Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου Φεβρουαρίου που έπληξαν τον νομό Ρεθύμνου και προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και όχι μόνο, έφεραν στο προσκήνιο την απουσία επαρκών και ικανών υποδομών, που θα μπορούσαν να θωρακίσουν τις περιοχές από την ένταση των πρωτόγνωρων φαινομένων και έκρουσαν το καμπανάκι για την επιτακτική ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο, όσο κυρίως σε επίπεδο έργων για να μπορέσει ο τόπος να προστατευτεί από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος Ρεθύμνου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Μίνως Αλεφαντινός, ετοιμάζεται σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον καθηγητή συγκοινωνιακών έργων κ. Τσακίρη να ξεκινήσει την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Το σχέδιο αυτό, υπό την καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων, θα αποτελέσει ένα μπουσούλα και ένα χρήσιμο εργαλείο για τις ενέργειες και τα έργα, τα οποία θα πρέπει άμεσα να κάνει ο δήμος Ρεθύμνου για να προστατεύσει την περιοχή και τους κατοίκους τους από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
«Εμείς σαν δήμος κάναμε συνάντηση ήδη την περασμένη Παρασκευή μαζί με τον κ. Τσιμπισκάκη, με τον κ. Τσακίρη, που είναι καθηγητής υδραυλικών στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και είχε κατέβει στα Χανιά για τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία. Είχαμε μια πρώτη συνεργασία γιατί θέλουμε σαν δήμος να εκπονήσουμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο-«ομπρέλα» για την αντιμετώπιση των έντονων πλημμυρικών φαινομένων στον δήμο μας. Έχουμε πάρει την πολιτική απόφαση, κάνουμε συζητήσεις τώρα για να δούμε πως θα συνταχθεί το επιχειρησιακό σχέδιο και να ετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα με βάση αυτά που θα μας υποδείξει το επιχειρησιακό αυτό σχέδιο. Ήταν μια αρχική συζήτηση για να μας καθοδηγήσει και να μας βοηθήσει στο πώς να συντάξουμε την προκήρυξη αυτού του επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και να προετοιμάσουμε τον δήμο μας για τα φαινόμενα αυτά που κατά την άποψη των ειδικών δεν θα είναι πλέον κάθε δέκα χρόνια αλλά πολύ συχνότερα».
Εν τω μεταξύ δυο κλιμάκια της τεχνικής υπηρεσίας έχουν αναλάβει την πιστοποίηση των ζημιών, που προκλήθηκαν σε κατοικίες από την κακοκαιρία του Φεβρουαρίου. Μετά τη διαδικασία των αιτήσεων που ήταν σε εξέλιξη στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου και οι οποίες ανέρχονται σε 80 σε διάφορες περιοχές του δήμου, τα κλιμάκια αποτελούμενα από μηχανικούς καλούνται να κάνουν αυτοψίες στους πληγέντες και να πιστοποιήσουν το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσαν τα καιρικά φαινόμενα, ώστε τα στοιχεία που θα συλλεχθούν μαζί με το φωτογραφικό υλικό και την πιστοποίηση του δήμου να αποσταλούν στο αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να ακολουθήσει η αποζημίωση των πληγέντων.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων στην πλειοψηφία τους οι ζημιές που προκλήθηκαν σε κατοίκους του δήμου αφορούν σε υπόγεια σε αποθηκευτικούς χώρους, λέβητες καυστήρες και οικιακές συσκευές καθώς και σε κάποια αυτοκίνητα.
Όπως ανέφερε δεν μπορούμε να μιλήσουμε για εικόνα καταστροφής στον μητροπολιτικό δήμο, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα και άνθρωποι που περιμένουν να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο Μίνως Αλεφαντινός, αντιδήμαρχος τεχνικών έργων ανέφερε:
«Έχουμε την υποχρέωση σαν δήμος να προχωρήσουμε στην πιστοποίηση των ζημιών που υπέστησαν οι κάτοικοι του δήμου μας από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας του περασμένου Φεβρουαρίου. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι ότι πιστοποιούμε τη ζημιά, δηλαδή ότι πλημμύρισαν τα συγκεκριμένα υπόγεια κατοικιών και οι περιουσίες καταστράφηκαν. Πηγαίνουμε εκεί και βλέπουμε τη ζημιά σε κάθε σπίτι. Τις μισές πιστοποιήσεις τις κάνω εγώ με την τεχνική υπηρεσία και τις υπόλοιπες ο κ. Μαλάς με την πολεοδομία. Εγώ ολοκληρώνω αυτές τις μέρες τις αυτοψίες στις σαράντα και πλέον κατοικίες. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι στην πόλη όλες, αλλά είναι διάσπαρτες σε διάφορες περιοχές του δήμου με αποτέλεσμα καθημερινά να μην μπορούμε να ελέγξουμε περισσότερα από τέσσερα σπίτια. Κατά βάση, από την εικόνα που έχουμε μέχρι σήμερα, ζημιές έχουν προκληθεί σε λέβητες, καυστήρες, δεξαμενές που βρίσκονται στα υπόγεια κατοικιών και διάφορες οικοσκευές, κάποια ψυγεία, μηχανές αλλά και αυτοκίνητα. Από κει και περά οι φάκελοι θα παραδοθούν στην περιφέρεια, η οποία θα τα αποστείλει στο υπουργείο Εσωτερικών που θα αποφασίσει τι θα κάνει για την αποζημίωση των ανθρώπων. Άρα το θέμα το οικονομικό δεν εξαρτάται και δεν ελέγχεται από εμάς» .