Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι αιτήσεις των ανθρώπων που διεκδικούν μια τσάντα τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο Ρεθύμνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας από το Δεκέμβριου του 2011, που ξεκίνησε η λειτουργία του έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 είχαν καταχωρηθεί 596 αιτήσεις οικογενειών. Το 2013 οι αιτήσεις ανήλθαν σε 713, δηλαδή υπήρξε μια αύξηση των αιτήσεων σε σχέση με το 2012 κατά 20%.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου η εικόνα στα παντοπωλεία των πέντε δήμων έχει ως εξής:
Δήμοι 2012 2013 Αύξηση 2013
Αγ. Βασιλείου 67 οικογένειες 93 οικογένειες 39%
Αμαρίου: 46 οικογένειες 60 οικογένειες 30%
Ανωγείων: 67 οικογένειες 75 οικογένειες 12%
Μυλοποτάμου: 143 οικογένειες 155 οικογένειες 8%
Ρέθυμνο: 258 οικογένειες 335 οικογένειες 30%
Σύνολο: 581 718 24%
Η Περιφέρεια Κρήτης προσανατολίζεται στην ένταξη του θεσμού των Κοινωνικών Παντοπωλείων στις υπηρεσίες της, προκειμένου να μπορεί και η ίδια να εξασφαλίζει κονδύλια για την αγορά των τροφίμων, ώστε οι διανομές αυτών προς τις οικογένειες να είναι συχνότερες.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο άλλωστε δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες οικογενειών άπορων, άνεργων και οικογενειών που ελέω κρίσης αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες για φαγητό και καθαριότητα. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός αυξάνει διαρκώς, καθώς πληθαίνουν οι πολίτες εκείνοι που αδυνατούν να καλύψουν τα προς το ζην. Από αυτούς αρκετοί διστάζουν για λόγους αξιοπρέπειας κατά κύριο λόγο, να απευθυνθούν στα Κοινωνικά Παντοπωλεία και να ζητήσουν βοήθεια.
Χθες, στη διάρκεια σχετικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου παρουσία των κοινωνικών λειτουργών και των εργαζομένων που δουλεύουν στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, που έχουν καταγράψει τις οικογένειες που βρίσκονται στους καταλόγους των κοινωνικών παντοπωλείων, συζητήθηκαν οι τρόποι ενίσχυσης οικογενειών που βρίσκονται σε κρίση και δεν επιθυμούν να χτυπήσουν την πόρτα των Κοινωνικών Υπηρεσιών.
Οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών μαζί με τους κοινωνούς επιστήμονες αποφάσισαν οι ίδιοι να μοιράσουν πόρτα πόρτα τσάντες με τρόφιμα μακράς διάρκειας και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε οικογένειες που γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Κάνουν έκκληση μάλιστα σε όποιον πολίτη γνωρίζει κάποιον συνάνθρωπό του να υποφέρει να έρθει σε επαφή με τις κοινωνικές υπηρεσίες για να μπορέσουν να τον βοηθήσουν προσφέροντας τους σιωπηλά και αθόρυβα τρόφιμα.
Χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου ανέφερε: «Δυστυχώς ο αριθμός από ότι φαίνεται κάθε μέρα και αυξάνεται χωρίς να μπορεί η επίσημη πολιτεία να δώσει την απαραίτητη βοήθεια στους ανθρώπους αυτούς για να έχουν τα αυτονόητα, όπως το φαγητό ή το γάλα των παιδιών τους. Έγινε η συνάντηση με τους κοινωνικούς λειτουργούς όλων των προγραμμάτων που έχουνε ακριβή εικόνα σε όλο το νομό, έχουμε αριθμό οικογενειών που είναι στις λίστες των υπηρεσιών με βάση τα κριτήρια που ορίζουν οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι κοινωνικές δομές. Ειπώθηκε όμως ότι είναι και άλλες οικογένειες που έχουν ανάγκη, που ενδεχομένως δεν έχουν πάει σε κάποια κοινωνική δομή για να καταγραφούν και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα και για αυτές και μία οργάνωση συνολική σε επίπεδο νομού. Αποφασίσαμε οργανωμένα και με ένα τρόπο περισσότερο θεσμικό να κάνουμε την καταγραφή έτσι ώστε σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα να προμηθεύουμε τις οικογένειες αυτές με τα απαραίτητα τρόφιμα, γιατί είναι πολύ μεγάλη ανάγκη».
