Ο Ευάγγελος Γραμματικάκης (έτσι θέλει να τον αποκαλούν και όχι Βαγγέλη), από τον Καρτερό Ηρακλείου, ξεχωρίζει ανάμεσα σε πολλούς, διότι κυκλοφορεί πάντα με την παραδοσιακή κρητική φορεσιά και όπως δηλώνει νιώθει υπερήφανος, διότι αυτή την φορεσιά φορούσαν οι πρόγονοί μας που τίμησαν με τους αγώνες τους την Κρήτη και τον Ελληνισμό. Είναι φύση παραδοσιακός άνθρωπος, διατηρεί την κρητική λεβεντιά και αξιοπρέπεια που φαίνεται στο παρουσιαστικό του, στην ομιλία του και στην συμπεριφορά του γενικότερα. Ξεκίνησε με ένα μικρό καΐκι και μετά από 40 χρόνια σκληρής εργασίας μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο Άννα κατάφερε να είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ενώ έχουν αποκτήσει 4 παιδιά και 2 εγγόνια. Είναι ο ιδιοκτήτης του ιππικού ομίλου στον Καρτερό και μαζί με τα παιδιά του προσφέρουν την δυνατότητα εκμάθησης ιππασίας, περιπάτων με τα πανέμορφα άλογά τους, ενώ παράλληλα ο χώρος προσφέρεται για κάθε είδους κοινωνικές εκδηλώσεις.
Ο Ευάγγελος Γραμματικάκης είναι αυτός που πρωτοστάτησε τον Γενάρη του 2018 βρίσκοντας χορηγούς αλλά και βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη του, ώστε να πάρει μια ομάδα Κρητών με παραδοσιακές φορεσιές και να μεταφέρει αρκετά άλογα, ώστε να υπάρχει και έφιππο τμήμα και να βρεθούν στην Θεσσαλονίκη στις 21/01/2018, την παραμονή του μεγάλου συλλαλητηρίου. Είχα την τιμή να είμαι ανάμεσα σε αυτή την ομάδα και γνωρίζω από προσωπική εμπειρία την επίδραση που είχε η συγκέντρωσή μας εκείνο το βράδυ έξω από τον Λευκό Πύργο με την ελληνική σημαία, τα ριζίτικα τραγούδια και τους έφιππους Κρητικούς από όλους τους νομούς του νησιού μας. Έβλεπα Μακεδόνες να κλαίνε και να μας λένε σας ευχαριστούμε αδέρφια για την βοήθειά σας. Η ανάρτηση που έγινε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε μισό εκατομμύριο προβολές και ήταν η σπίθα που ξεσήκωσε άλλους τόσους Έλληνες Μακεδόνες και γενικότερα Βορειοελλαδίτες, ώστε να πλημμυρίσουν την επόμενη μέρα την προκυμαία και να γίνει αυτό το πατριωτικό συλλαλητήριο.
Ο Ευάγγελος Γραμματικάκης με τον πύρινο λόγο του αποθεώθηκε εκείνη την μέρα όπως και άλλοι ομιλητές μεταξύ των οποίων ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης, εκπρόσωποι σωματείων Ελλήνων της διασποράς, Μακεδονικών σωματείων ή άλλων περιοχών της χώρας μας. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που στις 18/03/2018 βρέθηκε στην Νέα Υόρκη ντυμένος όπως πάντα με την παραδοσιακή φορεσιά, συμμετείχε στο πολύ πετυχημένο συλλαλητήριο των ομογενών αδερφών μας, μίλησε διακοπτόμενος συνεχώς από τα χειροκροτήματα του κόσμου και έδωσε το μήνυμα ότι όλοι οι Έλληνες ανά τον πλανήτη είναι μια γροθιά στο θέμα του Μακεδονικού.
Τον Ιούνιο του ιδίου έτους στην Αθήνα έγινε το μεγαλύτερο συλλαλητήριο που παρόμοιο δεν είχε γίνει τα τελευταία χρόνια. Συγκεντρώθηκε περίπου ενάμιση εκατομμύριο κόσμος όλων των ηλικιών και πολιτικών παρατάξεων και βροντοφώναξε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική. Ο Γραμματικάκης ήταν μέσα στην οργανωτική επιτροπή και τότε κάποιοι τον κατηγόρησαν ότι δεν πρέπει να συμμετέχει διότι δεν εκπροσωπεί την Κρήτη παρά μόνο τον εαυτό του. Με επιχειρήματα απέδειξε ότι η συγκέντρωση δεν ήταν οργανωμένη από κόμματα και παρατάξεις, ούτε επισήμως τα κρητικά σωματεία δήλωσαν την υποστήριξή τους. Η προσέλευση του κόσμου ήταν αυθόρμητη και χωρίς κομματική ταυτότητα για αυτόν ακριβώς τον λόγο ήταν τόσο πετυχημένη.
