Το πρόβλημα της Ελλάδας συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο
ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ
Επεισοδιακή ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς σε κάποια σημεία της αποδοκιμάστηκε από τους παρισταμένους και προκάλεσε την έντονη αντίδραση των επόμενων ομιλητών, όπως ο κ. Βέμπερ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά και του Γκι Φερχόστατ, Προέδρου των Φιλελευθέρων. Ο πρώτος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι θέλει να διαιρέσει την Ευρώπη και ο δεύτερος, δηλώνοντας κατ’ επανάληψη «θυμωμένος», υποστήριξε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός μιλάει για μεταρρυθμίσεις χωρίς να φέρνει απολύτως τίποτα στο τραπέζι. Στο πλευρό του έλληνα πρωθυπουργού στάθηκαν ο Τζ. Πιτέλα, επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών, ο οποίος δήλωσε ότι δεν διανοείται την Ελλάδα εκτός ευρώ, όπως επίσης ο ηγέτης του ευρωφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Ν. Φάρατζ αλλά και η Μαρίν Λεπέν, του ακροδεξιού Γαλλικού Εθνικού Μετώπου, οι οποίοι κάλεσαν τον κ. Τσίπρα να βγάλει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης «με το κεφάλι ψηλά».
Τσίπρας: «Διεκδικούμε συμφωνία οριστικής διεξόδου από την κρίση»
Μία συμφωνία που θα δίνει οριστική διέξοδο από την κρίση επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «πρωτοφανή πίεση με τις τράπεζες κλειστές, τα ΜΜΕ να τρομοκρατούν με την επιλογή στο όχι είναι επιλογή ρήξης στην Ευρώπη. Αποτελεί επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας»
Στο σημείο που αναφέρθηκε στα μέσα ενημέρωσης ακούστηκαν αποδοκιμασίες από μερίδα ευρωβουλευτών, ενώ άλλοι τον χειροκρότησαν, με τον πρωθυπουργό να απαντά: «Πάταξον μεν, άκουσον δε».
«Βρίσκομαι ενώπιόν σας λίγες ημέρας μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που μας έδωσε εντολή να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για μία βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα χωρίς τα λάθη του παρελθόντος», συνέχισε.
«Η γενναία επιλογή του ελληνικού λαού, το «όχι» του ελληνικού λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη, το κοινό οικοδόμημα ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει δυσκολίες να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε», τόνισε.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη όσων συνέβησαν τους τελευταίους πέντε μήνες, ωστόσο, υπογράμμισε ότι στα αδιέξοδα, τόσο εντός Ελλάδος, όσο και στην Ευρώπη βασική ευθύνη έχει η εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας των τελευταίων πέντε ετών.
«Η προς ολοκλήρωση διαπραγμάτευση με τους εταίρους επιδιώκει να επιβεβαιώσει το σεβασμό στην Ευρώπη. Διεκδικούμε μία συμφωνία με τους εταίρους που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και αίτημα για επαρκή κάλυψη των μεοσπρόθεσμων αναγκών, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες. «Οι προτάσεις μας επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις για να αλλάξει η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα η κυβέρνηση αποστέλλει το αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
«Θέλω στο σημείο αυτό να είμαι ξεκάθαρος. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της και για την αναδιάρθρωση του χρέους της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα- ας είμαστε ειλικρινείς- δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό ήταν χρήματα για να σωθούν οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό», ανέφερε.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα έφτασε κοντά στη χρεοκοπία, όχι λόγω των «κακών ξένων» αλλά λόγω της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής που επέτρεψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Βούλησή μας είναι όχι να συγκρουστούμε με την Ευρώπη, αλλά με τα κατεστημένα στη χώρα», είπε ο πρωθυπουργός. «Είμαι βέβαιος ότι όλοι στην Ευρώπη θα ανταποκριθούμε στην ιστορική μας ευθύνη για έναν έντιμο συμβιβασμό», υπογράμμισε.
Στη δευτερολογία του ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι αύριο (σήμερα) θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για μια βιώσιμη λύση.
Για την εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα είπε «πως οι Ευρωπαίοι έλεγαν ότι το «όχι» σημαίνει Grexit. Αυτό το γνώριζαν οι πολίτες όταν πήγαν στην κάλπη αλλά το αποτέλεσμα εξέπληξε. Αν είχα στόχο το Grexit δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα μετά και δεν θα ερμήνευα έτσι το αποτέλεσμα. Δεν έχω κανένα κρυφό σχέδιο».
«Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες. Οι δεσμεύσεις μας δεδομένες. Έχουμε όμως το δικαίωμα της αναδιανομής των βαρών. Ακραίο και αντιδημοκρατικό να υιοθετήσουμε την αντίληψη ότι σε χώρες με πρόγραμμα δεν πρέπει να γίνονται εκλογές. Εχουμε καταθέσει προτάσεις. Η εικόνα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι δεν καταθέσαμε προτάσεις. Επανήλθαμε και την προηγούμενη Δευτέρα με κείμενο που έγινε δεκτό ως βάση συζήτησης και από τους τρεις θεσμούς. Σε αυτές έχουμε δέσμευση για δημοσιονομικούς στόχους. Αναγνωρίζουμε τους κανόνες της Ευρωζώνης αλλά επιλέγουμε εμείς πού θα προσθέσουμε τα φορολογικά βάρη», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά την τοποθέτησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου παρουσίασε τις θέσεις της Ελλάδας, καθώς η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο τελικό της σημείο, δέχθηκε σφοδρή κριτική από ομιλητές όπως ο κ. Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαΐκού Κόμματος και ο κ. Φέρχοφσταντ των Φιλελεύθερων, άκουσε πιο υποστηρικτικές φωνές από την ευρωπαϊκή Αριστερά και την κ. Ζίμερ, όπως και τους μετριοπαθείς Σοσιαλιστές, αλλά αντιμετώπισε με ανάμεικτα συναισθήματα τα «καλά λόγια» των ευρωσκεπτικιστών που του ζήτησαν μέχρι και να οδηγήσει οικειοθελώς την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.
Παπαδημούλης: «Σταματήστε να προσβάλετε τους Έλληνες»
Απάντηση στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, έδωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Κύριε Βέμπερ σταματήστε να προσβάλετε την Ελλάδα και τους Έλληνες. Σταματήστε να παίζετε με τα σπίρτα μέσα σε μία αποθήκη καυσίμων», ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης.
«Η Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι όπως ένα παιδί χωρίς πιστοποιητικό γεννήσεως. Η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός δεν θέλουν Grexit, σε ποσοστό 80%», τόνισε και συνέχισε:
«Χρειάζεται να κάνετε όλοι έμπρακτα επειγόντως μέχρι την Κυριακή ότι χρειάζεται ώστε να φύγει οριστικά η λέξη Grexit από το ευρωπαϊκό λεξιλόγιο, μακριά από τα λάθη του παρελθόντος που προκάλεσαν τεράστια ύφεση και ανεργία και απίστευτο κοινωνικό πόνο στην πατρίδα μου, την Ελλάδα».
«Η Ευρωζώνη οφείλει να αποφύγει έναν ακρωτηριασμό και είμαι βέβαιο ότι μέχρι την Κυριακή οι δυνάμεις του ρεαλισμού, της αισιοδοξίας, της ανάπτυξης, της δημοκρατίας, θα κερδίσουν» κατέληξε.
Γλέζος: «Η Ευρώπη είναι γέννημα της Ελλάδας, δεν σας τη χαρίζουμε»
«Η Ευρώπη λεκτικά, μορφολογικά, εννοιολογικά, ουσιαστικά είναι γέννημα της Ελλάδας. Δεν σας τη χαρίζουμε την Ευρώπη» είπε ο Μανώλης Γλέζος μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Παραμερίζω τις ύβρεις εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης εναντίον του ελληνικού λαού. Όποιος βρίζει αποδεικνύει ότι δεν έχει επιχειρήματα. Προειδοποιώ όμως όλους όσους ονειρεύονται να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώπη ότι ματαιοπονούν. Η Ευρώπη λεκτικά, μορφολογικά, εννοιολογικά, ουσιαστικά είναι γέννημα της Ελλάδας. Δεν σας την χαρίζουμε την Ευρώπη», τόνισε και συνέχισε:
«Διαπιστώνεται διαφωνία απόψεων, εν θερμώ δεν θα το λύσουμε. Χρειάζεται να περάσει λίγος καιρός, ώστε εν ψυχρώ να αντιμετωπίσουμε τη λύση».
«Ζητάμε ένα χρονικό περιθώριο όπου δεν θα δεχόμαστε δάνεια, δεν θα δεχόμαστε να εξοφλούμε δάνεια. Βέβαια, δεχόμαστε του Γιούνκερ τις προτάσεις για να μας βοηθήσει και περιμένω να το κάνει πράξη και ζητάμε το δίκαιο. Να θριαμβεύσει το δίκαιο. Για τη δικαιοσύνη παλεύαμε και για τη δικαιοσύνη αγωνιζόμαστε εδώ μέσα».
