Ως μια μεγάλη ευκαιρία, την οποία θα αξιοποιήσει κατά προτεραιότητα ο Δήμος Ρεθύμνου, χαρακτήρισε ο δήμαρχος τα τοπικά χωρικά σχέδια, η χρηματοδότηση των οποίων, όπως ανακοινώσε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, εξασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα χορηγηθεί στους δήμους μέσω του Πράσινου Ταμείου.
Τα τοπικά χωρικά σχέδια θα προσδιορίσουν επαρκώς τις οικιστικές περιοχές, την αγροτική γη, τις βιομηχανικές περιοχές και όλες τις δραστηριότητες δίδοντας ουσιαστικά λύσεις σε παθογένειες πολλών ετών και βάζοντας τάξη στον τοπικό χωρικό σχεδιασμό.
Όπως εξήγησε μιλώντας στα Ρ.Ν. ο δήμαρχος, Γιώργος Μαρινάκης, ήταν αδύνατο μέχρι σήμερα να γίνει οποιαδήποτε επέκταση σχεδίου πόλης του Ρεθύμνου ή ένταξης νέων περιοχών σε αυτό, καθώς δεν υπήρχε χρηματοδότηση για να γίνει χωρίς το τοπικό χωρικό σχέδιο, σχέδιο. Πλέον, όπως είπε, χωρίς καμιά επιβάρυνση στους δημότες, με τα χρήματα που θα διατεθούν στους ΟΤΑ από το Πράσινο Ταμείο και με τον αυστηρό όρο ότι θα πρέπει αυτά να επενδυθούν και τα σχεδία να υλοποιηθούν μέσα σε 34 μήνες και ο μητροπολιτικός δήμος, όπως πρόσθεσε, θα υποβάλλει άμεσα πρόταση ώστε να συμπεριληφθεί στους πρώτους δήμους, στους οποίους θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός.
Σε σχετικές δηλώσεις του, ο δήμαρχος ανέφερε: «Μέσω του πράσινου ταμείου και ακολουθώντας και πάλι τον τρόπο χρηματοδότησης που εγκαινιάσαμε στο «Φιλόδημο», το υπουργείο απαντά σε αυτό το θέμα με ένα τρόπο καταλυτικό, αφού με φθηνό δάνειο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί το κράτος να εξασφαλίσει 200 εκ. πόρους για να τους δώσει στους δήμους για να προχωρήσουν τα τοπικά χωρικά σχέδια. Με την ευκαιρία να πω ότι δεν μπορούσε να γίνει καμία επέκταση σχεδίου πόλης στο Ρέθυμνο μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 που είχαμε σε εξέλιξη το γενικό πολεοδομικό σχέδιο και καμία επίσης ένταξη σχεδίου πόλης νέων περιοχών δεν μπορούσε να γίνει – μόνο στην απίθανη περίπτωση που είχαμε προλάβει από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2014 να είχαμε εγκατεστημένο και συμβασιοποιημένο ανάδοχο. Τα λέω για να απαντήσω στην αντιπολίτευση και σε εκείνους που θυμήθηκαν να λένε διάφορα, βασιζόμενοι στο ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει καλά, ότι εμείς καθυστερήσαμε το σχέδιο πόλης. Δεν είχαμε την δυνατότητα να το κάνουμε χωρίς τοπικά σχέδια. Και είναι πολύ μεγάλη για εμάς ευκαιρία τώρα και θα είμαστε από τους πρώτους δήμους που θα ζητήσουμε χρηματοδότηση, γιατί προφανώς το θέμα της επέκτασης των σχεδίων πόλης του Ρεθύμνου είναι καλό να γίνει αμέσως και να γίνει με χρήματα του υπουργείου και όχι των δημοτών του Ρεθύμνου».
Την εξασφάλιση χρηματοδότησης 200 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει στη δημιουργία 3.000 θέσεων απασχόλησης για επιστήμονες, προκειμένου να υλοποιηθούν από όλους τους δήμους της χώρας νέα ή επικαιροποιημένα Πολεοδομικά Σχέδια, που -πλέον από το 2016- έχουν θεσμοθετηθεί ως Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ), ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
Όπως σημείωσε ο υπουργός, πλέον, οι δήμοι θα έχουν ένα ισχυρό κίνητρο, χωρίς οικονομικό κόστος, για να προχωρήσουν τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, που συνιστούν απαραίτητα αναπτυξιακά εργαλεία. Στους δήμους τίθενται χρονοδιάγραμμα 34 μηνών από την ανάθεση της μελέτης, προκειμένου να ολοκληρώσουν τα ΤΧΣ. Εάν δεν το πράξουν, θα χάνουν τη χρηματοδότηση και θα πρέπει πλέον να αυτοχρηματοδοτήσουν το έργο.
