Ο Γιώργος Κυριακίδης (BSc, MSC, PhD, MBA), καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Διαφανών Αγώγιμων Υλικών (TCM) του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) εκλέχθηκε ομόφωνα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Έρευνας Υλικών (E-MRS) για την περίοδο 2017-2019. Ο κ. Κυριακίδης υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος της E-MRS τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που ένας Έλληνας επιστήμονας υλικών ψηφίζεται στην ηγεσία του E-MRS.
Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Έρευνας Υλικών ιδρύθηκε το 1983 και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επιστημονική εταιρεία υλικών στον κόσμο μετά την αμερικανική Εταιρεία Έρευνας Υλικών (MRS). Έχει πάνω από 5.000 μέλη από τη βιομηχανία, την κυβέρνηση, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα ερευνητικά εργαστήρια, που συναντιούνται τακτικά για να συζητήσουν τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις των λειτουργικών υλικών. Ενθαρρύνει επιστήμονες, μηχανικούς και ερευνητές να ανταλλάσσουν πληροφορίες σε μια διεπιστημονική πλατφόρμα και αναγνωρίζει την επαγγελματική και τεχνική αριστεία με την προώθηση βραβείων από το επίπεδο φοιτητών έως εκείνο των ανώτερων και αναγνωρισμένων επιστημόνων. Μεταξύ αυτών είναι το επετειακό βραβείο «E-MRS Anniversary Award», το ετήσιο βραβείο «Czochraski award», το Βραβείο Ηγεσίας «Global Leadership and Service Award» του IUMRS και το βραβείο υλικών «EU-40 Materials Prize». Ως μέλος της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Έρευνας Υλικών (IUMRS), το E-MRS επωφελείται από τις στενές σχέσεις που αναπτύσσονται με άλλους οργανισμούς έρευνας υλικών σε άλλα μέρη της Ευρώπης και σε όλο τον κόσμο, ενώ προωθεί και τη διμερή συνεργασία με αντίστοιχες κοινότητες από την Ιαπωνία (MRS-J), την Κίνα (C-MRS), την Κορέα (MRS-K) και τη Βραζιλία (MRS-B). Το E-MRS είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Υλικών (EMF), ενός ανεξάρτητου και άτυπου οργανισμού που εκπροσωπεί τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές εταιρείες και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη των Υλικών στην Ευρώπη.
Το E-MRS είναι επίσης συμβουλευτικό μέλος για τη βέλτιστη εφαρμογή της προτεινόμενης, από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (EIT) και διοργανώνει, σε διμερή βάση, τη σημαντική παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τα υλικά (World Materials Summit/WMS).
Βιογραφικό σημείωμα
Ο καθηγητής Δρ. Γιώργος Κυριακίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 4 Απριλίου 1950.
Τον Φεβρουάριο του 1973 του απονέμεται το πτυχίο Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 1973 έως το 1978 παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου για το UMIST το 1975, και διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Salford του Ηνωμένου Βασιλείου το 1979. Το 1996 του απονεμήθηκε το πτυχίο MBA από το Πανεπιστήμιο του Surrey, Ηνωμένο Βασίλειο. Από το 1981 είναι μέλος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο υπηρετεί τώρα ως Καθηγητής. Ήταν ιδρυτικό μέλος και πρώτος διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (1993-97). Τον Ιούνιο του 2014 διορίστηκε Συνεργαζόμενος Καθηγητής στο Τμήμα MEA, CEMR, Πανεπιστήμιο Δυτικής Βιρτζίνια, ΗΠΑ. Την περίοδο 1985-1991 ήταν αναπληρωτής διευθυντής της Ομάδας Μικροηλεκτρονικής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ (ΙΗΔΛ-ΙΤΕ).
Το 1992 ίδρυσε και εξακολουθεί να είναι επί κεφαλής της ομάδας TCM στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ. Τα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντα της ομάδας του επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και μελέτη των οπτικών, ηλεκτρικών, δομικών και χημικών ιδιοτήτων λεπτών μεμβρανών οξειδίων μετάλλων ως πιθανών υλικών για νέες οπτο-ηλεκτρονικές εφαρμογές (πλέγματα, TTFTs, waveguides κλπ), ηλιακά κύτταρα, και χημικούς αισθητήρες, καθώς και φωτοκαταλυτικά υλικά για καθαρό αέρα και εφαρμογές απολύμανσης αποβλήτων.
Ο Γ. Κυριακίδης έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 120 επιστημονικές εργασίες σε Διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 εθνικές και διεθνείς διασκέψεις (μεταξύ των οποίων σε 58 ως προσκεκλημένος ομιλητής). Διαθέτει τρία διπλώματα ευρεσιτεχνίας και ίδρυσε το Διεθνές συνέδριο για Διαφανή Αγώγιμα Υλικά (TCM) το 2016 που οργανώνεται σε διετή βάση στην Κρήτη. Είναι επίσης συντάκτης και συνεργαζόμενος συγγραφέας 7 επιστημονικών εκθέσεων και έξι πρακτικών Συνεδρίων.