Πολύ ευνοϊκότερο σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, φαίνεται πως είναι το κλίμα αναφορικά με το έργο ανέγερσης νέου Αστυνομικού Μεγάρου στο Ρέθυμνο. Αυτό διαπίστωσαν χθες, τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού, που είχαν προγραμματισμένη συνάντηση για το θέμα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα αναζητηθεί από πλευράς του υπουργείου, και πιστεύει ότι θα γίνει σύντομα εφικτό ένα αρχικό ποσόν, προκειμένου να εγγραφεί στον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι πρώτες διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών ανέγερσης του Μεγάρου.
Δεν είναι όμως μόνο η συνάντηση με τον κ. Αναγνωστάκη, που προκάλεσε αισιοδοξία στους αστυνομικούς του Ρεθύμνου. Είναι το γεγονός ότι αυτή την ώρα στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ υπάρχουν δυο ανώτατοι αξιωματικοί από την Κρήτη, οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν ώστε το έργο αυτό να προχωρήσει βήματα μπροστά. Ο Ηρακλειώτης αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης και ο Ρεθεμνιώτης υποστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου, Νίκος Μαλλιαρός, και ο αντιπρόσωπος Ρεθύμνου στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, Μανούσος Γιανναδάκης, είχαν χθες διαδοχικές συναντήσεις για το θέμα, με τον κ. Αναγνωστάκη, τον κ. Καραμαλάκη και τον κ. Δασκαλάκη.
Οι αστυνομικοί, κατά την συνάντηση τους με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, για μια ακόμα φορά εξέφρασαν την αγωνία τους σχετικά με το έργο και του τόνισαν ότι ο Δήμος Ρεθύμνου είναι εκείνος, που μέχρι στιγμήν έχει δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του, εκπονώντας τις απαραίτητες μελέτες, οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και τόνισαν ότι και το υπουργείο θα πρέπει να δείξει ανάλογη πρόθεση, εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση του έργου η οποία, λόγω της συνδρομής του δήμου, θα είναι για το κράτος πολύ μικρότερη, σε σχέση με το συνολικό κόστος του έργου εάν το χρηματοδοτούσε εξ ολοκλήρου.
Ο κ. Αναγνωστάκης, αναγνώρισε την θετική ανταπόκριση και την συμβολή της δημοτικής αρχής, γνωρίζοντας δε ότι η παραχώρηση του οικοπεδικού χώρου από τον δήμο δεν θα γίνει, εάν προηγουμένως δεν εξασφαλιστεί από το υπουργείο, έστω μέρος της χρηματοδότησης του έργου, ανέφερε στους κυρίους Μαλλιαρό και Γιανναδάκη, ότι αναζητά τον τρόπο εξασφάλισης ενός ποσού, για να εγγραφεί στον προυπολογισμό (εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 600 ή 700 χιλιάδων ευρώ) διαβεβαιώνοντας ότι σύντομα θα έχει νεώτερα.
Η συνάντηση των εκπροσώπων των αστυνομικών με τον αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη, που είναι πλέον προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, υπήρξε αφορμή για να νοιώσουν ότι πράγματι το έργο της ανέγερσης του Αστυνομικού Μεγάρου στο Ρέθυμνο μπορεί να προχωρήσει. Ο κ. Καραμαλάκης αφού ενημερώθηκε για τις έως σήμερα διαδικασίες και για την εξέλιξη σχετικά με την διάθεση του οικοπέδου από τον δήμο, δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει προσωπικά το θέμα αυτό. Με δεδομένο ότι μετά την αποχώρηση του από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης, βρέθηκε Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας και δεν γνώριζε τις εξελίξεις, διαβεβαίωσε ότι θα παραλάβει τον σχετικό φάκελο και θα συμβάλει ώστε να υλοποιηθεί το έργο.
Ο κ. Καραμαλάκης μάλιστα, αμέσως μετά την συνάντηση του με τους δυο αστυνομικούς, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη και οι δύο άνδρες έκλεισαν ραντεβού για την Δευτέρα στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν το θέμα.
Ιδιαίτερα θετικός όμως ήταν και ο υποστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, που πλέον είναι στο αρχηγείο, στον κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΛΑΣ, ως προϊστάμενος. Οι Ν. Μαλλιαρός και Μ. Γιανναδάκης, τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του για να ζητήσουν και την δική του βοήθεια, για να λάβουν την διαβεβαίωση ότι πρέπει να θεωρούν αυτονόητη την συνδρομή του για την ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου.
«Για πρώτη φορά ευνοεί το Ρέθυμνο η συγκυρία. Η παρουσία των δυο ανώτατων αξιωματικών στο Αρχηγείο δημιουργεί ένα πολύ ευνοικό περιβάλλον για την εξέλιξη του θέματος. Θεωρούμε ότι θα δείξουν έμπρακτο ενδιαφέρον κι ότι σύντομα θα έχουμε ευχάριστα νέα. Ο κ. Καραμαλάκης, που έχει πολύ πιο άμεση σχέση με το θέμα της ανέγερσης του Αστυνομικού Μεγάρου, λόγω των καθηκόντων του ως Επιτελάρχης στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ, με όσα μας είπε αντιληφθήκαμε ότι θα βοηθήσει αρκετά. Εμείς, ως αστυνομικοί που χρόνια τώρα διεκδικούμε ένα αξιοπρεπές Αστυνομικό Μέγαρο, θέλουμε να δούμε να υλοποιείται. Θέλουμε να προχωρήσουν οι διαδικασίες, να λυθεί το πρόβλημα. Και να αναλάβει επιτέλους κάποιος υπεύθυνος το ζήτημα αυτό, ώστε να γνωρίζουμε κι εμείς με ποιον θα μιλάμε, σε ποιον θα απευθυνόμαστε κάθε φορά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η θετική συγκυρία που υπάρχει, θα έχει και θετικό αποτέλεσμα. Μένει να περιμένουμε λίγο για να το δούμε στην πράξη» δήλωσαν στα «Ρ.Ν.» οι Νίκος Μαλλιαρός και Μανούσος Γιανναδάκης.
