ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Εν αναμονή της έναρξης υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ στην Κρήτη
• Έως τα τέλη Οκτωβρίου αναμένονται οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επί των αναπτυξιακών προτάσεων που κατέθεσε η Περιφέρεια, μετά από διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΥΝΟΛΑΚΗ
Τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις και τις επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένει η Διαχειριστική Αρχή Κρήτης, όπως και οι αντίστοιχες των υπολοίπων Περιφερειών της χώρας, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την περίοδο 2014-2020.
Παρά το γεγονός ότι από τα μέσα Ιουλίου το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας υπέβαλε προς έγκριση στην Ε.Ε. τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (νέο ΕΣΠΑ), όπου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι στόχοι, οι προτεραιότητες και το αναπτυξιακό όραμα της Κρήτης για την επόμενη επταετία, η επεξεργασία του «ελληνικού αναπτυξιακού σχεδίου» δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι φορείς να τηρούν στάση αναμονής.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης, κα Μαρία Κασωτάκη, οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένονται έως τα μέσα Οκτωβρίου, επομένως λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που θα απαιτηθεί στη συνέχεια, προκειμένου να ενημερωθούν οι τοπικοί φορείς για τον τελικό προγραμματισμό και, υπολογίζοντας επίσης το διάστημα που θα χρειαστεί μέχρι να γίνουν οι τελικές τροποποιήσεις, εκτιμάται ότι η νέα προγραμματική περίοδος θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2015.
Σχετικά η κα Κασωτάκη δήλωσε στα «Ρ.Ν.»: «Το πρόγραμμα το έχουμε αποστείλει από τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες και περιμένουμε τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επειδή, όπως παρατηρούμε, υπάρχει μια διαδικασία χρονοβόρα έως ότου έχουμε αποτελέσματα, με βάση την πληροφόρηση που υπάρχει, νεότερα από την Ε.Ε. θα έχουμε προς τα τέλη Οκτωβρίου.
Εμείς είμαστε έτοιμοι, κι επειδή στην Κρήτη υπάρχουν αναπτυξιακές ανάγκες, σημαντικό μέρος των οποίων μπορεί να ικανοποιηθεί μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος 2014-2020, ανυπομονούμε για την έναρξη υλοποίησης του νέου προγράμματος. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι μέχρι στιγμής. Περιμένουμε τις παρατηρήσεις από τις Βρυξέλλες για να δούμε πως θα πορευτούμε».
Οι στόχοι και οι αναπτυξιακές ανάγκες
Οι κύριες αναπτυξιακές ανάγκες που καλείται να καλύψει η Περιφέρεια Κρήτης κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, ανά θεματικό στόχο είναι οι εξής:
– «Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας».
– «Βελτίωση της πρόσβασης, της χρήσης και της ποιότητας των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών».
– «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του γεωργικού τομέα, του τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας».
– «Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς».
– «Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και της διαχείρισης κινδύνων».
– «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων».
– «Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και άρση των προβλημάτων σε βασικές υποδομές δικτύων».
– «Προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας της εργασίας».
– «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας».
– «Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση».
– «Ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης».
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Κρήτης, παρότι για τη νέα προγραμματική περίοδο κατατάσσεται στην κατηγορία «Περιφέρειες σε μετάβαση» κι όχι στις λιγότερο ανεπτυγμένες, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι πόροι του Σ.Ε.Σ. για την Ελλάδα είναι σημαντικά μειωμένοι συγκριτικά με το προηγούμενο ΕΣΠΑ, είναι ενισχυμένη, καθώς την περίοδο 2014-2020 θα διαχειριστεί κονδύλια 452 εκατομμυρίων ευρώ, όσα περίπου διαχειρίστηκε και στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2007-2013).
Κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, η Κρήτη θα διαχειριστεί κονδύλια 452 εκατομμυρίων ευρώ, όσα περίπου και την περίοδο 2007-2013