Επιστολή στον πρωθυπουργό εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στη φημολογούμενη αύξηση του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις, έστειλε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο περιφερειάρχης στην επιστολή του επισημαίνει στον κ. Σαμαρά ότι μια ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ θα προκαλέσει προβλήματα και απώλειες στον τουριστικό κλάδο και τον καλεί να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο που παράλληλα θα εκθέσει τη χώρα μας στη διεθνή κοινή γνώμη. Συγκεκριμένα η επιστολή του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με κοινοποίηση στους υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού Γκίκα Χαρδούβελη και Όλγα Κεφαλογιάννη, έχει ως εξής:
«Η Περιφέρεια Κρήτης, ως τοπική αρχή του μεγαλύτερου νησιού της χώρας αλλά και του σημαντικότερου τουριστικού προορισμού της Ελλάδας, εκφράζει την πλήρη αντίθεση της στη φημολογούμενη αύξηση του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις διαμονής, που έχει δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.
Έχοντας συνεχή επαφή με τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας καθώς ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ολόκληρης της χώρας θα αποτελέσει ένα φοροεισπρακτικό μέσο που θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα και θα βάλει σε περιπέτειες τον τουριστικό κλάδο και όχι μόνο. Άλλωστε η αύξηση συντελεστών αποτελεί μια πρακτική η οποία όπως έχει αποδείξει η ιστορία σε αρκετές περιπτώσεις δεν σημαίνει απαραίτητα και αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Πιο συγκεκριμένα μια ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ οδηγεί σε:
• Αδυναμία αναπροσαρμογής των τιμών που έχουν ήδη συμφωνήσει οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, καθώς έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια από το περασμένο καλοκαίρι, όπως είθισται για κάθε τουριστική περίοδο.
• Υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών, με στόχο αντιστάθμιση του απορροφούμενου επιπλέον ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις.
• Μείωση των θέσεων εργασίας, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις.
• Αύξηση κρουσμάτων φοροδιαφυγής και μαύρης εργασίας.
• Αρνητική επίπτωση στην πολιτική των τιμών των ξενοδοχείων μακροπρόθεσμα.
Η σημαντικότερη όμως επίπτωση όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα είναι ότι η ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ μας εκθέτει ως χώρα και δημιουργεί για ακόμη μια φορά αρνητική εικόνα απέναντι στη διεθνή κοινή γνώμη.
Με δεδομένο ότι το σύνολο της Κρητικής οικονομίας εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, αλλά και μια ολόκληρη κοινωνία και οικονομία στηρίζεται στον συγκεκριμένο κλάδο (όπως π.χ. οι εξαγωγές, απασχόληση κ.λπ.), σας καλούμε να αποτρέψετε κάθε τέτοιο σχεδιασμό και να απορρίψετε κάθε σχετική πρόταση από όπου και αν προέρχεται.
Κατανοούμε απόλυτα την ανάγκη συμφωνίας με τους δανειστές και την ανάγκη της χώρας να πορευτεί σε ασφαλές μονοπάτι την επόμενη μέρα. Άλλωστε ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον είναι κάτι που έχουμε ανάγκη και αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την υπευθυνότητα που θα πρέπει να δείξουμε όλοι σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο. Ο τουρισμός όμως συμβάλει καθοριστικά στην σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας, για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τη θετική τροχιά στην οποία έχει εισέλθει.
Είναι σαφώς προτιμότερο η αύξηση των εσόδων να προέλθει από την αύξηση της κατανάλωσης, μέσω της σταθερής ανάπτυξης του τουριστικού κλάδου. Η ενδεχόμενη αύξηση θα δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας τόσο στις επιχειρήσεις του εσωτερικού, όσο και στους εν δυνάμει επενδυτές από το εξωτερικό. Εκπέμπει ένα μήνυμα ανασφάλειας, όπου οι κανόνες του επιχειρηματικού παιχνιδιού αποδεικνύεται ότι μεταβάλλονται απροειδοποίητα από το κράτος.
Με γνώμονα το κοινό καλό και το συμφέρον της χώρας, ας αποδείξουμε όλοι μαζί ότι στηρίζουμε τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας έμπρακτα, με στόχο την έξοδό μας από την κρίση».