Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» στον Άξονα Προτεραιότητας 14, με αυξημένο προϋπολογισμό 22.230.000 ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ), θα υποβληθεί προς ένταξη και χρηματοδότηση το μεγάλο έργο, που θα δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα υδροδότησης του Ρεθύμνου και αφορά την κατασκευή του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι.
Χθες στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΚ, εγκρίθηκε η αναθεωρημένη προμελέτη, για τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, που έχει τίτλο «Αξιοποίηση Ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών Αμαρίου και συγκεκριμένα η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού».
Το συγκεκριμένο έργο, πέρασε από σαράντα κύματα, καθώς το 2018 είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «Φιλόδημος» με προϋπολογισμό 18,2 εκ. ευρώ, οπότε και είχε δημοπρατηθεί. Ωστόσο ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, μετά από ένσταση που κατατέθηκε από έναν ενδιαφερόμενο έναντι του ανάδοχου που είχε προκριθεί και δικαιώθηκε. Στη συνεχεία η Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών ζήτησε να γίνει γεωλογική μελέτη, την οποία και έκανε ο ΙΑΚ και από κει προέκυψε ένα επιπλέον ποσό της τάξεως του 2 εκ. ευρώ. Με βάση αυτά τα δεδομένα επικαιροποιήθηκε η μελέτη και αναθεωρήθηκε με τον νέο προϋπολογισμό.
Πλέον, ο ΟΑΚ, μετά και τη σχετική πρόσκληση του ευρωπαϊκού προγράμματος, θεώρησε ως καλύτερη λύση τη χρηματοδότηση του έργου από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και το έργο να μπει σε τροχιά υλοποίησης. Έτσι σε χθεσινή τους συνεδρίαση, μετά και την εισήγηση του διευθυντή Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Μάρκου Πατρελάκη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού ενέκρινε την υποβολή του φακέλου στο πρόγραμμα, διεκδικώντας τη σχετική έγκριση για τη χρηματοδότηση του.
Το εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΚ Θοδωρής Νίνος τόνισε πως ο στόχος ενέτεινε το έργο να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς, αφού η σημασία του είναι τεράστια για τον δήμο Ρεθύμνου: «Μιλάμε για ένα εμβληματικό έργο για το Ρέθυμνο. Σε πρώτη φάση θα αφορά στον δήμο Ρεθύμνου και στη δεύτερη φάση του με τα δίκτυα που θα κατασκευαστούν, θα εξυπηρετήσει και επιπλέον περιοχές πέραν του δήμου Ρεθύμνου. Μόλις ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ με φορέα υλοποίησης τον ΟΑΚ, θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του. Η σημασία του έργου είναι τεράστια αν συνυπολογίσει κανείς ότι το Ρέθυμνο θα καλύψει ανάγκες ύδρευσης 30.000 κυβικών μέτρων νερού ημερησίως με δυνατότητα να φτάσει ακόμα και τα 45.000 κυβικά διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και το κόστος».
Από την πλευρά του ο διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών και Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης πρόσθεσε ότι: «Το σχεδιαζόμενο διυλιστήριο έχει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Εκμεταλλευόμαστε την είσοδο του νερού και παράγουμε ρεύμα, το οποίο καταναλώνουμε στη φάση της επεξεργασίας, δηλαδή μηδενίζουμε με αυτό τον σχεδιασμό το ενεργειακό κόστος, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό».
Το έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι σχεδιάστηκε για να λύσει οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης της βόρειας ζώνης του Ρεθύμνου, εξασφαλίζοντας επαρκείς ποσότητες νερού από το Φράγμα Ποταμών για τους δήμους Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου. Η περιοχή που θα κατασκευαστεί το διυλιστήριο, σε χώρο όπου έχει αγοραστεί από το 2007, 48 στρεμμάτων, στην τοποθεσία Λουτράκι βρίσκεται στα όρια Γιαννουδίου-Πρασσών.
Το έργο είναι κομβικής σημασίας, αφού καθημερινά θα παρέχει 30 χιλιάδες κυβικά νερού, την ώρα που τους καλοκαιρινούς μήνες σήμερα δίνονται 30 χιλ. κυβικά από Αργυρούπολη και Λίμνη Κουρνά. Η υλοποίησή του θα συμβάλει στην οικιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ σε πλήρη λειτουργία, το διυλιστήριο θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης της βόρειας ζώνης των δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, σε πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και επισκεπτών.
Ο ΟΑΚ ζητά επίσπευση των εργασιών του αρδευτικού έργου
Εν τω μεταξύ μετά τις καθυστερήσεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στην εκτέλεση του έργου που αφορά την άρδευση των εκτάσεων του ανατολικού Ρεθύμνου ο ΟΑΚ ζητά από την ανάδοχο εταιρία της, την επίσπευση των εργασιών.
Το έργο με τίτλο «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου, επέκταση κεντρικού αγωγού» έχει ενταχθεί σε τομεακό του Υπ.Α.Α.Τ. , υπ. με προϋπολογισμό 4.800.000€. Το έργο ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι και σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2022.
Το έργο αφορά στο σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού, με συνολικό μήκους 6,7χλμ. μεταφοράς ύδατος, από το φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου, που περιλαμβάνει τις περιοχές των οικισμών Λούτρα, Παγκαλοχώρι, Αστέρι, Χαμαλεύρι, Βιράν Επισκοπή, Έρφοι και Πρίνος, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό αρχικά σχεδιάσθηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου.
Η επιπλέον αρδευόμενη έκταση που εντάσσεται είναι περίπου 14.000 στρέμματα. Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι αναγκαίες βελτιώσεις στην τροφοδοσία των αρδευτικών υποδομών των οικισμών Άδελε και της Πηγής με νέους αγωγούς σύνδεσης από πολυαιθυλένιο. Παράλληλα το έργο περιλαμβάνει και νέα αρδευτικά δίκτυα που θα καλύπτουν τμήματα των περιοχών Γιαννούδι, Ξηρό Χωριό και Μυσσίρια, καθώς και μία νέα μεταλλική δεξαμενή στην περιοχή Γιαννουδίου.