Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Εργασίας, σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου των νέων που απέχουν από την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την απασχόληση, κατέθεσε ο βουλευτής Ρεθύμνου της Ν.Δ. Γιάννης Αχ. Κεφαλογιάννης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ρεθεμνιώτης βουλευτής: «Παρά την σκληρή προσπάθεια, παρά τις σημαντικές πρωτοβουλίες, η νέα γενιά της χώρας μας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Η μαθητική διαρροή, η έλλειψη εξειδίκευσης και η υψηλή ανεργία αποτελούν ουσιαστικά εμπόδια τόσο για την ομαλή είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, όσο και για την αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας μας». O όρος Neets, (young people not in education, employment or training) αναφέρεται σε όλους τους νέους ανθρώπους, που απέχουν από την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την απασχόληση, όντας απόντες από κάθε μείζονα θεσμική μέριμνα του Κοινωνικού Κράτους.
Η παρέμβαση του κ. Κεφαλογιάννη βασίζεται σε ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα στοιχεία έρευνας που διεξήχθη από το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Γ.Σ.Ε.Ε., την GPO και το Ι.Η.Δ.Λ. με στόχο τον εντοπισμό και την καταγραφή των Neets στην Ελλάδα. Παράλληλα, αποτελεί συνέχεια των ολοκληρωμένων προτάσεών του για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Στο κείμενο της ερώτησής του ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρει, ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία της παραπάνω έρευνας ο αριθμός των Neets ανέρχεται στο 16,9%, του πληθυσμού. Παράλληλα, η έρευνα περιελάμβανε δύο φάσεις ποσοτικής έρευνας σε εθνική κλίμακα και δύο φάσεις ποιοτικής έρευνας με το μέγεθος του δείγματος να περιλαμβάνει 3.500 νοικοκυριά, 129 ημιδομημένες συνεντεύξεις και 15 αφηγηματικές συνεντεύξεις, με βάση την πληθυσμιακή κατανομή της GPO που στηρίζεται στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Ακόμη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι Neets στην πλειοψηφία τους ζουν σε νοικοκυριά με χαμηλό ή ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα, με το 46% των Neets να προέρχονται από οικογένειες με εισόδημα κάτω των 1.000 ευρώ, ενώ το 13,1% των Neets προέρχονται από οικογένειες με μηνιαίο εισόδημα 1.000-1.500 ευρώ. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι το ζήτημα των Neets έχει τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις και πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιμετώπισής του, με τα αποτελέσματα της προαναφερθείσας έρευνας να συμβάλουν καθοριστικά τόσο στην αναγνώριση του προβλήματος, όσο και στην καταγραφή του ανά χωρική και κοινωνική διάσταση».
Τέλος, ο κ. Κεφαλογιάννης θέτει τα εξής ερωτήματα προς τα συναρμόδια υπουργεία:
«1. Υπάρχει από πλευράς υπουργείων στρατηγική για την αξιοποίηση των στοιχείων, των δεδομένων και των συμπερασμάτων της μελέτης, στην προσπάθεια χάραξης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τους Neets;
2. Υπάρχει σχεδιασμός για την υλοποίηση πολιτικών επανένταξης των Neets στις δομές εκπαίδευσης, κατάρτισης και εργασίας;
3. Έχει αναλάβει η χώρα μας πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του θέματος πέραν του εθνικού και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο;»