«Όχι» των ηγετών της ευρωζώνης στην παράταση του προγράμματος
ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αρνητική είναι η απάντηση των 18 ηγετών της ευρωζώνης στο χθεσινό αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για ολιγοήμερη επέκταση του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Στην απαντητική του επιστολή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, αναφέρει πως μετά από διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των κρατών – μελών της νομισματικής ένωσης και υπό την απουσία νέων εξελίξεων, εκτιμά πως δεν υπάρχει πρόθεση να υπάρξει αντίθετη άποψη από εκείνη που εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών στις 27 Ιουνίου.
Ο ίδιος τονίζει ότι μετά το τέλος του παρόντος προγράμματος η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της σύμφωνα όμως με τους κοινούς κανόνες.
«Στην Ευρώπη η πόρτα για διαπραγματεύσεις παραμένει πάντα ανοιχτή με πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης», καταλήγει η επιστολή του κ. Τουσκ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ένα «όχι» στο δημοψήφισμα δεν θα είναι διαπραγματευτικό χαρτί για την κυβέρνηση, είπε ο κ. Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο ΕΕ-Κίνας.
Ο κ. Τουσκ, σχολίασε πως κάθε κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να διεξαγάγει δημοψήφισμα, ενώ σημείωσε πως δεν είναι ο ρόλος του να παρεμβαίνει στην ελληνική εσωτερική πολιτική.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως με ένα αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα υπάρχει ακόμη λιγότερος χώρος για διαπραγματεύσεις.
«Αν κάποιος λέει ότι η κυβέρνηση θα έχει μια ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση με ένα «Όχι», απλά δεν είναι αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά.
Ξεκάθαρο μήνυμα από τους ευρωπαίους
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι το δημοψήφισμα έχει πραγματικό ερώτημα «ναι ή όχι στο ευρώ» έστειλαν όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στην κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι η υπερψήφιση του «όχι» θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.
Το «ναι» στο δημοψήφισμα από τον ελληνικό λαό είναι «καλή βάση για μελλοντική συνεργασία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. «Το δημοψήφισμα επηρεάζει κυρίως τον ελληνικό λαό, αλλά και τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και της ΕΕ», είπε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε ότι «η ψήφος της Κυριακής δεν αφορά μόνο το πρόγραμμα, αλλά και την παραμονή ή όχι στην ευρωζώνη».
«Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να επηρεάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε τις επιπτώσεις», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έδειξε διάθεση συμβιβασμού. «Υπάρχουν κανόνες πάνω στους οποίους έχει οικοδομηθεί η ευρωζώνη και πρέπει να τηρούνται. Δεν θέλουμε να αποτύχει το ευρώ», ανέφερε επίσης η καγκελάριος.
Στην προειδοποίηση ότι στο δημοψήφισμα της Κυριακής, οι Έλληνες καλούνται στην ουσία να επιλέξουν αν θέλουν να ρισκάρουν μια έξοδο από το ευρώ, προχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, εκτιμώντας ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν εκ νέου, αρκεί να το επιθυμεί και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η πόρτα παραμένει ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα παρά την κατάρρευση των συνομιλιών το Σαββατοκύριακο.
Λευκός Οίκος: «Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν»
Ο Τζο Ερνεστ εξήγησε την αμερικανική θέση ότι διαπραγματεύσεις για συμφωνία πρέπει να εγγυώνται τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι διαπραγματεύσεις, είπε, πρέπει να συνεχιστούν καθώς προχωρά η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.