Δ.Ν.Τ.: Βαρύτερο τίμημα θα πληρώσει η Ελλάδα
ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ
Ελαφρά μειωμένες προβλέψεις για την ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία, σε σύγκριση με τον περασμένο Απρίλιο, κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συμπληρωματικό έγγραφο για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προβλέψεις του 2015, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 4:00 χθες το απόγευμα.
Στην έκθεση υποστηρίζεται ότι το τίμημα που θα πληρώσει η Ελλάδα θα είναι βαρύτερο λόγω των γεγονότων της τελευταίας περιόδου.
Το ποσοστό της ανάπτυξης παγκοσμίως υπολογίζεται με τις νέες εκτιμήσεις στο 3,3%, οριακά μικρότερο του 2014, με σταδιακή αύξηση στις αναπτυγμένες οικονομίες και επιβράδυνση στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες. Το 2016 οι προβλέψεις είναι πως θα ενισχυθεί στο 3,8%.
Εκείνο που επηρέασε την πρόβλεψη ήταν το ποσοστό της ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2015, που έπεσε από το 3% στο 2,2%, εξαιτίας των εξελίξεων στην αμερικανική οικονομία και της διάχυσής τους στον Καναδά και το Μεξικό.
Σε σχέση την επίδραση των εξελίξεων στην Ελλάδα, η έκθεση καταγράφει πως «Πιο πρόσφατα, η τραπεζική αργία στην Ελλάδα και το δημοψήφισμα που ακολούθησε, μαζί με την αυξημένη αβεβαιότητα για τις προοπτικές και τη φύση της οποιασδήποτε μελλοντικής υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα, οδήγησαν σε απότομα υψηλότερα spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ιδίως στα μικρής διάρκειας».
Αλλού, οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών ήταν σχετικά υποτονικές, με κάποια μείωση στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού υψηλού κινδύνου και μια μέτρια αύξηση των τιμών κρατικών ομολόγων που λειτουργούν ως ασφαλές καταφύγιο.
Σε σχέση με την ευρωζώνη, η συμπληρωματική έκθεση αναφέρει πως φαίνεται ότι σε γενικές γραμμές είναι σε καλό δρόμο, με μια γενικά ισχυρή ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης και τον πληθωρισμό να αρχίζει να αυξάνει.
«Οι προβλέψεις για ανάπτυξη έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω για πολλές οικονομίες της ζώνης του ευρώ, αλλά στην Ελλάδα, οι εξελίξεις που ξεδιπλώνονται είναι πιθανό να έχουν ένα πολύ βαρύτερο τίμημα σε δραστηριότητες που έχουν σχέση με τις προηγούμενες προσδοκίες».
Σε σχέση με τους κινδύνους που υπάρχουν, η έκθεση επισημαίνει ότι «Οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν έχουν μέχρι στιγμής οδηγήσει σε σημαντική μετάδοσή της. Η έγκαιρη δράση με πολιτικές θα πρέπει να βοηθήσει στη διαχείριση των κινδύνων αυτών, εάν πρόκειται να συμβεί. Παρ’ όλα αυτά, οι πρόσφατες αυξήσεις των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε ορισμένες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, μειώνουν τους ανοδικούς κινδύνους για τη δραστηριότητα σε αυτές τις οικονομίες και ορισμένοι κίνδυνοι για επανεμφάνιση εντάσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν».
Μέρκελ: Εκτός συζήτησης το κλασικό κούρεμα του ελληνικού χρέους
Εκτός συζήτησης είναι ένα «κούρεμα» των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα, δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια επίσκεψής της στην πρωτεύουσα της Βοσνίας Σαράγεβο.
«Το 2012 ασχοληθήκαμε με το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Επιμηκύναμε τις ωριμάνσεις, αναβάλαμε την απαίτηση αποπληρωμής για τα δάνεια του EFSF έως το 2020. Δεν αντιμετωπίζουμε λοιπόν το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους για πρώτη φορά», δήλωσε η κ. Μέρκελ όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις διαφορές με το Δ.Ν.Τ. για μια απομείωση του χρέους της Ελλάδας.
Σόιμπλε: Παράνομο το κούρεμα του «μη βιώσιμου» ελληνικού χρέους
Η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένα προαπαιτούμενα, ώστε να λάβει ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική στήριξη, δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ πρόσθεσε ότι ήταν δύσκολο να δούμε τέτοια βήματα πριν την Κυριακή.
Παραδέχθηκε δε ότι το Δ.Ν.Τ. έχει δίκιο όταν λέει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι εφικτή χωρίς «κούρεμα», αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι θα συνιστούσε παραβίαση των κανόνων της Ευρωζώνης. Σημείωσε μάλιστα ότι το ενδεχόμενο ελάφρυνσης χρέους θα συζητηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ωστόσο «δεν υπάρχει πολύ χώρος για ελιγμούς».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σόιμπλε κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. «Απλώς κάντε το», τόνισε ο κ. Σόιμπλε σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη, σημειώνοντας ότι μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και εταίρων. «Τώρα είναι η ώρα για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης ώστε να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη», πρόσθεσε. «Η Ελλάδα επιθυμεί να υποβάλει μεταρρυθμιστικές προτάσεις στους Ευρωπαίους εταίρους της, ώστε να πείσει τους διεθνείς πιστωτές για περαιτέρω χρηματοδότηση».
Τουσκ: Ρεαλιστικές προτάσεις από Αθήνα, λύση για χρέος από δανειστές
Η Αθήνα πρέπει να προτείνει ρεαλιστικές προτάσεις και οι δανειστές πρέπει να προτείνουν ρεαλιστική λύση για την βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε χθες από το Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος επικοινώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Μίλησα με τον κ. Τσίπρα και ευελπιστώ ότι θα έχουμε ρεαλιστικές και χειροπιαστές προτάσεις από την Ελλάδα εντός της ημέρας», δήλωσε ο κ. Τουσκ. «Παράλληλα όμως, θα πρέπει να έχουμε και προτάσεις από τους δανειστές. Αν η Ελλάδα καταθέσει την πρότασή της, θα πρέπει να συμβαδίζει με μια πρόταση των δανειστών που θα αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους. Μόνο έτσι θα έχουμε μια κατάσταση που κερδοφόρα για όλες τις πλευρές. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα συνεχίσουμε τον ληθαργικό χορό τον οποίο χορεύουμε τους τελευταίους πέντε μήνες».
Νοβότνι: Μόνο οι διαπραγματεύσεις δεν αρκούν για να συνεχιστεί η στήριξη της ΕΚΤ
Ως τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει ένα αποτέλεσμα στο ελληνικό ζήτημα, χαρακτήρισε την Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή, το στέλεχος της ΕΚΤ, Ε. Νοβότνι, τονίζοντας παράλληλα ότι από μόνες τους οι διαπραγματεύσεις δεν αρκούν. «Οι διαπραγματεύσεις από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να συνεχιστεί η στήριξη της ΕΚΤ. Εξαρτάται από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και από ότι καταλαβαίνω, η Κυριακή θεωρείται η τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει ένα αποτέλεσμα» δήλωσε χθες ο Νοβότνι στο Reuters, σημειώνοντας ότι στην Σύνοδο πρέπει να σταλεί ένα πολύ ισχυρό και αξιόπιστο σήμα, αλλιώς δεν θα έχουμε θετικό αντίκτυπο στις αγορές και στις οικονομικές εξελίξεις.
Καθόλου εύκολα τα πράγματα – ούτε οι Ρώσοι έχουν χρήματα λέει ο Ντράγκι
Αυτή τη φορά τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στην Ρώμη. Οι δύο σύντομες δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ έγιναν αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ρώμη από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με ιταλικές εφημερίδες, μετά την έξοδό του από το αεροσκάφος, στο αεροδρόμιο της Ρώμης Λεονάρτο Ντα Βίντσι, ο Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πώς βλέπει την όλη διαπραγμάτευση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, τόνισε: «Αυτή την φορά τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα».
Σε δεύτερη ερώτηση σχετικά με το «Αν μπορεί να γίνει κάποιο τηλεφώνημα παροχής βοήθειας από τον Πούτιν στον Τσίπρα», ο Ευρωπαίος τραπεζίτης πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο αποτελεί πραγματικό κίνδυνο. Ούτε και εκείνοι έχουν χρήματα».
Λαβρόφ: Δεν έχουμε πρόθεση να ρίξουμε λάδι στη φωτιά στη διένεξη Ελλάδας – Ε.Ε.
Την επιθυμία της Μόσχας να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν η ελληνική κρίση επανέλαβε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
«Παρά τα όσα λέγονται από ορισμένα ΜΜΕ, δεν έχουμε καμία πρόθεση να ρίξουμε λάδι σ’ αυτή τη φωτιά», τόνισε κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης τύπου.
«Η θέση μας έχει ξεκαθαριστεί πολλές φορές στο παρελθόν από τον Ρώσο πρόεδρο. Επιθυμούμε να βρεθεί όσο το δυνατόν συντομότερα μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.
Όπως επισήμανε, «Έχουν γίνει προσπάθειες να κατηγορηθεί η Ρωσία ότι κάθεται και τρίβει τα χέρια της, παρακολουθώντας τη διένεξη που έχει η Ελλάδα με τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο».
