Να τηρηθούν όσα προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία και τη Διεθνή Συνθήκη CITES που έχουν υπογράψει πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σχετικά με τη διαχείριση καταστάσεων που αφορούν άγρια ζώα και είδη κροκοδειλοειδών, ζητά η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και οι τοπικοί φορείς, για την παγίδευση, την απομάκρυνση και τη μεταφορά του ερπετού που έχει εντοπιστεί στη λίμνη του φράγματος Ποταμών.
Συγκεκριμένα, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, με την παρουσία της αντιπεριφερειάρχη, των δημάρχων Ρεθύμνου και Αμαρίου, του υπευθύνου Πολιτικής Προστασίας, της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Δασών, εκπροσώπων του Ο.Α.Κ., του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, της ΕΜΑΚ κ.ά., αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε επισήμως να ζητηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Περιφερειακή Διαχειριστική Αρχή Κρήτης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που έχουν την αποκλειστική ευθύνη, όπως και η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου, ειδική άδεια τόσο για τη διαδικασία «σύλληψης» του κροκόδειλου όσο και μετέπειτα για τη διαδικασία ταυτοποίησης του ζώου και μεταφοράς του σε χώρο που θα φέρει ειδική άδεια από το κράτος. Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, δηλαδή, το οποίο είναι αδειοδοτημένο για τη φύλαξη κροκοδειλοειδών και άγριων ζώων, επομένως για ένα διάστημα, εφόσον βεβαίως παγιδευτεί το ερπετό, θα είναι εφικτό να φιλοξενηθεί στο Μ.Φ.Ι.Κ. του Πανεπιστημίου.
Η αντιπεριφερειάρχης, κυρία Μαρία Λιονή, με επιστολή της προς την Ελληνική Κεντρική Διαχειριστική Αρχή CITES του ΥΠΕΚΑ, όπως και στην Περιφερειακή Διαχειριστική Αρχή Κρήτης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το επιστημονικό προσωπικό τους να πράξουν όσα προβλέπονται από το νόμο. Κοντολογίς να ενδιαφερθούν, να κινητοποιηθούν και να μην κάνουν πως δεν γνωρίζουν. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που απαιτούνται για τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου είδους ζώου και συνυπολογίζοντας τον κίνδυνο που ελλοχεύει η απόπειρα παγίδευσής του, η κυρία Λιονή, και σε αυτό συμφωνούν οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς, ζητά από το υπουργείο να ενεργοποιήσει το συντομότερο το επιστημονικό προσωπικό από το οποίο αποτελείται η ειδική επιτροπή και το οποίο λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο για όλα τα θέματα επιστημονικής φύσης που έχουν σχέση με την εφαρμογή του διεθνούς κανονισμού, ιδιαίτερα με τα θέματα εισαγωγής και διαχείρισης ζώων.
Βασική αρχή είναι ότι το εμπόριο και η διακίνηση ειδών CITES γίνεται μέσω ενός ενιαίου συστήματος αδειοδότησης και πιστοποιητικών διακίνησης ή κατοχής τους που εκδίδονται αποκλειστικά από τις αρμόδιες Διαχειριστικές Αρχές. Η εφαρμογή της Σύμβασης έχει ανατεθεί με σχετική ΚΥΑ, στα αρμόδια διαχειριστικά όργανα, που είναι οι δασικές και τελωνειακές αρχές του κράτους, με την Ελληνική Κεντρική Διαχειριστική Αρχή CITES (ΥΠΕΚΑ), και εννέα Περιφερειακές Διαχειριστικές Αρχές (περιλαμβάνεται και η Περιφερειακή Διαχειριστική Αρχή Κρήτης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση). Επίσης, η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου και άλλες δασικές υπηρεσίες της Κρήτης αποτελούν όργανα επιβολής της Συνθήκης.
Την αρμοδιότητα για τον συντονισμό και τις ενέργειες που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν την έχει ουδείς από τους τοπικούς φορείς, παρά μόνον η επιτροπή για το εμπόριο της άγριας πανίδας και χλωρίδας, η οποία είναι διεθνές όργανο, ενώ σε κάθε χώρα-μέλος της Συνθήκης συνιστώνται Εθνικές Επιστημονικές Αρχές (Επιστημονική Επιτροπή), όπως και ομάδες επιστημονικής εξέτασης ως συμβουλευτικά όργανα για όλα τα θέματα επιστημονικής φύσης που έχουν σχέση με την εφαρμογή του Κανονισμού, ιδιαίτερα με τα θέματα Εισαγωγής στην Κοινότητα, και διαχείρισης ζώων.
Για το περιεχόμενο της σύσκεψης και το πλάνο που θα ακολουθηθεί στο εξής, η κυρία Λιονή, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Εξετάσαμε το νομικό πλαίσιο, όπως και το πως πρέπει να γίνει η σύλληψη, παρουσία ποιών ανθρώπων κ.λπ. Αρμόδια κατά το Ελληνικό κράτος, που έχει υπογράψει τη Διεθνή σύμβαση CITES, για την προστασία των ξενικών άγριων ζώων που εισέρχονται στον ελληνικό χώρο είτε νόμιμα, είτε παράνομα, είναι η Διεύθυνση Δασών με την εθνική επιτροπή που έχει συστήσει το ελληνικό δημόσιο.
