Ήταν εσκεμμένη η υποβάθμιση της αξίας των εκτός σχεδίου ακινήτου του πρώην καποδιστριακού Δήμου Ρέθυμνου. Σε προηγούμενο άρθρο μου είχα επισημάνει ορισμένα σοβαρά λάθη που είχαν γίνει όσον αφορά στην σύνταξη του Γ.Π.Σ. Ρέθυμνου. Δεν ήθελα να θίξω προσωπικά κανένα, απλώς έκανα μια παράκληση μήπως ευαισθητοποιηθεί κάποιος αρμόδιος, ώστε να ξεκινήσουν ενέργειες για την διόρθωσή τους.
Όμως η αδιαφορία ορισμένων που πρωταγωνίστησαν στον σχεδιασμό, με έκαναν να φέρω στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία.
Σε συνεδριάσεις δημοτικού συμβουλίου, στις οποίες είχαν κληθεί μεταξύ άλλων, και δημότες του πρώην καποδιστριακού Δήμου, οι πρωταγωνιστές του σχεδιασμού του Γ.Π.Σ., προσπαθούσαν να πείσουν τους δημότες να δεχτούν στην σύνταξη του Γ.Π.Σ., την καθιέρωση ισογείων κτισμάτων στις εκτός σχεδίου περιοχές, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν χάνουν δόμηση.
Εγώ είχα επισημάνει ότι αυτή η αντίληψη ήταν λάθος, διότι κάνοντας ισόγειο κτίσμα σε ένα ακίνητο αν θες να εξαντλήσεις τη δόμηση που δικαιούσαι δεν μπορείς, γιατί θα έχεις υπέρβαση του ποσοστού κάλυψης.
Διαπίστωσα όμως ότι τα λόγια μου ήταν «φωνή βοώντος εν τη έρημο».
«Αμέσως έστειλα έγγραφο στο περιφερειάρχη κοινοποιώντας τον και στο δήμο Ρέθυμνου. Όμως παρ’ όλα αυτά στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (πρακτικά 7/01-02-13) και ώρα 15:00 στην αίθουσα του Δημαρχείου υπό την Προεδρία του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και αφού επεδόθη η με αρ. 07/01.02.13 πρόσκληση προς όλα τα μέλη του Δ.Σ. για το θέμα «Ενημέρωση για το υπό έγκριση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Ρεθύμνης», φαίνεται η εκ προμελέτης διάθεση της απαξίωσης της αξίας των ακινήτων.
Αναφέρω ορισμένα αποσπάσματα της απόφασης:
Ο κύριος Δήμαρχος είπε τα έξης: «Μέσα απ’ αυτό το σχέδιο προωθείται η προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία των οικισμών και η προστασία της ανάπτυξης. Ενώ δίδεται η δυνατότητα στο φτωχό πολίτη να μπορέσει να έχει φτηνή και πλούσια γη».
Ο κύριος Τσιμπισκάκης είπε τα έξης: Το σχέδιο είναι κοινωνικά δίκαιο, τεχνικά άρτιο, επιστημονικά τεκμηριωμένο, με αναπτυξιακή προοπτική και ταυτότητα, που αναδεικνύει τη φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά του Δήμου. Όπως είπε, είναι μια πρόταση υλοποιήσιμη, που προστατεύει τις περιοχές που χρήζουν προστασίας και διατήρησης και έχει τα παρακάτω σημαντικά χαρακτηριστικά: εξασφάλιση των επεκτάσεων του σχεδίου πόλης, δημιουργία χρήσεων γης, εξορθολογισμός των απαγορεύσεων της προστασίας του περιβάλλοντος, ενσωμάτωση ενός νέου περιφερειακού δρόμου που θα είναι και το μελλοντικό νότιο όριο του Σχεδίου Πόλης, δημιουργία της έννοιας της τεχνόπολις καθιέρωση ισογείων κτισμάτων σ’ όλο το Δήμο και δημιουργία αδόμητης γης.
Η περιφέρεια βέβαια δεν έκανε δεκτή την απόφαση, για καθιέρωση ισογείου κτισμάτων, άλλα κατάργησε τις παρεκκλίσεις και αύξησε την αρτιότητα από τα τέσσερα στρέμματα στα οκτώ στρέμματα. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είχε προτείνει τη διατήρηση της αρτιότητας στα τέσσερα στρέμματα, και της ισχύος των παρεκκλίσεων.
Εγώ θέτω το εξής ερωτήματα:
1) Μήπως το δημοσιευμένο Γ.Π.Σ. δημιούργησε φτωχούς δημότες (πολλοί από τους οποίους έχουν χρεωθεί με δάνεια στις τράπεζες), αφού απαξίωσε την αξία της γης, με το καταστήσει χιλιάδες οικοδομήσιμα ακίνητα μη οικοδομήσιμα;
2) Γιατί παραπλανήσατε τους δημότες να συμφωνήσουν στην καθιέρωση ισογείων κτισμάτων με την προτροπή ότι δεν θα έχαναν δόμηση. Ενώ στην πραγματικότητα όταν θα έκαναν πέτρινη κατασκευή και ημιυπαίθριο θα έχαναν τουλάχιστον 30 % δόμηση;
3) Η περιφέρεια άλλαξε την αρτιότητα και κατάργησε τις παρεκκλίσεις εν αγνοία του Δήμου;
4) Ακόμα κι αν αυτό έγινε εν αγνοία του δήμου, γιατί δεν έχει γίνει από την μεριά του δήμου κάποια ενέργεια, ώστε να διορθωθούν αυτά τα σοβαρά λάθη, τα οποία έχουν προξενήσει στους δημότες του πρώην καποδιστριακού δήμου ζημία δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ας κρίνει ο λαός και ας ψηφίσει κατά την αντίληψή του.
* Ο Μάρκος Μαυρομάτης είναι πολιτικός μηχανικός πρώην πρόεδρος Τ.Σ. Μαρουλά, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη-Ανατροπή»