Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι αγρότες της Κρήτης ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απελπιστική κατάσταση στην οποία, όπως υποστηρίζουν, έχει περιέλθει ο κλάδος τους. Το αυξημένο κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, τιμές στις οποίες πωλούν τα αρνιά και το γάλα, τούς έχουν οδηγήσει πλέον σε αδιέξοδο και η «επιβίωση» τους χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολη.
Χθες στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε παγκρήτια συγκέντρωση των αγροτοκτηνοτρόφων του νησιού, προκειμένου να συντονίσουν τον αγώνα τους και να πραγματοποιήσουν μαζικές κινητοποιήσεις, ώστε να στείλουν ένα ηχηρό, όπως λένε, μήνυμα αντίδρασης στην κυβέρνηση.
Την αρχή των κινητοποιήσεων θα κάνουν οι αγρότες των Χανίων που έχουν ήδη προγραμματίσει κινητοποιήσεις για την επόμενη Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στη δημοτική αγορά.
Σημειώνεται ότι οι αγρότες ζητούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών, ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού. Παράλληλα ζητούν τη μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια και του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια. Ζητούν επίσης αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, συντάξεις αξιοπρέπειας, ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών ύψους 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ταυτόχρονα ζητούν να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφαλαίο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και να αποζημιωθούν καθώς και να εξοφληθούν οι αποζημιώσεις που είναι σε εκκρεμότητα ενώ απαιτούν άμεσες λύσεις για να γίνονται αποτελεσματικά οι ψεκασμοί καταπολέμησης του δάκου.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων ανέφερε:
«Μετά από απόφαση πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων πριν τρεις μέρες συγκεντρωθήκαμε στη Λάρισα και αποφασίσαμε από τις 22 έως τις 28 Γενάρη να κάνουμε μπλόκα σε κάθε περιοχή. Στον νομό Χανίων έχουμε αποφασίσει την Παρασκευή 26 του μήνα στις 12 το μεσημέρι στη δημοτική αγορά αγροτικό συλλαλητήριο με τα αγροτικά μας αυτοκίνητα. Βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συντονίσουμε τους συναδέλφους σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι. Οι κινητοποιήσεις δεν έχουν σταματήσει και θα συνεχιστούν. Διαμαρτυρόμαστε για τις περικοπές των επιδοτήσεων, για τις κατασχέσεις από την Εφορία και για το φορολογικό το οποίο αφανίζει τη μικρομεσαία αγροτιά. Η δακοκτονία αποτελεί επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα για όλη την Κρήτη. Ούτε φέτος δεν έχουν προμηθευτεί τα φάρμακα για να γίνουν κανονικά οι ψεκασμοί του χρόνου και πάλι θα τρέχουμε. Υπάρχει το επιστημονικό προσωπικό, οι δήμοι έχουν γεωπόνους και μπορούν να προσλάβουν επιπλέον για να κάνουν τους ψεκασμούς ».
Ο Γιάννης Ξανθουδάκης Αντιπρόεδρος Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χανίων είπε: «Είμαστε ένας κλάδος που συντηρούμε και την υπόλοιπη Ελλάδα γιατί ο κάθε κτηνοτρόφος στην Κρήτη συντηρεί έναν αγρότη της υπόλοιπης χώρας που παράγει στάρι, καλαμπόκι, τριφύλλι. Εν τω μεταξύ έχουμε ένα τεράστιο κόστος παραγωγής, θέλουμε να επιβιώσουμε, η κατάσταση είναι δύσκολη και η πολιτεία δεν μας στηρίζει».
Ο Μανόλης Καρκαβάτσος από τον Αγροτικό Σύλλογο Αστερουσίων ανέφερε: «Είμαστε συντονισμένοι πανελλαδικά. Η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ με τη νέα ΚΑΠ βάζει απέναντι τα λαϊκά νοικοκυριά και δρομολογεί εξελίξεις ξεκληρίσματος και είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε στους δρόμους. Ζητάμε ακατάσχετο 120.000 ευρώ συν 3.000 για κάθε παιδί. Εμείς πληρωνόμαστε δυο φορές τον χρόνο και διεκδικούμε το ακατάσχετο με αυτό τον τρόπο γιατί αυτές είναι οι αντοχές μας. Ζητούμε τιμές εγγυημένες στα προϊόντα μας, μείωση του κόστους παραγωγής, έναν ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει 100% να έχουν δημόσιο χαρακτήρα τα προϊόντα μας».
Ο Κώστας Σαββάκης από τον Αγροτικό Σύλλογο Πλατάνου είπε: «Ο αγροτικός κόσμος χρωστά στον παλιό ΟΓΑ και τον ΕΦΚΑ. Όταν θα αρχίσουν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις θα δούμε και χωράφια μας να κατάσχονται. Η ενδοχώρα του Ρεθύμνου έχει πολλά προβλήματα. Του αγρότη το μαγαζί είναι ξεσκέπαστο. Δεν υπάρχουν δίκτυα άρδευσης, δεν υπάρχει τίποτα, παρά ένα τεράστιο κόστος παραγωγής και μεγάλη φορολογία».