Με δική του πρωτοβουλία ανέβηκε η ελληνική σημαία (που ανήκει στον φίλο του Θεόδωρο Καλαθάκη) και λόγω του τεράστιου μεγέθους που είναι 1.200 τ.μ μπήκε στο βιβλίο Γκίνες. Παρών στο συλλαλητήριο της Αθήνας ήταν και ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και άλλες προσωπικότητες που μίλησαν και σκόρπισαν ενθουσιασμό στην λαοθάλασσα που είχε πλημμυρίσει τον χώρο της πλατείας συντάγματος και των γύρω δρόμων.
Δυστυχώς όλοι γνωρίζουμε ότι η τότε κυβέρνηση αγνόησε αυτή την λαϊκή βούληση, δεν έκανε δημοψήφισμα για να λάβει υπ όψιν τον λαό όπως έκαναν οι Σκοπιανοί αλλά παρά την αντίθετη γνώμη των εκατομμυρίων Ελλήνων, υπέγραψε την συμφωνία των Πρεσπών, αποδεχόμενη το όνομα βόρεια Μακεδονία για τους κατοίκους του κρατιδίου των Σκοπίων, δεσμεύοντας το μέλλον της Μακεδονίας.
Ο Ευάγγελος Γραμματικάκης όπως πάρα πολλοί Έλληνες στεναχωρήθηκε αλλά δεν το έβαλε κάτω σαν μαχητής που είναι εκ φύσεως. Έτσι τον Δεκέμβρη του 2019 βρέθηκε στην Μυτιλήνη για 20 μέρες, ήρθε σε επαφή με κατοίκους αλλά και με τον περιφερειάρχη Αιγαίου κ. Μουτζούρη και αποφάσισε εις ένδειξη συμπαράστασης να πέσει στη θάλασσα, να κολυμπήσει από τα όρια των Ελληνικών χωρικών υδάτων μέχρι τον Σταυρό στο Αππελή και μάλιστα χωρίς προστατευτική στολή παρόλο την χαμηλή θερμοκρασία. Ο 67χρονος θαρραλέος συμπατριώτης μας που είναι σκληραγωγημένος και χειμερινός κολυμβητής με αυτή την κίνηση ήθελε να διαμαρτυρηθεί για τις αυξανόμενες ροές μεταναστών προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τελικά όμως το τολμηρό εγχείρημα δεν πραγματοποιήθηκε λόγω μεγάλης θαλασσοταραχής, ίσως όμως το κάνει στο μέλλον. Χωρίς να έχει βλέψεις για θέσεις προέδρου συλλόγου, δημοτικού σύμβουλου ή υποψήφιου κάποιου κόμματος βάζει τον εαυτό του στη θέση του στρατιώτη στην πρώτη γραμμή προσφέροντας για το κοινό καλό και το καλό της πατρίδας.
Θεωρεί ότι είναι καιρός σε αυτό τον τόπο οι κυβερνώντες να αναγνωρίσουν ότι τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι πολίτες, αυτό άλλωστε είναι και η δημοκρατία.
Όταν λοιπόν η κάθε κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες με επιχειρήματα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί βία. Αυτό κάνει την δημοκρατία να την ξεχωρίζει από τα δικτατορικά καθεστώτα, δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολλές περιπτώσεις που όταν το κράτος δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες το επιβάλλει με την βία.
Σήμερα είναι αναγκαίο περισσότερο από κάθε φορά οι Έλληνες να σταθούν μονιασμένοι μπροστά στον κίνδυνο που προέρχεται εξ ανατολών. Συνεχίζει να είναι παρών σε κάθε εκδήλωση που θεωρεί ότι συσπειρώνει τον Ελληνισμό διότι βλέπει ότι βάλλεται από παντού.
Ο Ευάγγελος Γραμματικάκης βρέθηκε προ ημερών στο Ρέθυμνο να συμπαρασταθεί σε συμπολίτη μας που δικαζόταν για ανάρτηση βίντεο εναντίον της εισροής παράνομων μεταναστών. Εκεί βρεθήκαμε μετά από καιρό, είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση.
Η αγωνιστικότητά του, ο αγώνας του για το κοινό καλό και ο αγνός πατριωτισμός του είναι αφορμή να κάνω αυτό το μικρό αφιέρωμα σε αυτόν τον περήφανο Κρητικό που με τιμά με την φιλία του.
Κλείνω με μια μαντινάδα που του αφιερώνω και εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλοι τη στάση ζωής του και να έχουν την αγωνιστικότητά του.
«Είσαι λεβέντης Κρητικός, άξιος πατριώτης
και στον αγώνα τση ζωής γενναίος στρατιώτης».
(*Σιμισακογιώργης)