«Αστυνομικό Μέγαρο 2020»
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η αρχιτεκτονική μελέτη για το νέο Αστυνομικό Μέγαρο, την οποία εκπονεί ο αρχιτέκτονας του Δήμου, Μάνος Τσάκωνας. Η μελέτη γίνεται με βάση το κτιριολογικό πρόγραμμα που έχει δοθεί στον κ. Τσάκωνα από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
«Η μελέτη του κυρίου Τσάκωνα είναι εξαιρετική, τόσο από πλευράς λειτουργικότητας όσο και από πλευράς αρχιτεκτονικού ύφους» δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης, που θεωρεί ότι, με το ενδιαφέρον που έδειξαν οι κύριοι Καραμαλάκης και Δασκαλάκης, θα μπει σε μια θετική τροχιά. Όπως ανέφερε, ο κ. Καραμαλάκης, μόλις τελείωσε το ραντεβού του με τους αστυνομικούς, του τηλεφώνησε και του ζήτησε ραντεβού για την Δευτέρα, ώστε να συζητήσουν και να λύσουν ορισμένα διαδικαστικά ζητήματα.
Η μελέτη αφορά ένα σύγχρονο και ασφαλές κτίριο, σύμφωνα με τα δεδομένα που απαιτεί η σημερινή εποχή και σύμφωνα με τα δεδομένα που σχετίζονται με ένα άνετο εργασιακό περιβάλλον.
Πρόκειται για κτίριο τεσσάρων επιπέδων: ισόγειο και τρεις όροφοι συν το υπόγειο (έχει αφαιρεθεί το ένα εκ των δυο υπογείων).
«Η αρχιτεκτονική μελέτη θα είναι ολοκληρωμένη μέχρι το Πάσχα. Έχω προχωρήσει όμως αρκετά κι αυτή την ώρα βρίσκεται στο στάδιο κατόψεων, όψεων και τομών» ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Τσάκωνας.
Ο αρχιτέκτονας επεσήμανε, ότι ο ίδιος δεν προχωράει την μελέτη κάνοντας «εκπτώσεις» και έχοντας στο μυαλό του τον προϋπολογισμό του κτιρίου, αλλά μόνο όσα πρέπει να εξυπηρετεί ένα σύγχρονο έργο, ένα δημόσιο κτίριο το οποίο φιλοξενεί ανθρώπους, που έχουν δικαίωμα να εργάζονται σε άνετους χώρους και σε ασφαλείς συνθήκες. Αυτό του υπαγορεύει η τέχνη του και η αρχιτεκτονική του φιλοσοφία.
«Στο μυαλό μου έχω μόνο τρεις λέξεις: «Αστυνομικό Μέγαρο 2020» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάκωνας για να δηλώσει την έννοια του, να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κτίριο.
Το Αστυνομικό Μέγαρο θα εκταθεί σε οικόπεδο 2.700τ.μ .Η δόμησή του αφορά 2.100 τ.μ., εκ των οποίων τα 600 αφορούν κλιμακοστάσια και άλλους μη εργασιακούς χώρους ή υπηρεσίες. Δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Τσάκωνα, οι «καθαροί χώροι» γραφείων και άλλων αιθουσών, θα είναι 1.500 τ.μ.
«Θα είναι ένα σύγχρονο κτίριο, με όλες τις ανέσεις και την ασφάλεια που απαιτείται για τους εργαζόμενους σε αυτό και για τους πολίτες, που θα το επισκέπτονται καθημερινά» μας ανέφερε ο αρχιτέκτονας.
Μεταξύ άλλων, στον χώρο του ισογείου προβλέπονται γραφεία εξυπηρέτησης του κοινού, όπως το γραφείο υποδοχής, το γραφείο ταυτοτήτων, τα οποία θα είναι κάπως αυτόνομα χωρίς να χρειάζεται ο πολίτης να μπει στο κυρίως κτίριο, χωρίς να χρειάζεται το κοινό να μπαίνει στο εσωτερικό του κτιρίου.
Τα γραφεία των αστυνομικών υπηρεσιών, θα καταλαμβάνουν χώρους στο ισόγειο και στα υπόλοιπα τρία επίπεδα.
Στον πρώτο όροφο, η μελέτη μεταξύ των άλλων προβλέπει ένα μικρό αμφιθέατρο, 70 περίπου θέσεων που μπορεί να έχει διάφορες χρήσεις, όπως ομιλίες, εκδηλώσεις κ.λ.π. Στον ίδιο όροφο προβλέπεται και καφέ – κυλικείο.
Στο τέταρτο επίπεδο, στον τέταρτο όροφο δηλαδή, θα είναι τα γραφεία του Αστυνομικού Διευθυντή και των Διοικητών των υπηρεσιών όπως και αίθουσα συσκέψεων.
Το γκαράζ θα βρίσκεται στο υπόγειο και θα επικοινωνεί άμεσα με τα κρατητήρια, που θα βρίσκονται στο ισόγειο, με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι ως ανεξάρτητα από το υπόλοιπο κτίριο.