Ένα νέο αναπτυξιακό οργανισμό αυτοδιοίκησης ετοιμάζουν 11 δήμοι της Κρήτης σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα της υποστελέχωσής τους κυρίως σε ό,τι αφορά την τεχνική επάρκεια, που θα τα τους επιτρέπει να διαχειρίζονται μελέτες και έργα.
Με βάση το πλαίσιο που ο νόμος ορίζει, το μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών θα κυμαίνεται σε ένα ποσό της τάξεως των 500 – 600 χιλ. ευρώ. Ο κάθε Δήμος θα μετέχει με ένα ποσό 25-30 χιλ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό περίπου 5% του μετοχικού κεφαλαίου, στο οποίο η Περιφέρεια θα έχει το 25%-30% και οι αναπτυξιακές εταιρείες θα μπορούν να έχουν ως 3%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των Δήμων θα είναι ισότιμη σε όλα τα επίπεδα.
Ο νέος Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα φέρει το όνομα «Δαίδαλος», έχει στόχο την ενίσχυση της διοικητικής υποστήριξης και τεχνικής επάρκειας των ΟΤΑ, μέσω της επιστημονικής, συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης. Επίσης θα μπορεί να συμβάλλει στην ωρίμανση και εκτέλεση έργων υποδομής.
Ακόμα μπορεί να διασφαλίσει την, από κοινού με τους ΟΤΑ της Περιφέρειας Κρήτης, εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Στο νέο οργανισμό θα συμμετέχουν συνολικά έντεκα δήμοι της Κρήτης. Από το Ρέθυμνο θα συμμετέχουν οι δήμοι Ανωγείων, Μυλοποτάμου, Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης ανέφερε: «Έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού οργανισμού, που σκοπό θα έχει να υποστηρίξει τους δήμους που δεν έχουν την τεχνική επάρκεια για την υλοποίηση έργων. Αυτό γίνεται σε επίπεδο Κρήτης και περιλαμβάνει έντεκα δήμους. Αφορά από το νομό Ρέθυμνο τους δήμους Άγιου Βασιλείου, Ανωγείων, Μυλοπόταμου και Αμαρίου και πρέπει τα δημοτικά συμβούλια να λάβουν σχετικές αποφάσεις εφόσον θέλουν να συμμετέχουν στον οργανισμό. Ο οργανισμός αυτός θα μπορεί να αναλαμβάνει ένα έργο στο οποίο εντάχθηκε ένας δήμος και να το επιβλέπει. Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθεί και ο δήμος Ρεθύμνου και η Περιφέρεια, που μέχρι σήμερα συνδράμουν τους μικρούς δήμους που δεν έχουν επάρκεια. Ήδη έχει σταλεί σχετική επιστολή στους δήμους εάν επιθυμούν να συμμετέχουν στον οργανισμό αυτό, ο οποίος έχει ένα αρχικό μετοχικό κεφαλαίο. Εκτιμώ εντός δίμηνου να έχει οριστικοποιηθεί ο οργανισμός αυτός. Υπάρχει το τελευταίο οκτάμηνο μια νομοθέτηση για τους αναπτυξιακούς οργανισμούς, σύμφωνα με την όποια μπορούν να αποσπούνται από άλλους φορείς μηχανικοί αλλά και να προσλαμβάνει προσωπικό και να συστήνει μητρώο μηχανικών. Αυτοί οι οργανισμοί στήνονται από δήμους και περιφέρειες και συμμετέχουν στο αρχικό μετοχικό κεφαλαίο, ώστε να υπάρχει ένα ποσό εκκίνησης, όμως, αμέσως μετά και εφόσον ένα έργο ενταχτεί για παράδειγμα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δίδεται η δυνατότητα το 1.5% της χρηματοδότησης να πηγαίνει στον ογκανισμό για την επίβλεψη του έργου».