέρνες που δραστηριοποιούνται στα νομό Χανίων και τις επόμενες μέρες το ίδιο θα συμβεί στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο και στο Λασίθι. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες οι ειδικοί που έχουν αναλάβει τον έλεγχο των καταστημάτων με σκοπό την πιστοποίησή τους, θα βρίσκονται σήμερα στο Ρέθυμνο, καθώς υπάρχουν τοπικές επιχειρήσεις που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο Δίκτυο.
Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Στόχος του Δικτύου είναι η ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων εστίασης και του κοινού για τις επιπτώσεις από την χρήση σπορελαίων στην οικονομία και στην υγεία. Ο καταναλωτής θα πρέπει να μάθει να ζητάει το ελαιόλαδο.
Στην Κρήτη υπάρχουν πάρα πολλές ταβέρνες και καταστήματα εστίασης και όπως είναι κατανοητό δεν μπορούν να ενταχθούν όλα στο Δίκτυο. Όμως, σε κάθε νομό θα υπάρχουν πιστοποιημένες επιχειρήσεις, καθώς στόχος μας είναι η ανάπτυξη του Δικτύου, η προώθηση και η προβολή του ελαιολάδου».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του ΣΕΔΗΚ, ντόπιοι επιχειρηματίες σημείωσαν: «Σε ένα τόπο όπως η Κρήτη που παράγει άφθονο και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο είναι αδιανόητο και αντίθετο προς τα συμφέροντα του τόπου το προϊόν αυτό στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης του νησιού να αντικαθίσταται από διάφορα σπορέλαια με μειωμένη γευστική και ύποπτη υγιεινή αξία».
Βασικοί στόχοι του Δικτύου είναι:
– Η ανάδειξη, προβολή και προώθηση του ελαιολάδου και των φαγητών και εδεσμάτων που παρασκευάζονται με αποκλειστική χρήση του.
– Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τοπικού τουριστικού προϊόντος.
– Η βελτίωση του επιπέδου υγιεινής διατροφής των κατοίκων και τουριστών της Κρήτης.
Μέλη του Δικτύου μπορούν να γίνουν: ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ελαιοεδεσμάτων που προφέρουν φαγητά ή εδέσματα που παρασκευάζονται αποκλειστικά με ελαιόλαδο. Ακόμα, έμποροι και συνεταιρισμοί που διαθέτουν αποκλειστικά ελαιόλαδο.
Βασικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων του Δικτύου είναι: η αποκλειστική χρήση ελαιολάδου, η αποδοχή ελέγχων, η καταβολή εγγραφής και ετήσιας συνδρομής, που θα καθοριστεί από το Δ.Σ. των μελών του Δικτύου.
Τα οφέλη των επιχειρήσεων του Δικτύου είναι τα εξής: δωρεάν χορήγηση του λογότυπου (σήματος) ειδικής πιστοποίησης, καθώς και διαφημιστικών αντικειμένων, προβολή του Δικτύου μέσα από τα ΜΜΕ και την ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ, δυνατότητα προμήθειας ελαιόλαδου ή ελαιοεδεσμάτων από τις επιχειρήσεις εμπορίας-μέλη του Δικτύου, προβολής της ιδιότητάς τους ως μελών του Δικτύου και η συμμετοχή τους σε κοινές εκδηλώσεις προβολής που θα πραγματοποιηθούν στην Κρήτη και στην Κύπρο (οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες πρέπει να συμπληρώσουν και να αποστείλουν δήλωση ενδιαφέροντος στο fax 29210 59818 ή στο e-mail info@sedik.gr.
Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ ενέκριναν για επείγουσα χρήση το χάπι της Pfizer
Η ρυθμιστική αρχή υγείας των ΗΠΑ ενέκρινε για επείγουσα χρήση το χάπι της Pfizer για την Covid. Όπως μεταδίδει το...