Στις προηγούμενες προσπάθειες συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων το δίχρονο σεμινάριο «Αναζητώντας τις ξεχασμένες γεύσεις», εκπαιδευτικές εξορμήσεις στις Βολιώνες για παρασκευή σαπουνιού, στις Κουρούτες για τον κύκλο του ψωμιού και του εφτάζυμου, στη Λίμνη Πλαστήρα για προσέγγιση του οικοτουρισμού, στα φαράγγια Αρκαδιώτικο και Ελεύθερνας για την προσέγγιση της φύσης και την ανακάλυψη ιχνών παλιότερων πολιτισμών και η έκδοση του βιβλίου «Στο φαρμακείο της φύσης».
Ο νέος κύκλος του Εργαστηρίου αναφέρεται στην αντιμετώπιση των περιόδων κρίσης σε παλιότερες εποχές και περιλαμβάνει γνωριμία με:
• Χειροτεχνικές πρακτικές.
• Τα «φαγητά της στιγμής».
• Ανακύκλωση, και δεύτερη και πολλαπλή χρήση υλικών.
• Ανέξοδες διασκεδάσεις.
• Αλληλοβοήθεια και ανταλλαγή προϊόντων και εργασίας κ.λπ.
Αναφέρεται επίσης στον λεγόμενο «πολιτισμό της φτώχιας» και πώς αυτός επιβιώνει στις προφορικές παραδόσεις και στη βιβλιογραφία.
Το Εργαστήρι Ενεργούς Λαογραφίας στηρίζεται από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης, στους χώρους του οποίου θα πραγματοποιηθούν κάποιες από τις συναντήσεις του. Οι συναντήσεις αυτές θα είναι μηνιαίες, θα πραγματοποιούνται την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα και προγραμματίζεται να φτάσουν συνολικά τις 12.
Στο Εργαστήριο, το οποίο θα ξεκινήσει με προκαταρκτική συζήτηση στις 5:30 μ.μ. στους χώρους του Β’ ΚΑΠΗ Ρεθύμνου μπορούν να πάρουν μέρος και μη μέλη των ΚΑΠΗ, εφόσον ενδιαφέρονται και το δηλώσουν έγκαιρα στους φορείς οργάνωσής του.