Κατεστραμμένος είναι ο κεντρικός αγωγός του Φράγματος Ποταμών, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των αγωγών διανομής νερού, τρία μόλις χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του ταμιευτήρα. Το μεγαλύτερο έργο που έχει κατασκευάσει ο ΟΑΔΥΚ στην Κρήτη, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αφού το δίκτυο αγωγών, δηλαδή η σωληνογραμμή που τοποθετήθηκε προκειμένου να υδρεύονται και να αρδεύονται από το Φράγμα οι περιοχές του Αμαρίου, του Ρεθύμνου και του Αρκαδίου, εμφάνισε προβλήματα εξ αρχής, διότι απ’ ότι φαίνεται οι αγωγοί ήταν ελαττωματικοί, με αποτέλεσμα σήμερα να χάνονται χιλιάδες κυβικά νερού από τον ταμιευτήρα, ενώ λόγω της προχωρημένης ζημιάς, συχνά εμφανίζονται κηλίδες υγρασίας στην επιφάνεια των υδάτων, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Οργανισμού.
Ο ΟΑΔΥΚ, από την φάση των δοκιμών κιόλας του δικτύου διανομής νερού, δηλαδή το έτος 2009, είχε διαπιστώσει αρχικά πρόβλημα σε 30 από τις συνολικά 550 σωλήνες, οι οποίες αντικαταστάθηκαν. Έπειτα, πρόβλημα εμφάνισαν πολύ περισσότερες σωλήνες, σε ποσοστό περίπου 85%, όπως επισημαίνεται από την Τεχνική Υπηρεσία του ΟΑΔΥΚ, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή, το δίκτυο διανομής νερού να χρειάζεται άμεση αντικατάσταση, καθώς υπάρχει ο φόβος της πρόκλησης μεγαλύτερης ζημιάς.
Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης διεκδικεί πλέον την αντικατάσταση της σωληνογραμμής στη μεγάλη σήραγγα των Πρασσών και προς τούτο προχώρησε στην έκδοση ειδικής διαταγής, μέσω του δικαστηρίου. Ωστόσο, η κατασκευάστρια εταιρεία του έργου, προς απάντηση κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά του Οργανισμού, ζητώντας να μην προχωρήσει η διαδικασία αλλαγής της σωληνογραμμής έως ότου διεξαχθεί νέα πραγματογνωμοσύνη για να διευκρινιστούν τα ακριβή αίτια πρόκλησης της βλάβης.
Η ανάδοχος εταιρεία έχει προμηθευτεί τους αγωγούς από εργοστάσιο της Γερμανίας με κόστος αγοράς 5 έως 6 εκατομμύρια ευρώ και η επιβάρυνση για αντικατάσταση του συνόλου του δικτύου ή μέρους αυτού, αν τελικά γίνει κάτι τέτοιο, εξ ολοκλήρου θα επιβαρύνει τον ανάδοχο, όπως προβλέπεται από την σύμβαση.
Το πρόβλημα που σήμερα παίρνει τη δικαστική οδό, είχαν αποκαλύψει τα «Ρ.Ν.» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους στις 27 Νοεμβρίου 2009, πριν την παραλαβή του έργου δηλαδή από τον ΟΑΔΥΚ, καθώς πριν καν τεθεί σε πλήρη λειτουργία το δίκτυο διανομής νερού, είχε διαπιστωθεί διαρροή υδάτων σε τουλάχιστον τρία χιλιόμετρα σωλήνων από τα 16 που είναι στο σύνολό τους και χωρίς οι δοκιμές να γίνουν στην ανώτερη προβλεπόμενη πίεση, που σημαίνει κοινά ότι τμήματα αγωγών «έσκασαν».
Η κακοτεχνία, όμως, ουδέποτε διορθώθηκε με αποτέλεσμα σήμερα ένα από τα σημαντικότερα έργα του νομού Ρεθύμνου και της Κρήτης γενικότερα να έχει υποστεί ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Αναλυτικά
Αντικατάσταση των ελαττωματικών αγωγών στο Φράγμα Ποταμών
• Σοβαρό πρόβλημα, λόγω βλάβης, στο δίκτυο διανομής νερού
• Ένσταση έχει καταθέσει ο ανάδοχος – Σήμερα θα συζητήσει το θέμα το Δ.Σ. του Οργανισμού
Αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού του δικτύου διανομής νερού στο Φράγμα Ποταμών ζητάει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης από την εταιρεία κατασκευής του έργου. Η Τεχνική Υπηρεσία του ΟΑΔΥΚ έχει προχωρήσει στην έκδοση ειδικής διαταγής για την «αντικατάσταση της σωληνογραμμής GRP στη σήραγγα Πρασσών λόγω βλάβης» και ζητάει από τον ανάδοχο του έργου να προχωρήσει άμεσα στις σχετικές διαδικασίες, ώστε να αποκατασταθεί επιτέλους ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο έχει εντοπιστεί σχεδόν από την έναρξη λειτουργίας της λιμνοδεξαμενής.