Γιώργος Κύρτσος: «Στροφή στον Ευρωπαϊκό ρεαλισμό»
«Αν ο κ. Τσίπρας κάνει μια στροφή προς τον ευρωπαϊκό ρεαλισμό, θα τον στηρίξουμε και θα τον προστατεύσουμε και από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του.
Να αναλάβουμε οι έλληνες πολιτικοί τις ευθύνες μας και να μη κρυβόμαστε πίσω από το λαό, τόνισε ο κ. Κύρτσος.
Καϊλή σε Τσίπρα: «Αλέξη, πρέπει να σταθούμε απέναντι στους εχθρούς»
«Πρέπει να υπερβείτε το κομματικό συμφέρον για το εθνικό, να κλείσετε τους λογαριασμούς σας με το παρελθόν», ανέφερε η ευρωβουλευτής της Ελιάς, Εύα Καϊλή, απευθυνόμενη στον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια παρέμβασής της στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Η Ευρώπη έμπρακτα αλλάζει, με το πακέτο Γιούνκερ και τους συμμάχους μας, για την ανάπτυξη της Ελλάδας εντός του ευρώ», πρόσθεσε.
«Αλέξη, εδώ μέσα έχουμε φίλους και συναγωνιστές, πρέπει να σταθούμε απέναντι στους εχθρούς», κατέληξε η κ. Καϊλή.
Με Πλούταρχο η ομιλία του Τουσκ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παραδέχθηκε ότι «η ανικανότητά μας να συμφωνήσουμε μπορεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας και του τραπεζικού της συστήματος και είναι βέβαιο ότι θα είναι οδυνηρό για τον ελληνικό λαό. Αυτό θα έχει επιπτώσεις και στην Ευρώπη και γεωπολιτικά και, αν έχει κανείς αυταπάτες ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες, είναι αφελής. Όλοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι. Αυτή η εβδομάδα είναι η τελευταία διορία». «Όπως είπε και ο Πλούταρχος είναι εύκολο να ψέξει κανείς κάποιον, αλλά το να διορθώσει το πρόβλημα είναι πιο δύσκολο. Ελπίζω η δική μας διόρθωση να είναι πιο εύκολη απ’ ό,τι έλεγε ο Πλούταρχος», κατέληξε ο κ. Τουσκ.
Προσβλητική επίθεση από Βέμπερ
Δριμεία επίθεση με ιδιαίτερα οξείς χαρακτηρισμούς εξαπέλυσε κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο, με αναφορές στις σχέσεις του με «λάθος φίλους» όσον αφορά χώρες όπως η Βενεζουέλα και η Κούβα.
Γ. Φέρχοφσταντ: «Είσαι ο ισχυρός πρωθυπουργός, κάνε τομές τώρα»
Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκι Φέρχοφσταντ καυτηρίασε σειρά χαρακτηριστικών του ελληνικού Δημοσίου, ανέφερε περιπτώσεις όπου η νέα κυβέρνηση εμφανίζεται να τοποθέτησε επιλεκτικά δικούς της ανθρώπους σε καίρια πόστα και ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να βάλει τέλος στις παθογένειες επειδή μπορεί: «Κερδίσατε τις εκλογές, κερδίσατε το δημοψήφισμα, πάρτε τώρα μέτρα», όπως είπε.
Ώρα για βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, είπε η Ζίμερ
Η Γκάμπι Ζίμερ από την πλευρά της επεσήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρχει και πάλι μία μεταβατική λύση. «Ηρθε η ώρα να παρθούν βιώσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα», τόνισε η ευρωβουλετής του Die Linke και της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς. «Ο Ελληνικός λαός είπε «όχι» στη λιτότητα … Οι Ελληνες θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη» υπογράμμισε.
