Ενώ απομένουν ελάχιστες ώρες από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με εσωκομματικές πιέσεις, καθώς 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν άμεσα νομοσχέδιο για επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, επαναφορά κατώτατου μισθού και μη εφαρμογή των υπαρχόντων μνημονιακών διατάξεων, που προβλέπουν νέες μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Οι βουλευτές ζητούν επί της ουσίας την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων το πρωθυπουργού.
Η απόφαση των βουλευτών φαίνεται πως έχει σχέση και με τη νέα πρόταση που κατέθεσε η Αθήνα στους θεσμούς, στην οποία φέρεται η κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία, να έχει κάνει «παραχωρήσεις» σε ότι αφορά τουλάχιστον τους συντελεστές Φ.Π.Α. και το πλεόνασμα.
Ειδικότερα στη νέα πρόταση φαίνεται η Αθήνα να προτείνει:
• 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.
• 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια.
• 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.
Επιπλέον, λόγω των πιέσεων των δανειστών ο Α. Τσίπρας φέρεται να επανέφερε στο τραπέζι της συζήτησης την κατάργηση της έκπτωσης φόρου στα νησιά.
Εν τω μεταξύ να στηρίξουν την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση ση διαπραγμάτευση με τους δανειστές κάλεσε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. «Το κόμμα πρέπει να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή και δεν εξετάζει σενάρια εκλογών.
Αναλυτικότερα:
Μάχη για άρση του διαπραγματευτικού αδιεξόδου στις Βρυξέλλες
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ – ΟΛΑΝΤ
Μάχη με τον χρόνο για επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες ώρες δίνουν Ελλάδα και θεσμοί.
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών, συνεχίζονται πυρετωδώς, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος της συνάντησης που αναμένεται να έχει σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Στην συνάντηση αυτή ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει το νέο επτασέλιδο κείμενο των αναθεωρημένων ελληνικών προτάσεων. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία από τώρα προκειμένου να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας και να αποφευχθούν νέες διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες που θα έθεταν, εκ νέου, σε ομηρία την ελληνική οικονομικά.
Ποιά μέτρα περιλαμβάνει η νέα ελληνική πρόταση
Η νέα ελληνική πρόταση που καταγράφεται σε κείμενο επτά σελίδων, έχει αναθεωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, προς τα πάνω τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και του χρόνου (από 0,6% του ΑΕΠ για φέτος και 1,5% του ΑΕΠ το 2016). Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις στα δημοσιονομικά αναπτύσσονται σε τρεις σελίδες και οι υπόλοιπες τέσσερις σελίδες αφορούν σε πρόταση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων μηνών.
Ως προς τον Φ.Π.Α. προτείνονται ρυθμίσεις για την αύξηση της απόδοσής του (π.χ. να αυξηθεί ο συντελεστής από το 11% στο 12%). Παράλληλα η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση των θεσμών για ΦΠΑ 23% στην ηλεκτρική ενέργεια. Ως προς το ασφαλιστικό, εξετάζεται μόνο η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Ακόμη η κυβέρνηση δεν αποδέχεται κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέτρο το οποίο, πάντως, εκτιμάται ότι μπορεί να αποσύρουν από το τραπέζι οι πιστωτές. Επίσης, η αναθεωρημένη πρόταση έχει ενσωματώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, διοικητικού χαρακτήρα μέτρα τα οποία περιείχε η πρόταση των δανειστών.
Σχετικά με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει, μεταξύ άλλων, αύξηση του ορίου εντόκων και συνδρομή του ESM για την αποπληρωμή των ομολόγων της EKT του Ιουλίου και Αυγούστου. Το τελευταίο αποτελεί προϋπόθεση για να δεχθεί η Αθήνα παράταση του προγράμματος. Η ελληνική πρόταση δεν προβλέπει χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Επιφύλαξη» είναι η πρώτη αντίδραση για τη νέα πρόταση
Στο μεταξύ με επιφύλαξη αντιμετώπισαν οι εκπρόσωποι των θεσμών το κείμενο πρόταση που τους κατέθεσε χθες η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων σε ξένα ΜΜΕ, η πρόταση δεν είναι αξιόπιστη, είναι ασαφής και σχεδόν ίδια με την αρχική που είχε καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση και είχε απορριφθεί. Πιο ήπιους τόνους κράτησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Είμαστε στο στάδιο που η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης εξετάζεται προσεκτικά», σημείωσε από τις Βρυξέλλες ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το τι θα πρέπει να περιμένουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ίδιος απάντησε ότι «Οι επαφές θα συνεχιστούν τόσο σε πολιτικό, όσο και σε τεχνικό επίπεδο».