Έτοιμη να διεκδικήσει ευρωπαϊκά κονδύλια η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου
«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2014-2020
- Εν αναμονή των προσκλήσεων από τη Διαχειριστική Αρχή
- Έργα οδοποιίας ΧΥΤΑ, και το φράγμα του Πλατύ Ποταμού είναι οι πρώτοι φάκελοι που θα κατατεθούν προς ένταξη
-
- «Πράσινο φως» άναψε το υπουργείο Περιβάλλοντος στην εφαρμογή του νέου ΕΣΠΑ για την Κρήτη, καθώς ενέκρινε τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του προγράμματος για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Το πρόγραμμα ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, για το νησί θα αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα αφού ετοιμάζονται και οι σχετικές προσκλήσεις προς τους φορείς από την Αρχή Διαχείρισης της Περιφέρειας Κρήτης. Ήδη, η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου έχει αποστείλει στον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τα έργα τα οποία έχουν ώριμες μελέτες και διεκδικούν χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, προκειμένου αυτά να ιεραρχηθούν και να δοθεί η σχετική προτεραιότητα.
- Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου τα έργα αυτά είναι το έργο κατασκευής του ΧΥΤΥ και του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στο χώρο του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Αμαρίου, το έργο κατασκευής του Φράγματος του Πλατύ Ποταμού στο Αμάρι, το έργο οδοποιίας που αφορά τόσο τον Αμαριώτικο δρόμο όσο και τον Αγιοβασιλειώτικο (νότιος οδικός άξονας με μελέτες ολοκληρωμένες και πλήρεις από το ύψος των Αρμένων μέχρι και την Μπαλέ), η αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων. Παράλληλα όμως η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου τρέχει και άλλες μελέτες, οι οποίες είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες, για να διεκδικήσουν Ευρωπαϊκά κονδύλια.
- Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», τόνισε πως το νέο χρηματοδοτικό «εργαλείο» αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξη της Κρήτης, υποστηρίζοντας πως αυτό που χρειάζεται είναι να ολοκληρωθούν το δυνατόν περισσότερες μελέτες για κατατεθούν οι σχετικές προτάσεις στο νέο ΕΣΠΑ: «Ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει σαν Περιφέρεια Κρήτης και σαν Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, εντάσσεται στην στρατηγική αυτή μελέτη που έχει ήδη εγκριθεί σε επίπεδο Κρήτης και αφορά τους βασικούς αναπτυξιακούς άξονες. Εμείς σαν Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ήδη έχουμε καταθέσει στον περιφερειάρχη Κρήτης έργα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Πρώτα είναι ο ΧΥΤΑ Αμαρίου, έργο το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ. Ακολούθουν τα έργα οδοποιίας και αναφέρομαι στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Πρόκειται για τον Αγιοβασιλειώτικο δρόμο, Αρμένοι-παράκαμψη Αρμένων -Μπαλε (προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ), τον Αμαριώτικο δρόμο (προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ), την παράκαμψη της Αξού (προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ), την αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων και το Φράγμα του Πλατύ Ποταμού (προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ).
- Παράλληλα περιμένουμε τις μελέτες του λιμανιού του Ρεθύμνου, οι οποίες είναι σε εξέλιξη και θα παραδοθούν τους επόμενους μήνες στην Περιφέρεια, η οποία θα καταθέσει τους φακέλους διεκδικώντας επίσης ευρωπαϊκά χρήματα για την υλοποίηση δύο μεγάλων έργων, που αφορούν τόσο στην ασφάλεια του εμπορικού λιμένα όσο και σε υποδομές για κρουαζιερόπλοια».
- Η έγκριση, με κοινή υπουργική απόφαση, της ΣΜΠΕ έγινε μόλις προχθές και φέρει τις υπόγραφες των προηγούμενων υπουργών. Την κοινή απόφαση υπογράφουν οι κ.κ. Μανιάτης, Ντινόπουλος και Κωνσταντινόπουλος– Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020, όπως περιγράφεται στη ΣΜΠΕ και με τις διαχειριστικού χαρακτήρα αλλαγές προβλέπει: ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Κρήτης, αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε δραστηριότητες ΕΤΑΚ στους τομείς προτεραιότητας της στρατηγικής «Έξυπνης Εξειδίκευσης», αύξηση εφαρμογών ΤΠΕ από τις επιχειρήσεις, στην οργάνωση, παραγωγή και διάθεση προϊοìντων και υπηρεσιών στους τομείς προτεραιότητας της στρατηγικής «Έξυπνης Εξειδίκευσης», διεύρυνση της παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών από το Δημόσιο, προς τους πολιìτες, αύξηση νεοφυών επιχειρήσεων στους τομείς προτεραιότητας της στρατηγικής «Έξυπνης Εξειδίκευσης» αύξηση των επενδύσεων σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας.