Λεπέν-Φάρατζ «Μας ικανοποίησε το δημοψήφισμα»
Την πάγια θέση του για διάλυση της Ευρωζώνης και της νομισματικής ένωσης επανέλαβε ο Νάιτζελ Φάρατζ, καλώντας μάλιστα τον κ. Τσίπρα να επιλέξει την οικειοθελή αποχώρηση από το ευρώ. «Κύριε Τσίπρα η χώρα σας δεν έπρεπε ποτέ να είναι μέλος του Ευρώ. Κύριε Τσίπρα, αν έχετε το κουράγιο, πρέπει να φύγετε από την Ευρωζώνη με το κεφάλι ψηλά … Οι πρώτοι μήνες θα είναι δύσκολοι αλλά με το υποτιμημένο νόμισμα και τους φίλους της Ελλάδας ανά τον κόσμο θα ανακάμψετε. Ήσασταν γενναίος που διεξάγατε το δημοψήφισμα, ενώ οι νταήδες της Ευρώπης σας έλεγαν το αντίθετο». Την ίδια παραίνεση διατύπωσε πιο… διακριτικά και η Μαρίν Λεπέν, σημειώνοντας ότι «λιτότητα και ευρώ είναι δίδυμα αδέλφια». η πρόεδρος γαλλικού Εθνικού Μετώπου υποστήριξε ότι «η Ελλάδα πρέπει να βγει ήρεμα, σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από αυτόν τον σιδερένιο ζουρλομανδύα που είναι το ευρώ», όπως είπε.
Ιγκλέσιας: «Οι καιροί αλλάζουν σύντομα»
Ευχαριστίες στον «ελληνικό λαό, την κυβέρνησή του και τον πρόεδρό του, διότι έθεσε με καλύτερο τρόπο από οποιονδήποτε άλλο και σήκωσε την σημαία της Ευρώπης. Δεν καταστρέφεται η Ευρώπη επειδή οι πολίτες λένε σε ένα δημοψήφισμα ότι δεν συμφωνούν με τις πολιτικές λιτότητας και προσαρμογής της Τρόικας και του ΔΝΤ. Δεν καταστρέφεται η Ευρώπη επειδή υπάρχουν κυβερνήσεις που έχουν την τόλμη να ρωτήσουν τους πολίτες τους τι σκέφτονται. Αυτό που καταστρέφει την Ευρώπη είναι ο ολοκληρωτισμός των κεφαλαίων, η αλαζονεία της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτό που καταστρέφει την Ευρώπη είναι η ανικανότητα κυβερνόντων να υπερασπιστούν τους πολίτες τους», είπε ο ηγέτης του ισπανικού Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. Προέβλεψε μάλιστα ότι «αλλάζουν οι καιροί και πολύ σύντομα θα είμαστε εμείς οι πιο δυνατοί».
Κομισιόν: «Βασικό σενάριο η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ»
Η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ είναι το βασικό σενάριο, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.
Είναι ζήτημα υπευθυνότητας, τόνισε η κ. Αντρέεβα, διευκρινίζοντας πως η ελληνική πλευρά έχει χρονικό περιθώριο να παρουσιάσει τις αναλυτικές προτάσεις της για την εκπόνηση ενός νέου προγράμματος μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
Για τη σύνοδο κορυφής της Κυριακής, είπε ότι θα συμμετάσχουν όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε., ενώ σημείωσε ότι ενδέχεται να κριθεί σκόπιμο να πραγματοποιηθεί και ειδική σύνοδος κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ευρωβουλής για την Ελλάδα, χαρακτήρισε σφάλμα τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, ενώ παράλληλα υπεραμύνθηκε των επιλογών της Κομισιόν στη διαδικασία ανάμειξής της σε αυτές.
Όπως είπε αληθεύει ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, όμως είχαν τελείως διαφορετική εξέλιξη γιατί όπως τόνισε ο κ. Μπαρόζο ποτέ δεν είχε συζητήσει με το ΔΝΤ για να βρεθεί μια λύση.
Υπερασπίστηκε τις προτάσεις του για φορολογία των πλοιοκτητών και για μείωση του προϋπολογισμού Άμυνας της χώρας. «Κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει ότι δεν ενδιαφέρθηκα για τους μικροσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους», είπε. Αναφέρθηκε και στο πολυετές πρόγραμμα επενδύσεων 35 δισ. ευρώ ώστε να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, επιμένοντας ότι η Επιτροπή είχε προετοιμαστεί να διαθέσει αυτά τα κονδύλια, γι’ αυτό θα ήταν ευγνώμων να αναφερόντουσαν αυτά όταν αναφέρεται ότι πολλά δεν έγιναν.
Βαλς: «Γεωστρατηγικής σημασίας η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ»
Γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας χαρακτήρισε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, δηλώνοντας ότι η Γαλλία δεν επιθυμεί έξοδο της χώρας μας.
«Το να διατηρήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ και συνεπώς στην καρδιά της Ευρώπης και της ΕΕ είναι θέμα ύψιστης γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας. Το να επιτρέψουμε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν παραδοχή ανικανότητας-η Γαλλία αρνείται κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Βαλς απευθυνόμενος στους βουλευτές.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι αν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, οι Γάλλοι βουλευτές θα ψηφίσουν ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.