Η αντίστροφη μέτρηση για τις πανελλαδικές εξετάσεις άρχισε, καθώς απομένει σχεδόν ένας µήνας έως την έναρξή τους και περίπου δεκαπέντε μέρες έως τη λήξη των µαθηµάτων στις 13 Μαΐου.
Επτακόσιοι εβδομήντα έξι συνολικά, θα είναι οι υποψήφιοι στον Νομό Ρεθύμνου, που θα διαγωνιστούν για να διεκδικήσουν μια θέση στα ανώτατα εκπαιδευτικά και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας.
Από αυτούς οι 622 είναι από τα Γενικά Λύκεια και οι 154 από τα Επαγγελματικά (ΕΠΑΛ) του Νομού.
Ειδικότερα, από τους συνολικά 622 εξεταζόμενους των Γενικών λυκείων, στους 603 ανέρχεται ο αριθμός των διαγωνιζομένων με γραπτές εξετάσεις, εκ των οποίων οι 514 είναι τελειόφοιτοι (δηλαδή μαθητές) και οι 89 απόφοιτοι. Επίσης 19 άτομα θα εξεταστούν προφορικά στο ειδικό εξεταστικό κέντρο που θα λειτουργήσει στο 3ο Γυμνάσιο, εκ των οποίων 18 είναι τελειόφοιτοι και ο ένας είναι απόφοιτος.
Σε ό,τι αφορά τις κατευθύνσεις που έχουν επιλέξει οι υποψήφιοι η εικόνα στο νομό έχει ως εξής:
Από τους γραπτά εξεταζόμενους οι 265 θα διαγωνιστούν στη θεωρητική κατεύθυνση, οι 65 στη θετική και οι 273 τεχνολογική κατεύθυνση. Από τους προφορικά εξεταζόμενους των Γενικών Λυκείων 2 θα διαγωνιστούν στη θεωρητική κατεύθυνση, 2 στη θετική και 15 τεχνολογική κατεύθυνση.
Σε ό,τι αφορά τα ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, Γαράζου και Εσπερινού οι υποψήφιοι ανέρχονται σε 154. Από αυτούς γραπτά εξεταζόμενοι είναι 125 τελειόφοιτοι και 15 απόφοιτοι. Προφορικά σε ειδικό κέντρο στο Ηράκλειο θα εξεταστούν 13 μαθητές και ένας απόφοιτος.
Τα εξεταστικά κέντρα στο Νομό είναι συνολικά 9 και είναι τα παρακάτω: 1ο Λύκειο, 2ο Λύκειο (στο οποίο θα εξεταστούν και οι μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ), 3ο Λύκειο, το Πρότυπο Πειραματικό (στο οποίο υποτίθεται πάνε και οι μαθητές του Μουσικού, όμως δεν υπάρχουν γραπτά εξεταζόμενοι στο Μουσικό- οποίος είναι προφορικά εξεταζόμενος – φέτος δεν υπάρχει κάποιος μαθητής δηλαδή γραπτά εξεταζόμενος), ΓΕΛ Ανωγείων, Περάματος (στο οποίο πάνε και οι μαθητές του Πανόρμου), Φουρφουρά, Σπήλι, Επισκοπή.
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, δηλώνει έτοιμη για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, ενώ με βάση την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας μέχρι το τέλος Απριλίου, πρέπει να έχουν οριστεί οι Λυκειακές επιτροπές και πέντε μέρες πριν την έναρξη των πανελλαδικών να έχουν τοποθετηθεί οι επιτηρητές και να έχει φτάσει τα απαραίτητο έντυπο υλικό.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Ανδρέας Ταξάκης, ανέφερε: «Υπάρχει ένα υψηλό αίσθημα ευθύνης. Όταν λέμε εξετάσεις και ιδιαίτερα πανελλήνιες, πρέπει να είμαστε και άνθρωποι και εκπαιδευτικοί αλλά και αδιάλειπτοι. Και ειδικά στο ειδικό εξεταστικό κέντρο που είναι 17 παιδιά με δυσλεξία και άλλα θέματα, πρέπει να είναι πολύ ανθρώπινη η συμπεριφορά των εξεταστών. Τα θέματα θα είναι γνωστά, αυτό λέω εγώ πάντα. Αν ένας μαθητής μετά από τόσα χρόνια στην εκπαίδευση – δηλαδή 12 χρόνια (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) – έχει κάνει την προετοιμασία του καθημερινά όπως πρέπει και να είναι με συνέπεια και υπευθυνότητα, τότε να έχει μόνο το δημιουργικό άγχος και δεν χρειάζεται κανένας μαθητής να είναι υπερβολικά αγχωμένος, αρκεί να είναι πολύ καλά προετοιμασμένος και νομίζω ότι τα παιδιά θα τα καταφέρουν μια χαρά».