- Οι περιοριστικοί όροι
- Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση για την πληρέστερη προστασία και την ορθολογικότερη διαχείριση του περιβάλλοντος, η έγκριση και η υλοποίηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης 2014-2020, θα πρέπει να συνοδεύεται από περιοριστικούς όρους οι οποίοι, μεταξύ άλλων, έχουν ως εξής:
- -Η μέριμνα για το περιβάλλον θα πρέπει να αποτελεί βασική συνιστώσα στην εξειδίκευση και εφαρμογή του ΠΕΠ ισόρροπα με τις αναπτυξιακές και κοινωνικές επιδιώξεις. Για το σκοπό αυτό, στο πλαίσιο του μηχανισμού διαχείρισης και υλοποίησης του προγράμματος, θα πρέπει να ενσωματωθούν:
- -Κριτήρια επιλογής προτάσεων, οι οποίες κατά το δυνατό προωθούν τη βελτίωση του περιβάλλοντος ηì/και διασφαλίζουν την προστασία του.
- – Μέθοδοι για την αποφυγή συσσωρευτικών αρνητικών επιπτώσεων σε περιοχές αυξημένης πυκνότητας παρεμβάσεων.
- – Κατάλληλη ενημέρωση, τόσο στο επίπεδο προκηρύξεων και προσκλήσεων, όσο και στο μετά την ένταξη επίπεδο όπου απαιτείται, ώστε οι ενισχυόμενες δράσεις να ενσωματώνουν όλα τα χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για την περιβαλλοντική τους συμβατότητα.
- -Για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία των σημαντικών φυσικών οικοτόπων και της άγριας χλωρίδας και πανίδας, θα πρέπει μέσω του μηχανισμού διαχείρισης και υλοποίησης του ΠΕΠ να ακολουθούνται οι παρακάτω κατευθύνσεις:
- -Η διαδικασία επιλογής προτάσεων για ένταξη στο ΠΕΠ που αφορούν σε έργα εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000, θα πρέπει να ενσωματώσει κριτήρια προστασίας της βιοποικιλότητας και ανταπόκρισης στους στόχους διατήρησης των προστατευόμενων ειδών και οικοτοìπων, καθώς και έλεγχο συμβατότητας με τις προβλέψεις των εγκεκριμένων σχεδίων διαχείρισης, όπου υφίστανται.
- – Η αξιολόγηση των προτάσεων θα πρέπει να συμπεριλάβει κριτήριο σχετικά με τη συμβατότητα των έργων που θα ενισχυθούν με την Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα (φ.ε.κ. Β ́ 2383/8.8.2014).
- -Οι επεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό και να συνδυάζονται κατά περίπτωση με παρεμβάσεις αποκατάστασης, τόνωσης της ευρωστιìας των δασών ή επαύξησης των υπηρεσιών οικοσυστήματος που αυτά προσφέρουν.
- Ιδίως στα περιαστικά δάση, η παραπάνω κατεύθυνση θα πρέπει να επιδιώκεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
- Οι κύριες αναπτυξιακές ανάγκες
- Υπενθυμίζεται ότι οι κύριες αναπτυξιακές ανάγκες που καλείται να καλύψει η Περιφέρεια Κρήτης κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, καθώς και οι δυνατότητες που παρουσιάζονται, αναπτύσσονται συνοπτικά ανά Θεματικό Στόχο:
- «Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας».
- «Βελτίωση της πρόσβασης, της χρήσης και της ποιότητας των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών».
- «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του γεωργικού τομέα.
- «Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς».
- «Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και της διαχείρισης κινδύνων».
- «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων».
- «Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και άρση των προβλημάτων σε βασικές υποδομές δικτύων».
- «Προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας της εργασίας» (ΕΚΤ).
- «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας» (ΕΚΤ).
- Στον τομέα καταπολέμησης της φτώχειας και της κοινωνικής ένταξης από το ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020, θα επιδιωχθεί η προώθηση δράσεων που εναρμονίζονται με την υπό εκπόνηση Περιφερειακή Στρατηγική καταπολέμησης της φτώχειας και της κοινωνικής ένταξης που εναρμονίζεται με το Εθνικό Πλαίσιο και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για: ολοκληρωμένη παρέμβαση σε ευπαθείς ομάδες με δέσμη ενεργειών προσανατολισμού, συμβουλευτικής, κατάρτισης, απασχόλησης, ενίσχυση της απασχολησιμότητας των γυναικών μέσω της δημιουργίας δομών φύλαξης (παιδιά, ηλικιωμένοι). Κοινωνική ένταξη για ευάλωτες ομάδες, όπως ΑμεΑ, Ρομά, μετανάστες συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας. Αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων και διεύρυνσης της εφαρμογής των δομών, κοινωνικής αλληλεγγύης, κοινωνικής επιχειρηματικότητας που θα λαμβάνει υπόψη τον στρατηγικό σχεδιασμό στο πλαίσιο εφαρμογής του Περιφερειακού Μηχανισμού Υποστήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας, που βρίσκεται σε φάση συγκρότησης και ενεργοποίησης, πρόληψη σχετικά με τη δημόσια υγεία, εξασφάλιση του ελάχιστου δυνατού επιπέδου υπηρεσιών υγείας-«Health Safety Net», στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, υλοποίηση Ολοκληρωμένων Σχεδίων Απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο.
- «Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση».
- «Ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης».
Έτοιμη να καταθέσει τους φακέλους με τις μελέτες για τα έργα του Πλατύ Ποταμού και το Νότιο οδικό άξονα Κρήτης, προκείμενου αυτά να ενταχτούν στο νέο ΕΣΠΑ, είναι η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου