Στις αγορές της τελευταίας στιγμής ευελπιστούν οι έμποροι του Ρεθύμνου, καθώς οι καταναλωτές πραγματοποίησαν τις πρώτες διερευνητικές ματιές για τα θαλασσινά και όλα τ’ απαραίτητα για το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.
Οι ρεθεμνιώτες καταναλωτές πάντως είναι μέχρι στιγμής συγκρατημένοι, κοιτούν τιμές και συγκρίνουν και δεν προχωρούν σε βιαστικές αγορές. Μπορεί να μην υποστηρίζουν ότι οι τιμές είναι τσιμπημένες, σίγουρα όμως το πορτοφόλι τους και τα καθημερινά τους έξοδα δεν τους αφήνουν περιθώρια να ξεφύγουν αγοράζοντας ανεξαρτήτου τιμής.
Όπως υποστηρίζουν οι αγορές τους θα είναι συντηρητικές χωρίς υπερβολές, ωστόσο θα προμηθευτούν έστω και από λίγη ποσότητα.
Λαγάνα, ταραμάς, ελιές και τουρσί θα πλαισιώνουν μεταξύ άλλων και το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι.
Σύμφωνα με τ’ αποτελέσματα της δειγματοληπτικής έρευνας που εκπόνησε το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ το φετινό μέσο κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού που περιλαμβάνει φρέσκα θαλασσινά και οστρακοειδή, είναι μειωμένο κατά 3,9% σε σχέση με πέρσι.
Η κίνηση χθες σε ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία και μανάβικα ήταν ικανοποιητική, ενώ οι έμποροι ευελπιστούν στις αγορές της τελευταίας στιγμής, γνωρίζοντας κατά παράδοση ότι ο έλληνας κάνει τα ψώνια του κυριολεκτικά στο παρά πέντε.
«Η κίνηση στην αγορά των σαρακοστιανών θ’ αρχίσει ουσιαστικά από αύριο (σήμερα). Οι τιμές είναι σταθερές εκτός από τα οστρακοειδή που λόγω καιρού είχαμε μια μικρή αύξηση. Οι καταναλωτές πάντως προτιμούν καλαμάρια και χταπόδια. Οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 13 έως 15 ευρώ το κιλο», μας ανέφερε ένας ιχθυοπώλης.
«Ο κόσμος πλέον επιλέγει τα φθηνά προϊόντα, δηλαδή σαρδέλα, μαρίδα, γόπα. Τώρα λόγω των ημερών θα αγοράσει κάνα χταποδάκι και σουπιές», μας είπε ένας άλλος ιχθυοπώλης.
«Η κίνηση σε σχέση με πέρσι θα έλεγα ότι προς το παρόν είναι στα ίδια επίπεδα. Ξεκίνησαν ήδη οι αγορές για ταραμά, καλαμάρια, χταπόδια κονσέρβας, τουρσιά, γαρίδες, χαλβά.
Οι τιμές είναι σταθερές. Το καλαμάρι μόνο έχει ανέβει γιατί υπήρχε μια απαγόρευση αλίευσης για 2 χρόνια και δεν υπήρχε κουτί στην αγορά. Οπότε τώρα έχουν έρθει τσιμπημένα λίγο, πενήντα λεπτά το κουτάκι παραπάνω», μας είπε ιδιοκτήτης παντοπωλείου.
Η κ Άννα που συναντήσαμε στην αγορά μας ειπε: «Κοιτάω τις τιμές για να κάνω μια έρευνα προτού καταλήξω. Σίγουρα θα ψωνίσω άλλα σε περιορισμένες ποσότητες. Δεν υπάρχει πλέον η οικονομική δυνατότητα για κάτι παραπάνω».
Φθηνότερο το σαρακοστιανό τραπέζι σύμφωνα με την ΕΣΕΕ
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕΕ έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 21-23 Φεβρουαρίου κάνει λόγο για μία μέση μείωση των ψαρικών και ανάμεικτες τάσεις, με πτωτικό όμως πρόσημο, για τα λοιπά συνοδευτικά προϊόντα (από supermarkets και φούρνους).
Ειδικότερα, η μείωση των τιμών για τα φρέσκα θαλασσινά (καλαμάρια και χταπόδι) αποτελεί την κύρια παράμετρο υποχώρησης του μέσου επιπέδου τιμών της συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντων κατά 3,8%. Πρέπει να τονιστεί το γεγονός πως το κόστος αγοράς των κατεψυγμένων θαλασσινών παρέμεινε αμετάβλητο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αν και ο συντελεστής του ΦΠΑ αυξήθηκε από το 23% στο 24%.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη υποδηλώνει τη μείωση της καθαρής, προ ΦΠΑ, τιμής των κατεψυγμένων ψαρικών, καθώς η επιπλέον έμμεση επιβάρυνση απορροφήθηκε και δεν επιβάρυνε τον τελικό καταναλωτή.
Η παρατηρούμενη μεσοσταθμική μείωση αντισταθμίστηκε μόνο μερικώς από την αύξηση της τελικής τιμής των οστρακοειδών (+12,1% στα μύδια), η οποία όμως και σε αυτήν την περίπτωση οφείλεται στη μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ, επί της συγκεκριμένης υποκατηγορίας θαλασσινών, στο 24% από το 13%.
Συνεπώς, όπως επισημάνθηκε και παραπάνω, η καθαρή, προ ΦΠΑ, τιμή τόσο των κατεψυγμένων ψαρικών όσο και των οστρακοειδών, κυμαίνεται σε χαμηλότερα των περσινών επίπεδα, παρά την ανοδική επίδραση των υψηλότερων συντελεστών ΦΠΑ.
Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως η λαγάνα, οι ελιές, ο ταραμάς, το τουρσί, ο χαλβάς αλλά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, καταγράφονται μεικτές τάσεις σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα το εύρος τιμών μεταξύ 2017 και 2016 να βαίνει μειούμενο κατά 1,7%.
Βάσει των παραπάνω διαπιστώσεων, το φετινό μέσο κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού που περιλαμβάνει φρέσκα θαλασσινά και οστρακοειδή κυμαίνεται μεταξύ 47,2-67,6 ευρώ έναντι 47,3-72,2 ευρώ του αντίστοιχου περσινού, καταγράφοντας μία μεσοσταθμική υποχώρηση 3,9%. Συμπεριλαμβανομένων μόνο των κατεψυγμένων θαλασσινών και οστρακοειδών τα παραπάνω εύρη τιμών αναπροσαρμόζονται στα 33,2-59,1 ευρώ το 2017 και στα 33,3-59,2 ευρώ το 2016, με αποτέλεσμα να προκύπτει μία αμελητέα πτωτική μεταβολή της τάξεως του -0,2%.
Οδηγίες για τους καταναλωτές για το σαρακοστιανό τραπέζι
Με ανακοίνωσή της η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας δίνει χρήσιμες συμβουλές στους πολίτες για τα σαρακοστιανά προϊόντα. Τι πρέπει να γνωρίζουν, τι πρέπει ν’ αποφεύγουν, πού πρέπει να καταγγέλλουν.
Ειδικότερα, οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις πινακίδες των αλιευμάτων γιατί υποχρεωτικά πρέπει ν’ αναγράφουν με ευδιάκριτα γράμματα το είδος, την τιμή και στις συνθήκες διάθεσης των θαλασσινών προϊόντων!
Τα χαρακτηριστικά φρεσκότητας των κεφαλόποδων
(χταπόδια, καλαμαράκια, σουπιές, θράψαλα)
• Επιφάνεια σώματος υγρή, γυαλιστερή.
• Μάτια γυαλιστερά, ζωηρά.
• Πλοκάμια – βεντούζες, ανθεκτικά στο τράβηγμα.
• Σάρκα συμπαγής γυαλιστερή.
• Συχνό γνώρισμα αλλοίωσης στα κεφαλόποδα, είναι το ροζ χρώμα που παίρνει η επιφάνεια της σάρκας τους.
Προσοχή: Υπάρχει χαρακτηριστική διαφορά στα μικρά χταπόδια και στους μοσχιούς, στα πρώτα υπάρχουν δύο σειρές βεντούζες και στα δεύτερα μόνο μία σειρά βεντούζες…
Τα χαρακτηριστικά φρεσκότητας των οστρακοειδών
(μύδια, στρείδια, αχιβάδες, κυδώνια, χτένια)
• Να διατίθενται μέσα στο όστρακό τους και να είναι ζωντανά.
• Όστρακο κλειστό με τη σάρκα προσκολλημένη.
• Το υγρό στο εσωτερικό τους να είναι διαυγές και άοσμο.
• Πιστοποίηση της φρεσκάδας η άμεση αντίδραση σε σταγόνες λεμονιού ή σε τσίμπημα της σάρκας με καρφίτσα.
• Όταν είναι αποφλοιωμένα, η σάρκα να είναι γυαλιστερή και να συντηρούνται συσκευασμένα σε ψυκτικό χώρο.
Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχουν οι εξής ενδείξεις:
• Η επωνυμία της επιχείρησης.
• Το είδος των οστρακοειδών.
• Η ημερομηνία παραγωγής.
• Η σφραγίδα της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ο χρόνος και ο τρόπος συντήρησης.
Τα χαρακτηριστικά φρεσκότητας μαλακόστρακων
(γαρίδες, αστακοί, καραβίδες)
• Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη.
• Τα άρθρα στερεά, προσκολλημένα στο σώμα και δύσκαμπτα.
• Το χρώμα φυσιολογικό «σκούρο καφέ για τους αστακούς, καστανό ή ροζ για τις γαρίδες, ανοικτό κόκκινο ή ροζ για τις καραβίδες».
• Όταν τα μαλακόστρακα είναι ακόμα ζωντανά, αναζητούμε αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια.
• Η θωρακική μεμβράνη να είναι ανθεκτική, διαφανής, ισχυρά τεντωμένη.
• Ο κεφαλοθώρακας να είναι ανοιχτόχρωμος κι όχι μελανιασμένος.
• Τα πόδια να είναι μαλακά και εύκαμπτα.
• Οι φρέσκιες γαρίδες πρέπει να γλιστρούν εύκολα μέσα το χέρι.
Στις κονσέρβες προσέχουμε
• Την ετικέτα της κονσέρβας. Πρέπει να αναγράφονται τα συστατικά που περιέχει, το βάρος και η επωνυμία του παρασκευαστή.
• Την ημερομηνία παραγωγής, στις δε παστεριωμένες και η ημερομηνία λήξης της συντήρησης.
Προσοχή: Να μην είναι διογκωμένες, παραμορφωμένες ή σκουριασμένες.
Επίσης:
• Κονσέρβες που όταν τις ανοίγουμε, παρουσιάζουν αλλοιώσεις στη σύσταση και το χρώμα και έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση. Γενικά, όταν ανοίγουμε μια κονσέρβα και δεν την καταναλώνουμε ολόκληρη, τότε, το υπόλοιπο περιεχόμενο να συντηρείται στο ψυγείο και να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
• Ο ταραμάς πρέπει να έχει ευχάριστη και όχι ξινή γεύση.
• Η λαγάνα λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχει την καθαρή Δευτέρα, πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα καλοψημένη…
• Προσοχή στον επίπαγο των κατεψυγμένων αλιευμάτων.
• Προσοχή στον επίπαγο των κατεψυγμένων αποφλοιωμένων ή μη μαλακοστακοειδών, καθώς και στα καθαρισμένα μαλάκια, τεμαχισμένα ή μη.
Το καταναλωτικό κοινό θα πρέπει να προσέχει ότι στις συσκευασίες των κατεψυγμένων αλιευμάτων πρέπει υποχρεωτικά ν’ αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα και ο επίπαγός τους.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ο επίπαγος δεν πρέπει να είναι πάνω από το 15% στα κατεψυγμένα χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, γαρίδες, αστακοί, καραβίδες, κ.λ.π.
Καλούμε το καταναλωτικό κοινό να καταγγέλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι «στραβό» πέσει στην αντίληψή του στα τηλέφωνα 1520 (Υπουργείο Ανάπτυξης), 11717 (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), στις Διευθύνσεις κτηνιατρικής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και στη γραμμή ενημέρωσης-καταγγελιών της Ένωσης Καταναλωτών 210-4111080.