Ο Βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός κατέθεσε σήμερα ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υγείας με θέμα:
«Σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου λόγω ανεπαρκούς στελέχωσης κυρίως του Αναισθησιολογικού τμήματος και της Παθολογικής κλινικής».
ο κ. Α. Ξανθός στην ερώτηση του αναφέρει: «Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις και δημόσιες τοποθετήσεις της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου για την ανεπαρκή στελέχωση με ειδικευμένους γιατρούς ορισμένων κρίσιμων τμημάτων για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, όπως το Αναισθησιολογικό Τμήμα, η Παθολογική κλινική, το ΤΕΠ και η Πνευμονολογική κλινική, η εικόνα αυτή όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά επιδεινώνεται καθημερινά.
Αποκορύφωμα αυτής της δυσλειτουργίας είναι η αποχώρηση του 3ου αναισθησιολόγου και η τραγική πλέον κατάσταση που διαμορφώνεται σε ένα ζωτικής σημασίας τμήμα για το νοσοκομείο, με πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στην τακτική λειτουργία όλου του χειρουργικού τομέα, στην καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου και στη διαχείριση των επειγόντων χειρουργικών περιστατικών ή αυτών που χρειάζονται διασωλήνωση, στην παροχή επείγουσας βοήθειας στο ΤΕΠ και στις υπόλοιπες κλινικές του νοσοκομείου.
Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, παρά τις διαχρονικές ελλείψεις σε υποδομές και κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό, ακόμα και πριν την οικονομική κρίση, είχε δεχθεί μια σημαντική ενίσχυση μέσα σε συνθήκες Μνημονίων και δημοσιονομικών περιορισμών. Πέραν της πρόσληψης δεκάδων επικουρικών γιατρών, λοιπού επικουρικού προσωπικού και συμβασιούχων ΟΑΕΔ, προκηρύχθηκαν και καλύφθηκαν με μόνιμο προσωπικό 70 θέσεις γιατρών και άλλων εργαζομένων (διορίστηκαν 26 μόνιμοι γιατροί ΕΣΥ και 44 μόνιμοι νοσηλευτές-παραϊατρικό-λοιπό προσωπικό), ενώ είναι σε εξέλιξη η προκήρυξη 2Κ/2019 που περιλαμβάνει άλλες 21 μόνιμες θέσεις μη ιατρικού προσωπικού. Τέλος εγκρίθηκαν και προκηρύχθηκαν το Μάιο του 2019 άλλες 12 θέσεις μονίμων γιατρών ΕΣΥ, που η σημερινή κυβέρνηση «πάγωσε» για 8 μήνες και τελικά επαναπροκήρυξε το Φεβρουάριο του 2020 ενισχύοντάς τις κατά 2 (συνολικά 14).
Η σημερινή σοβαρή κρίση στελέχωσης στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ειδικά σε 3-4 κομβικά τμήματα, προέκυψε για διάφορους λόγους εδώ και ένα χρόνο περίπου, αλλά δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά και άρχισε να χρονίζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο του 2019 υπηρετούσαν 5 ειδικευμένοι γιατροί στο Αναισθησιολογικό και 5 στην Παθολογική κλινική, ενώ σήμερα είναι 2 και 3, αντίστοιχα.
Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, με τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου και όλων των φορέων του Νομού, ζητά την άμεση προκήρυξη 7 ακόμα κενών οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ (4 στα ΤΕΠ, 1 στην Παθολογική, 1 στο Αναισθησιολογικό και 1 στη ΜΕΘ), την επίσπευση της διαδικασίας επιλογής και διορισμού των 14 θέσεων γιατρών που είναι σε εξέλιξη (μεταξύ αυτών 2 Αναισθησιολόγων και 2 Παθολόγων), καθώς και την προσωρινή κάλυψη των επειγουσών αναγκών ειδικά σε αναισθησιολόγους και παθολόγους. Αυτό που τονίζουν όμως οι γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου είναι η ζωτική ανάγκη θεσμοθέτησης μιας πιο «ελκυστικής» δέσμης κινήτρων για τη μόνιμη και σταθερή στελέχωση των κρίσιμων κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου, όπως η αναμόρφωση του Οργανισμού του Νοσοκομείου και η σταδιακή προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων, η αυτόματη επαναπροκήρυξη μιας θέσης που βγήκε «άγονη» και μάλιστα στον αμέσως επόμενο βαθμό (Επιμελητή Α’), η αυτόματη προκήρυξη των κενούμενων θέσεων, λόγω συνταξιοδότησης, και η εξασφάλιση ειδικών μη μισθολογικών κινήτρων από τοπικούς φορείς (διευκόλυνση στη διαμονή, μετακινήσεις, παιδικοί σταθμοί κ.λ.π )».
Με βάση τα παραπάνω ο κ. Α. Ξανθός ερωτά τον κ. Υπουργό Υγείας:
1. Προτίθεται να προχωρήσει, σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, στη λήψη όλων των έκτακτων, βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα διασφαλίσουν την επάνοδο στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου Ρεθύμνου;
2. Ειδικότερα, προτίθεται να προκηρύξει άμεσα τις 7 κενές οργανικές θέσεις γιατρών ΕΣΥ που έχουν προταθεί από τα επιστημονικά και συνδικαλιστικά όργανα του νοσοκομείου;
3. Σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας την επικαιροποίηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου, προβλέποντας όλες τις αναγκαίες οργανικές θέσεις γιατρών και λοιπού προσωπικού για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Ιδρύματος και τη διευρυμένη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της περιοχής;
4. Θα διερευνήσει τη δυνατότητα διευκόλυνσης των «άγονων» προκηρύξεων, ειδικά σε ειδικότητες που εμφανίζεται δυσκολία κάλυψης των κενών στις δομές του ΕΣΥ, όπως παθολογία, αναισθησιολογία, πνευμονολογία, εντατικολογία κ.λ.π.;