Διορίστηκαν καθηγητές Αγγλικών στο τέλος της χρονιάς
Λίγες μέρες πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, και τέσσερις καθηγητές διορίστηκαν στο Ρέθυμνο. Για τους δύο φυσικούς και φιλόλογους πρόκειται ουσιαστικά για αντικαταστάσεις (λόγω αδειών εγκυμοσύνης), ωστόσο οι μαθητές σε γυμνάσιο-λύκειο Φουρφουρά, Σίβρητο και Γαράζο, δεν έχουν διδαχτεί καθόλου Αγγλικά καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Τώρα ένα μήνα πριν τελειώσει το σχολικό έτος οι δύο καθηγητές Αγγλικών ουσιαστικά δεν θα προλάβουν παρά να γνωρίσουν τους μαθητές.
Προετοιμάζονται για τα νέα σχολεία
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την στελέχωση των νέων σχολείων που κατασκευάζονται από το ΕΣΠΑ με τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού, αλλά και τον εξοπλισμό τους. Ήδη η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, έχει στείλει σχετικό έγγραφο στα σχολεία, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τον αριθμό των μαθητών που θα φοιτήσουν στα νέα σχολεία και στη συνέχεια το συμβούλιο της Δ.Ε να αποφασίσει για τον αριθμό του διδακτικού προσωπικού και να αποστείλει το σχετικό έγγραφο-αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο. Παράλληλα, ο Δήμος είναι σε επαφές με τις «Κτιριακές Υποδομές» για τα θρανία και τις καρέκλες, ενώ θα ζητηθεί η στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης για την προμήθεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που είναι απαραίτητοι για τα εργαστήρια των σχολείων.
«Με τα καινούρια σχολεία η αγωνία μας είναι να προμηθευτούμε τους οι υπολογιστές, θα βοηθήσει βέβαια η Περιφέρεια, η κυρία Λιονή για να αγοραστούν. Όσον αφορά τους μαθητές και τους καθηγητές, τώρα εμείς κάναμε το έγγραφο, ώστε οι μαθητές από τις περιοχές που κατασκευάζονται τα σχολεία να φοιτήσουν εκεί. Αυτό το έχουμε στείλει στα σχολεία και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε τους φακέλους των παιδιών που θα φύγουν. Δηλαδή η 3η Γυμνασίου του Ατσιποπούλου θα πάει στην 1η Λυκείου του καινούριου Λυκείου του Ατσιποπούλου. Για τη Β’ και Γ’ έχουμε το πρόβλημα που πρέπει να πάνε από άλλα σχολεία που ήταν εδώ, δηλαδή στο 1ο Λύκειο και στο 3ο, με βάση πάντα τον τόπο κατοικίας τους. Μέχρι το τέλος της χρονιάς πρέπει να είμαστε έτοιμοι,. Αντίστοιχα εμείς το χαρτί πρέπει οπωσδήποτε να το έχουμε στείλει στο υπουργείο μέχρι τον Ιούλιο, γιατί πρέπει να είναι έτοιμα τα σχολεία από άποψη στελέχωσης ώστε κι οι γονείς να έχουν εμπιστοσύνη ότι θα υπάρχουν καθηγητές στα σχολεία», τόνισε ο κ. Ταξάκης.