Διακήρυξη για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας για την Κυκλική Οικονομία στις Νησιωτικές Περιοχές της Μεσογείου, υπογράφηκε στο Ηράκλειο, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης. Στόχος είναι η δικτύωση των νησιωτικών Χωρών και Περιφερειών της Μεσογείου σε ένα κοινό μέτωπο διερεύνησης αναγκών, υιοθέτησης καλών πρακτικών και διεκδίκησης σημαντικών χρηματοδοτήσεων, σε θέματα που άπτονται της κυκλικής οικονομίας στα πλαίσια της σύγχρονου τρόπου ζωής και της ιδιαιτερότητας αυτών των περιοχών ως νησιά.
Το θέμα αναλύθηκε στο πλαίσιο συνεδρίου με θέμα «Κυκλική οικονομία – εδαφική συνοχή – νησιωτικότητα» που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο Ηράκλειο από την Περιφέρεια Κρήτης με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συμμετοχή υπουργών, βουλευτών, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, υπηρεσιών, και φορέων.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης σε δηλώσεις του υπογράμμισε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που συμμετείχαν στο συνέδριο δυο υπουργοί αξιωματούχοι της Ε.Ε., βουλευτές, εκπρόσωποι Περιφερειών και Δήμων, αλλά και πολλοί φορείς. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι ότι από την στιγμή που έχουν αποτύχει πολλές πολιτικές από την Ε.Ε. να δούμε πως πάμε σε μια άλλη πολιτική που θα δώσει θέσεις εργασίας μέσα από την «Κυκλική Οικονομία» κι εμείς εργαζόμαστε για αυτό. Πρέπει να υπάρξουν και πολιτικές για την νησιωτικότητα, και είχαν γίνει αρκετά βήματα την προηγούμενη περίοδο, επιβάλλεται όμως να ενεργοποιήσουμε συμμαχίες ούτως ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχει μια συνεργασία και με το αρμόδιο υπουργείο και θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα μπορούμε να έχουμε αυτές τις πολιτικές, που ο βασικός στόχος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής συνεχάρη την Περιφέρεια για τη συνεργασία και την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Ομίλου. Όπως είπε, αρχές Δεκεμβρίου το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. «Θα καλέσουμε τις Περιφέρειες της χώρας που τις «αγγίζει» η νησιωτικότητα, άλλα συναρμόδια Υπουργεία και παράγοντες της Ε.Ε. να συζητήσουμε πως η Ελλάδα πρέπει να ετοιμάσει τις προτάσεις και σε δεύτερη φάση να κάνουμε συνάντηση με τους ευρωβουλευτές μας και με βάση αυτή την εξέλιξη να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ως Υπ. Ναυτιλίας με την Ιταλία, την Κύπρο, την Μάλτα, την Ισπανία και άλλες χώρες ώστε στην επόμενη Διακυβερνητική Διάσκεψη που θα γίνει στην Ευρώπη να υπάρξει μια συμμαχία δυνάμεων, ώστε αυτό που σήμερα γίνεται εδώ να αποκτήσει «σάρκα και οστά», επεσήμανε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αυτό που ζητάμε σήμερα από την Ε.Ε. είναι οι πολιτικές «Κυκλικής Οικονομίας» να αποκτήσουν χρηματοδοτικά «εργαλεία» και πολιτική στήριξη. Οι πολιτικές της Ε.Ε. πρέπει να γίνουν πιο συγκεκριμένες να ευνοήσουν όλους τους πολίτες, αυτό σημαίνει π.χ. πως διαχειριζόμαστε τα απόβλητα σε περιοχές που δεν έχουν εδαφικούς πόρους. Όλα τα νησιά του Αιγαίου έχουν σημαντικό πρόβλημα να βρουν περιοχές ταφής και οι μονάδες ανακύκλωσης σε αυτές τις περιοχές δεν είναι βιώσιμες. Άρα πρέπει να υπάρχουν και πολιτικές που θα υποστηρίζουν την Περιφερειακότητα. Πρέπει όμως αυτό που λέμε εμείς δίκαιη ανάπτυξη να μπορεί να γίνει πράξη».