Επίσης, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, συγκριτικά με τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, εξασφαλίζουν επικαιροποίηση των πολεοδομικών μελετών, προσδιορισμό όλων των χρήσεων γης (αγροτικές, βιομηχανικές, βιοτεχνικές, τουριστικές κ.ά.) και, βέβαια, διασφαλίζουν την προστασία όλων των προστατευόμενων περιοχών (περιβαλλοντικές, αρχαιολογικές κ.ά.).
Όπως εξήγησε, από την πλευρά της η γενική γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού, Ρένα Κλαμπατσέα, τον Σεπτέμβριο η πολιτεία θα δημοσιεύσει πρόσκληση για την επιλογή των πρώτων 50 ή 80 δήμων με βάση κάποια κριτήρια. «Προτεραιότητα θα έχουν όσοι δήμοι δεν έχουν καμιάς μορφής πολεοδομικό σχεδιασμό, όσες περιοχές δέχονται πολύ έντονες πιέσεις ή περιοχές που έχουν κάποια ειδικά χαρακτηριστικά, λ.χ. νησιωτικές ή ορεινές. Όσες περιοχές έχουν πρόσφατα πολεοδομικά σχέδια, αυτά θα αξιοποιηθούν ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος και χρήμα», ανέφερε. Τέλος, εξήγησε ότι οι αναθέσεις όλων των τοπικών χωρικών σχεδίων θα γίνουν σε 4 ή 5 ομάδες, με χρονική απόσταση 10 μηνών, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί ο κρατικός μηχανισμός (επομένως το σύνολο των σχεδίων θα ξεκινήσει να εκπονείται σε βάθος τετραετίας) και θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια.
«Αν δεν έχουμε τοπικό χωρικό σχέδιο δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Άλλωστε τα ίδια θέματα που είχαν δημιουργηθεί με τον τρόπο που κάναμε τους οικισμούς του 2009 θα είχαμε αν ακολουθούσαμε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο που και αυτό δεν έχει γίνει με Προεδρικό Διάταγμα. Όλα αυτά το ΣτΕ τα θεωρεί μη συνταγματικά. Τα προβλέπουν μεν οι νόμοι αλλά το ΣτΕ δεν τα αποδέχεται. Άρα λοιπόν τα τοπικά χωρικά σχέδια στην ουσία αποτελούν συμμόρφωση της πολιτείας προς τις επιταγές της συνταγματικής τάξης όπως προβλέπει το ΣτΕ με την νομολογία του. Τώρα λοιπόν, θα υπάρχει απόλυτη ασφάλεια, θα ξέρουμε πως ό,τι κάνουμε είναι απόλυτα σωστό και δεν μπορεί κανείς να το ρίχνει» υποστήριξε ο Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος έκανε λόγο για ένα χρήσιμο αναπτυξιακό εργαλείο και πρόσθεσε πως: «Θα πάρουμε το εργαλείο εκείνο, που μετά την ολοκλήρωση εκείνων, θα μπορούμε να μιλάμε για εντάξεις στις περιοχές, άλλωστε σε αυτό το πνεύμα ήταν και η επιστολή του Συλλόγου Οικοπεδούχων, που όπως δήλωσα και εγώ και άλλοι άνθρωποι του συνδυασμού μας αντιλαμβάνονται ότι είναι πλέον η μια και μοναδική λύση. Όλα τα άλλα ήταν μόνο για να λέμε για φθηνή αντιπολίτευση και για λόγους εντυπώσεων. Κατηγορήθηκα ότι είμαι αλλεργικός με τις εντάξεις του σχεδίου πόλεως. Είμαι αλλεργικός με την τσαπατσουλιά την οποία την έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά με τους οικισμούς και το λύσαμε το θέμα πάλι εμείς σε χρόνο ρεκόρ».