Η ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας μέσα από την αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών ως προοπτικές εξόδου από την οικονομική κρίση, αλλά και ως τρόπος που θα διοχετεύσει τους νέους στην αγορά της εργασίας σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου για την επιχειρηματικότητα και τα startups, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο της «Startup Europe Week Crete» παρουσία πολλών νέων που το παρακολούθησαν με ενδιαφέρον.
Ο στόχος του Συλλόγου Νεανικής Επιχειρηματικότητας, που αποτελεί μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εδρεύει στα Χανιά, ήταν να αναδείξουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα της κρίσης και να διαδώσουν το μήνυμα ότι οποιοσδήποτε μπορεί να παράξει από το μηδέν, χωρίς κεφάλαιο, αρκεί να έχει μια καινοτόμα ιδέα και αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό.
Χαρακτηριστικά ο Θάνος Παράσχος, εκπρόσωπος του Συλλόγου Νεανικής Επιχειρηματικότητας μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Αυτό το συνέδριο στο Ρέθυμνο είναι το τρίτο κατά σειρά που κάνουμε στην Κρήτη, μετά τα Χανιά και το Ηράκλειο. Είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θέλει να αναδείξει τις ευκαιρίες του start up. Εμείς σαν σύλλογος και πρεσβευτής αυτού του οράματος στην Κρήτη, θέλουμε να δείξουμε ότι μπορείς να παράξεις άξια από το μηδέν, χωρίς κάποιο χρηματικό κεφάλαιο, αλλά μόνο με τους ανθρωπίνους πόρους. Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει κεφάλαιο για να κάνει την ιδέα του πράξη. Αυτό που χρειάζεται είναι να έχει την ιδέα, να κάνει ένα πλάνο, να έχει τους κατάλληλους συνεργάτες και να προχωρήσει στην υλοποίησή του. Αν χρειαστούν χρήματα, αυτά μπορούν να προκύψουν είτε από χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε από ιδιώτες. Εμείς δηλαδή πιστεύομε ότι μπορείς να παράξεις μόνος σου άξια από το μηδέν, αρκεί να το θες και να έχεις την δύναμη να ξεπερνάς τα εμπόδια που συναντάς μπροστά σου. Όταν λέω εμπόδια εννοώ ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την ίδια την κοινωνία. Για παράδειγμα στην Ελλάδα πιστεύουν ότι όταν αποτύχεις τελείωσες. Δεν είναι όμως έτσι. Για να επιτύχεις, πρέπει να έχεις κάποιες αποτυχίες. Άρα ότι το να θεωρείται ρετσινιά η αποτυχία είναι κάποιο εμπόδιο, γιατί δεν προσπαθούμε να κάνουμε την ιδέα μας πράξη. Μόνοι μας θέτουμε τα εμπόδια στον εαυτό μας. Νομίζω προσωπικά ότι μόνη διέξοδος από την κρίση είναι να δημιουργήσουμε ευκαιρίες μόνοι μας, να παράξουμε δηλαδή ιδέες, να παράξουμε επιχειρήσεις και αυτό θα γίνει με θέληση και πολύ δουλειά».
Ο Άρης Περουλάκης αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης εκ μέρους της Περιφέρειας, των δήμων και των επιμελητηρίων των προσπαθειών των νέων να δημιουργήσουν μια επιχείρηση.
Ειδικότερα τόνισε : «Γίνεται μια προσπάθεια να μάθει όλη η χώρα ότι υπάρχει αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων της ανεργίας των νέων, μέσω της ατομικής επιχειρηματικότητας, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας ή της δυνατότητας του καθενός που είναι νέος επιστήμονας και έχει ιδέες. Αυτό το πράγμα για να προωθηθεί θέλει υποστήριξη από τους τοπικούς φορείς. Να μπορούν για παράδειγμα οι νέοι να μείνουν κάπου έξι μήνες, να έχουν μια γραμματειακή υποστήριξη, ένα χώρο να κινούνται μέχρι αυτή η επιχείρηση να γίνει κάπως πιο ανθοφόρα. Εκτός από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ η Τ.Α. μπορεί να παραχωρεί για παράδειγμα χώρους στα νέα παιδιά, να είναι σαν θερμοκοιτίδες. Θέλω να πω ότι εκεί που στο ΕΣΠΑ εντάσσουν έργα υποδομών, μπορούν να εντάξουν και δράσεις που να απευθύνονται στην νεανική επιχειρηματικότητα, γιατί με αυτό τον τρόπο δίδουν μια διέξοδο στους νέους. Λέμε στους νέους να μη φεύγουν στο εξωτερικό και από την άλλη δεν κάνουμε τίποτα για να τους κρατήσουμε. Αν τους δώσουμε κίνητρα θα μείνουν στην χώρα. Σε όλη την Ευρώπη κάνουμε αυτή τη καμπάνια ευαισθητοποίησης. Ιδέες υπάρχουν όταν δώσεις την δυνατότητα και την στήριξη, τότε μπορούν να αναπτυχτούν και να εξελιχτούν. Η στήριξη όλων των φορέων είναι απαραίτητη».