Θα πρέπει να εκδοθεί ειδική άδεια σύλληψης και με την παρουσία ειδικών επιστημόνων και τη συνδρομή άλλων αρμόδιων υπηρεσιών, όπως ΕΜΑΚ, Αστυνομία, Περιφέρεια, Δήμος, και όσων άλλων ζητηθεί η συνδρομή, προκειμένου γίνει η σύλληψη του ζώου».
Ερωτώμενη η κυρία Λιονή για το αν έλαβε απάντηση μετά την επιστολή που απέστειλε, τόνισε πως η ίδια επικοινώνησε τόσο με τον γενικό γραμματέα Δασών όσο και με τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και αισιοδοξεί πως η ειδική επιτροπή θα ενεργοποιηθεί το συντομότερο.
Σενάρια για τη «σύλληψη» του ζώου
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν όλα τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για την παγίδευση του ερπετού, κι αφού συμφωνήθηκε ότι οι παγίδες που έχουν ήδη τοποθετηθεί θα πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους για μερικές μέρες ακόμα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο σύλληψης του κροκόδειλου με βάρκα και ειδικό φωτισμό, κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία η παραμονή του ερπετού στο φράγμα
Σημειώνεται ότι στο περιεχόμενο της Διεθνούς Σύμβασης ή Συνθήκης CITES ισχύουν διεθνείς κανόνες, που έχουν θεσπιστεί σχετικά με την εμπορία και την εισαγωγή των άγριων ζώων, ενώ όλα τα είδη κροκοδειλοειδών (αλιγάτορες, caimans και κροκόδειλοι) περιλαμβάνονται στη σύμβαση CITES, με σαφή απαγόρευση για τα ζώντα: της εισαγωγής, εξαγωγής κατοχής και διατήρησής τους με σκοπό των ανωτέρω ενεργειών το εμπόριο και τη διάθεσή τους στην ελληνική αγορά προκειμένου τα ζώα αυτά να χρησιμοποιηθούν σαν προσωπικά ή οικιακά, είτε αυτή καθεαυτή η κατοχή και διατήρησή τους για προσωπικούς ή οικιακούς λόγους.
Τα παραπάνω απαντούν στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, όπως και στις επιθυμίες που έχουν εκφραστεί από κατοίκους της περιοχής του Αμαρίου, σχετικά με την παραμονή του άγριου ζώου στη λίμνη του φράγματος Ποταμών, καθώς γίνεται σαφές από τη νομοθεσία ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται.
Η κυρία Λιονή σε δήλωσή της ανέφερε ότι από την παραμονή του ερπετού στο φράγμα θα μπορούσαν να προκύψουν τουριστικά οφέλη, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία: «Ο κροκόδειλος καλό θα ήταν να παραμείνει στην περιοχή σαν ατραξιόν, όμως η ελληνική νομοθεσία λέει άλλα πράγματα.
Καταρχάς, πρέπει να συλληφθεί το ζώο, να ταυτοποιηθεί, να ξέρουμε δηλαδή τι είδους κροκόδειλος είναι. Δεν μπορεί να παραμείνει ελεύθερο, όπως είναι σήμερα. Με την ταυτοποίησή του και αφού τοποθετηθεί ένα ειδικό τσιπ, θα ξέρουνε που θα βρίσκεται το ζώο, σε ένα ασφαλές και ειδικώς αδειοδοτημένο περιβάλλον.
Γι’ αυτό, όμως, πρέπει να εξασφαλιστεί νόμιμη άδεια από το ελληνικό κράτος και να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις».
Η συμπεριφορά όσων εγκαταλείπουν τα ζώα
Στη συνέχεια η αντιπεριφερειάρχης καταδίκασε τις συμπεριφορές όσων επιλέγουν να προμηθευτούν άγρια ζώα, αλλά στη συνέχεια τα εγκαταλείπουν: «Είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά συμπατριωτών μας, οι οποίοι παίρνουν στην κατοχή τους είτε με νόμιμο είτε με παράνομο τρόπο τέτοιου είδους ζώα, κι όταν τα βαρεθούν ή διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να τα έχουν μεγάλο χρονικό διάστημα στα σπίτια τους, τα πετάνε στην κυριολεξία όπου να ‘ναι και αυτά μετά δημιουργούν μεγάλα θέματα, διότι δεν είναι ζώα οικόσιτα, ούτε μπορούν να ζήσουν και να επιβιώσουν μόνα τους σε ένα περιβάλλον που δεν είναι προστατευμένο.
Επομένως, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και σ’ ό,τι αφορά τα ζωοφιλικά μας αισθήματα να μην είναι περιοδικά και ειδικά εστιασμένα».