Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για την πορεία της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) και την προοπτική των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), κατέθεσε ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός. Στην ερώτηση του ο κ. Ξανθός τονίζει την ανάγκη στήριξης των νέων δομών που ήδη έχουν καταγράψει ένα θετικό αποτέλεσμα στην παροχή δωρεάν υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα υγείας, προωθώντας ταυτόχρονα στο σύστημα υγείας την κουλτούρα του οικογενειακού γιατρού, της ομάδας υγείας, της έμφασης στην πρόληψη και στην προαγωγή της υγείας, καθώς και του προσανατολισμού στην κοινοτική και κατ’ οίκον φροντίδα. Ειδικότερα στην ερώτηση του ο κ. Ξανθός αναφέρει:
«Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ και της ευρωπαϊκής επιτροπής (2017), «….η μακράν πιο πιεστική ανάγκη του συστήματος υγείας είναι η δημιουργία αποτελεσματικού δικτύου υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας». Aυτό το έλλειμμα δημόσιων δομών προσανατολισμένων όχι απλώς στην παροχή εξωνοσοκομειακής περίθαλψης αλλά στην πρόληψη, στην προαγωγή της υγείας, στην οικογενειακή ιατρική, στην παρέμβαση σε επίπεδο κοινότητας, στην κατ’ οίκον φροντίδα και στη δημόσια υγεία, ήρθε να καλύψει η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ (Ν. 4486/2017) και η ανάπτυξη νέων αποκεντρωμένων δομών (ΤΟΜΥ) με προτεραιότητα στα αστικά κέντρα και σε περιοχές με χαμηλούς κοινωνικό-οικονομικούς δείκτες και μεγάλες υγειονομικές ανισότητες.
Από το τέλος του 2017 άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες ΤΟΜΥ, που αποτελούν έναν πρωτοποριακό θεσμό διεπιστημονικής συνεργασίας με βάση τον οικογενειακό γιατρό και την ομάδα υγείας, διασφαλίζοντας ολοκληρωμένη υγειονομική φροντίδα με επίκεντρο όχι την ασθένεια αλλά την πρόληψη της. Η μεταρρύθμιση χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ και σήμερα λειτουργούν σε όλη τη χώρα 127 ΤΟΜΥ, στελεχωμένες από 1.100 περίπου επαγγελματίες υγείας και διοικητικούς υπαλλήλους. Από την έναρξη της λειτουργίας τους μέχρι σήμερα στις ΤΟΜΥ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο δωρεάν επισκέψεις πολιτών και έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 3.000 δράσεις προαγωγής της υγείας στην κοινότητα, προωθώντας μια νέα κουλτούρα στο δημόσιο σύστημα υγείας και περιορίζοντας τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία μελέτης του ΠΟΥ σε 2.620 άτομα από 63 ΤΟΜΥ, η ποιότητα της παρεχόμενης ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας κρίνεται ιδιαίτερα θετικά από τους πολίτες.
Επειδή το νέο αυτό μοντέλο οργάνωσης της ΠΦΥ είναι μια κρίσιμη αλλαγή στο ΕΣΥ που διευρύνει το «δημόσιο χώρο» στην υγεία, διασφαλίζει εγγύτητα και ευχερή πρόσβαση των πολιτών στις δομές υγείας, μειώνει τις ανισότητες στη φροντίδα και ενισχύει την ανθρωποκεντρική λογική του συστήματος υγείας.
Επειδή στο παρελθόν στελέχη της ΝΔ είχαν χαρακτηρίσει τις ΤΟΜΥ ως «αχρείαστες» και «κρατικίστικες» δομές που πρέπει να καταργηθούν.
Επειδή το επιστημονικό δυναμικό που υπηρετεί στις ΤΟΜΥ, αλλά και οι ωφελούμενοι πολίτες ανησυχούν για τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας τους και για την προοπτική τους».
Καταλήγοντας ο κ. Ξανθός ρωτά τον υπουργό
«1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ που είναι σε εξέλιξη και για την υποστήριξη των σημερινών ΤΟΜΥ;
2. Θα προχωρήσει σε νέα προκήρυξη για την κάλυψη κενών θέσεων οικογενειακών γιατρών ή άλλων επαγγελματιών υγείας, διασφαλίζοντας την αναβαθμισμένη στελέχωση των σημερινών και την ανάπτυξη νέων ΤΟΜΥ σε περιοχές με ανεπαρκή κάλυψη;».