Σημειώνεται ότι το Startup Europe Week οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως μέρος των δραστηριοτήτων του Startup Europe Initiative με τοπικό πρεσβευτή τον Σύλλογο Νεανικής Επιχειρηματικότητας. Σκοπός του συνεδρίου, είναι η προβολή των δράσεων του Startup Europe και των άλλων τοπικών εγχειρημάτων που αναπτύσσονται σε 28 χώρες και 200+ περιοχές, ώστε να καλλιεργήσουν το πνεύμα του επιχειρείν στην Ευρώπη.
Οι συμμετέχοντες στα παράλληλα διεξαγόμενα workshops, πήραν συμβουλές σε θέματα που έχουν να κάνουν με την διαχείριση κρίσεων, με τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η επιχείρηση και τις δεξιότητες που πρέπει κανείς να αναπτύξει ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για το πώς η καλή ψυχολογία οδηγεί στην επιτυχία και την αποτυχία μέσα από διαδραστικές μεθόδους.
Την συνεργασία και στήριξη των νέων και της νεανικής επιχειρηματικότητας μέσω της καινοτομίας και της έρευνας, τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στην χθεσινή ημερίδα.
Όπως είπε ο περιφερειάρχης, για την Περιφέρεια Κρήτης η επιχειρηματική συνάντηση του Ρεθύμνου, όπως και οι άλλες δύο που προηγήθηκαν σε Ηράκλειο και Χανιά, αποκτά ιδιαίτερη σημασία «καθώς οι έννοιες όπως νεανική επιχειρηματικότητα, καινοτομία, εξειδίκευση και startup επιχειρήσεις παραμένουν στο επίκεντρο της δικής μας δράσης, όχι μόνο επειδή θέλουμε απλά να δώσουμε σε όλους εσάς τις νέες και τους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες τις ευκαιρίες που σας αναλογούν, αλλά πολύ περισσότερο επειδή επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια που καταβάλετε για να ανατρέψετε τα αρνητικά δεδομένα που διαμορφώνονται στον τόπο μας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».
Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην ίδρυση και λειτουργία στη Περιφέρεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας Καινοτομίας Κρήτης, ενώ επεσήμανε ότι στόχος της συνεργασίας της Περιφέρειας με τα επιστημονικά – ερευνητικά – εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι να περάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας τους στην πραγματική οικονομία του νησιού μας. Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε επίσης τους νέους ότι στις Βρυξέλλες η Περιφέρεια Κρήτης έχει αποκτήσει και λειτουργεί το δικό της γραφείο, ένας χώρος, που όπως είπε, είναι στην διάθεση τους για να καλύψει τις δικές τους ανάγκες στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους δράσης.
«Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε και να αναπτύξουμε το επιχειρηματικό αισθητήριο των ανθρώπων που ζουν στο νησί, υποστηρίζοντας όλες τις αξιόλογες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Οικοδομούμε έτσι ένα ευνοϊκό περιβάλλον έρευνας και καινοτομίας με βασικούς πυλώνες την Περιφέρεια, τους Δήμους του νησιού, τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα, τα Επιμελητήρια και τις Επαγγελματικές Ενώσεις. Σε αυτό το σχεδιασμό να είστε βέβαιοι ότι εντάσσεται και ο Σύλλογος Νεανικής Επιχειρηματικότητας, όχι μόνο θεσμικά αλλά και λειτουργικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης απευθυνόμενος στους νέους, ενώ κλείνοντας πρόσθεσε: «ο τόπος χρειάζεται την δική σας αποφασιστικότητα και εμείς θέλουμε τη συνεργασία σας, τις δικές σας προτάσεις, προκειμένου να αξιοποιήσουμε καλύτερα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης, όλα αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπορούν να αναπτύξουν και να προσελκύσουν νέες επιχειρήσεις και δραστηριότητες που βασίζονται στην τεχνολογία, την καινοτομία, την επιστημονική γνώση και τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία, αλλά και νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας».
Επίσης χαιρετισμούς στην εκδήλωση απεύθυναν ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, η αντιδήμαρχος Πέπη Μπιρλιράκη, ο εκπρόσωπος του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Άρης Περουλάκης, ο εκπρόσωπος του Επιμελητήριου Ρεθύμνου Θοδωρής Τσαούλης που εξέφρασαν την στήριξή τους.