Το δίκτυο αγωγών, δηλαδή η σωληνογραμμή που τοποθετήθηκε προκειμένου να υδρεύονται και να αρδεύονται από το Φράγμα οι περιοχές του Αμαρίου, του Ρεθύμνου και του Αρκαδίου, εμφάνισε προβλήματα εξ αρχής, καθώς απ’ ότι φαίνεται οι αγωγοί ήταν ελαττωματικοί, με αποτέλεσμα σήμερα να χάνονται χιλιάδες κυβικά νερού από τον ταμιευτήρα, ενώ λόγω της προχωρημένης ζημιάς, συχνά εμφανίζονται κηλίδες υγρασίας στην επιφάνεια των υδάτων, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Οργανισμού.
Ο ΟΑΔΥΚ, στη φάση των δοκιμών του δικτύου διανομής νερού, είχε διαπιστώσει αρχικά πρόβλημα σε 30 από τις συνολικά 550 σωλήνες, οι οποίες αντικαταστάθηκαν στη συνέχεια.
Έπειτα, πρόβλημα εμφάνισαν πολύ περισσότερες σωλήνες, σε ποσοστό περίπου 85%, όπως επισημαίνεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Οργανισμού, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή, το δίκτυο διανομής νερού του μεγαλύτερου έργου που έχει κατασκευάσει ο ΟΑΔΥΚ στην Κρήτη, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, να χρειάζεται άμεση αντικατάσταση καθώς υπάρχει ο φόβος της πρόκλησης μεγαλύτερης ζημιάς.
Το θέμα της αντικατάστασης της σωληνογραμμής στη μεγάλη σήραγγα εκτροπής-υδροληψίας νερού των Πρασσών, θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΔΥΚ, που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά, καθώς ο ανάδοχος του έργου έχει καταθέσει ένσταση επί της απόφασης του Οργανισμού, καθώς ζητάει να μην προχωρήσει η διαδικασία αλλαγής της σωληνογραμμής έως ότου διεξαχθεί νέα πραγματογνωμοσύνη για να διευκρινιστούν τα ακριβή αίτια πρόκλησης της βλάβης.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες ο ανάδοχος, ο οποίος έχει προμηθευτεί τον αγωγό και τις σωλήνες του δικτύου διανομής από γερμανική εταιρεία, έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του ΟΑΔΥΚ επιδιώκοντας να μην προχωρήσει η διαδικασία.
Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΔΥΚ προσανατολίζονται να απορρίψουν την ένσταση του εργολάβου, καθώς ο κεντρικός αγωγός βρίσκεται ήδη σε κατάσταση αποσύνθεσης και είναι ολοφάνερο πως δεν θα «αντέξει» να λειτουργεί για τα έτη που κανονικά προβλέπεται βάσει των προδιαγραφών του.
Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΟΑΔΥΚ συζητά ακόμα και το ενδεχόμενο να κηρύξει έκπτωτο τον ανάδοχο του έργου, σε περίπτωση που, κατά τους ίδιους, συνεχιστεί η καθυστέρηση της διαδικασίας αντικατάστασης του αγωγού του δικτύου διανομής.
Γι’ αυτό τον λόγο έκδηλη είναι η ανησυχία των στελεχών του ΟΑΔΥΚ, που σημειώνουν:
«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τοποθετημένος ένας αγωγός που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να σπάσει. Είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να αντέξει για 50 χρόνια. Μπορεί να σπάσει σε έναν χρόνο, μπορεί σε 49 χρόνια, αλλά εμείς δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε. Σ’ αυτή τη σήραγγα υπάρχουν εργαζόμενοι, ανά διαστήματα γίνονται έλεγχοι και συντηρήσεις, δεν υπάρχουν περιθώρια κωλυσιεργίας. Πρέπει να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία αντικατάστασης της σωληνογραμμής».
Η ανάδοχος εταιρεία έχει προμηθευτεί τους αγωγούς από εργοστάσιο της Γερμανίας με κόστος αγοράς 5 έως 6 εκατομμύρια ευρώ και η επιβάρυνση για αντικατάσταση του συνόλου του δικτύου ή μέρους αυτού, αν τελικά γίνει κάτι τέτοιο, εξ ολοκλήρου θα επιβαρύνει τον ανάδοχο, όπως προβλέπεται από την σύμβαση.
Επειδή το θέμα, όπως προαναφέραμε, δεν είναι τωρινό, στελέχη της γερμανικής εταιρίας είχαν επισκεφθεί προ ενάμιση χρόνου περίπου το Φράγμα Ποταμών για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι το μέγεθος του προβλήματος.
Τότε είχαν γίνει οι απαραίτητες γεωτρήσεις και η σχετική μελέτη για να εντοπιστεί η βλάβη, αλλά μέχρι σήμερα οριστική λύση δεν έχει βρεθεί.
Να σημειωθεί ότι το θέμα είχαν αποκαλύψει τα «Ρ.Ν.» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους στις 27 Νοεμβρίου 2009, με τίτλο: «Ελαττωματικοί αγωγοί διανομής νερού στο Φράγμα Ποταμών».