«Αυτό δεν ισχύει, είναι μια στρέβλωση της θέσης μας και των συμφερόντων μας. Μας ενδιαφέρει μια ισχυρή, λειτουργική Ευρωπαϊκή Ένωση με οικονομική ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Μοσκοβισί: Αν ο Τσίπρας δεν καταθέσει αποδεκτές προτάσεις, το παιχνίδι τελειώνει
«Η Αθήνα έχει μόνο ένα βέλος στη φαρέτρα της. Αυτό σημαίνει ότι οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από τους πιστωτές. Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν πράξει σωστά, τότε το παιχνίδι θα τελειώσει και όλα θα χαθούν», ανέφερε χθες ο Πιερ Μοσκοβισί σε κείμενό του, το οποίο ανήρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα.
«Η Ευρωζώνη επιθυμεί μόνο ένα σενάριο για την Ελλάδα, την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη» τονίζει, προσθέτοντας ότι σ’ αυτό έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας.
«Κάθε άλλο σενάριο θα αποτελεί μία συλλογική αποτυχία» συμπληρώνει Επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για οικονομικά θέματα, τονίζοντας παράλληλα:
«Δεν πρέπει να γίνει η Ελλάδα αποδιοπομπαίος τράγος, παράδειγμα της τιμωρίας όσων έχουν παραστρατήσει στο όνομα μιας ηθικολογικής ανάγνωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας».
«Υπάρχουν επίσης και όσοι θέλουν να κάνουν την ελληνική περίπτωση πεδίο πειραματισμού για την οικονομική κι δημοσιονομική ανευθυνότητα. Οι ιεροκήρυκες και οι πυρομανείς. Αυτοί είναι που μπορούν ή που θέλουν να δουν την συμφωνία να αποτυγχάνει», συμπληρώνει.
Βάιντμαν: Να παραμείνουν σε ισχύ οι κεφαλαιακοί έλεγχοι μέχρι τη συμφωνία
Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στην Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να δοθεί περαιτέρω στήριξη ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.
Μιλώντας, ο Βάιντμαν, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε ότι εναπόκειται στις χώρες της ευρωζώνης και όχι στην ΕΚΤ να επιλύσουν το ελληνικό πρόβλημα.
«Το Ευρωσύστημα δεν θα πρέπει να αυξήσει την παροχή ρευστότητας και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου συμφωνηθεί ένα κατάλληλο πακέτο στήριξης… και έχει διασφαλιστεί η φερεγγυότητα τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
«Οι κεντρικές τράπεζες χρειάζεται να δείξουν πού βρίσκονται τα όριά τους», είπε. «Χρειάζεται να είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η ευθύνη για τις περαιτέρω εξελίξεις στην Ελλάδα ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση και τις χώρες που παρέχουν βοήθεια – και όχι στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ».
Φάνηκε, ωστόσο, να αφήνει ανοιχτή μια χαραμάδα στο ενδεχόμενο προσωρινής παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα.
«Στην περίπτωση που θεωρηθεί επιθυμητή ή αναγκαία περαιτέρω βραχυπρόθεσμη βοήθεια, εναπόκειται στους αξιωματούχους που καθορίζουν τη δημοσιονομική πολιτική να παράσχουν ad hoc οικονομική στήριξη», δήλωσε.
«Η Ελλάδα είναι η Ευρώπη! Δεν θέλουμε να βγει από την Ε.Ε.»
Το μήνυμα «Η Ελλάδα είναι η Ευρώπη», που έστειλε χθες και μάλιστα στα ελληνικά μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter o Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, αποτέλεσε το επικοινωνιακό αποκορύφωμα μιας φιλελληνικής εκστρατείας που κλιμακώνεται όσο πλησιάζει η εκπνοή της διορίας.
«Η Γαλλία θα διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα ενθαρρυνθεί να παρουσιάσει ένα όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένο πλάνο, ώστε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη», διεμήνυσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, ενώ λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός Βαλς είχε υπερασπιστεί ολόψυχα το «μεγάλο ευρωπαϊκό ελληνικό έθνος» από το βήμα της γαλλικής εθνοσυνέλευσης.
«Δεν θέλουμε να βγει η Ελλάδα από την Ευρώπη. Η Γαλλία κάνει τα πάντα για να βρεθεί λύση. Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και στην καρδιά της Ε.Ε. αποτελεί ζήτημα ύψιστης γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας», διακήρυξε ο Γάλλος πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα χαιρέτισε το «ισορροπημένο και θετικό» ελληνικό αίτημα στον ESM ως «απόδειξη μιας αληθινής βούλησης να υπάρξει πρόοδος και να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις».
Ο Βαλς υπογράμμισε ότι η επίτευξη συμφωνίας «είναι εφικτή», ενώ προχώρησε ακόμη παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει προοπτική και για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, πράγμα που δεν αποτελεί «θέμα ταμπού».