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου ευχαρίστησε παράλληλα, όλους εκείνους τους επώνυμους και ανώνυμους πολίτες, που από το υστέρημά τους συμβάλλουν στην ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνανθρώπους μας και τους συμπολίτες μας που όλο αυτό το μεγάλο διάστημα μας έχουν βοηθήσει και έχουνε στηρίξει τα κοινωνικά παντοπωλεία. Ειλικρινά τους ευχαριστώ ιδιαιτέρως και με συγκινούν. Από μεγάλους χορηγούς, ανθρώπους και επιχειρήσεις που παρόλο την κρίση βοηθάνε πάρα πολύ συχνά αλλά και τον απλό κόσμο που από το υστέρημά του περνάει από το Κοινωνικό Παντοπωλείο για να αφήσει έστω ένα κουτί μακαρόνια ή έστω ένα κουτί γάλα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό, μας έχει συγκινήσει και τους ευχαριστούμε. Η μέριμνα η δική μου είναι να βρεθεί ο νόμιμος τρόπος για να μπορεί η περιφέρεια να συνεισφέρει σε χρήματα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για να αγοράζονται τρόφιμα».
Από την πλευρά της η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας κ. Μαρία Καββάλου τόνισε: «Η μεσαία τάξη έχει καταρρεύσει. Είναι η ομάδα των νεόπτωχων, η οποία έχει άλλα κριτήρια, άλλες αξίες, άλλα ήθη, άλλη συμπεριφορά. Είναι ο γονιός, ο οποίος έχει χάσει τη δουλειά του, δεν έχει να δώσει στα παιδιά του φαγητό, όμως ντρέπεται να το πει και στον ίδιο του τον εαυτό. Αυτές οι οικογένειες δεν πλησιάζουν τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, όπως τα πλησιάσουν οι άνθρωποι, οι οποίοι ήταν ήδη οικονομικά αδύνατοι, οι λεγόμενοι προνοιακοί πολίτες. Άρα έχουμε από την μια αύξηση στους ανθρώπους που ζητάνε να μπουν στο κοινωνικό παντοπωλείο και παράλληλα υπάρχουν οικογένειες σε κρίση, δηλαδή οι νεόπτωχοι. Προσπαθούμε με τους κοινωνικούς επιστήμονες να αναζητήσουμε τρόπους για να πάμε εμείς σε αυτούς και να γίνεται η διανομή, όχι όπως γίνεται σε άλλα κοινωνικά παντοπωλεία, αλλά μέσω των κοινωνικών επιστημόνων του νομού, στα σπίτια τους, ώστε να μην γνωρίζει ο γείτονας ότι ενισχύεται η τάδε οικογένεια. Αυτός είναι ο στόχος μας. Οι κοινωνικοί επιστήμονες γνωρίζουν τον τρόπο. Θα τους ενισχύσουμε, αφού τους πλησιάσουμε με διακριτικότητα. Εγώ ζητάω από όλους ένα πράγμα. Όσοι γνωρίζουν οικογένειες που υποφέρουν, ας παίρνουν τηλέφωνο στην κοινωνική υπηρεσία των δήμων ή στους κοινωνικούς επιστήμονες, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι που πάνε σε κάθε χωριό. Θέλουμε αξιοπρέπεια, δεν θέλουμε να ενοχοποιηθεί κανένας χώρος και δεν θα δει κανείς να γίνεται διανομή. Θα ήθελα όσοι μπορούν να ενισχύσουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο να το ενισχύσουν».