Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο έντονης αβεβαιότητας, απαιδιοδοξίας και κρίσιμων διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα έχει μια ακόμα ευκαιρία για να ξεφύγει από την οικονομική κρίση και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης. Με την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ να θεωρείται δεδομένη, η κυβέρνηση δέχτηκε το «φιλί της ζωής» από τους ευρωπαίους εταίρους της και τώρα καλείται να μετατρέψει ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας, σε πρόγραμμα που θα ελαφρύνει τους πολίτες από τα βάρη που κουβαλούν στις πλάτες τους.
Ο πρωθυπουργός, με διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό χθες το βράδυ, επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει τα πολιτικά κέρδη από την συμφωνία του Εurogroup και να θέσει το πλαίσιο των εξελίξεων από εδώ και στο εξής. Τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα και επεσήμανε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, η επιστροφή στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις, καθώς και η δημιουργία θέσεων εργασίας. «Τώρα ανοίγει ο δρόμος για την αναγέννηση της χώρας, η στρατηγική της κυβέρνησης δικαιώθηκε», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Στο μήνυμά του ο Α. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία κλείνει οριστικά την σκοτεινή περίοδο αβεβαιότητας για την Ελλάδα και τόνισε ότι η απόφαση του Eurogroup θέτει τις βάσεις, ώστε το ελληνικό χρέος να ξαναγίνει βιώσιμο και διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, έξω από το οποίο «Τα δεινά θα ήταν πολύ χειρότερα για όλους».
Αναλύοντας την απόφαση, διαβεβαίωσε ότι αυτή εξασφαλίζει άμεση εκταμίευση κεφαλαίων ύψους περίπου 34,5 δισεκατομμυρίων, έως τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ για πρώτη φορά μόνο το 10% θα πάει για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων. Τα υπόλοιπα, θα μείνουν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο μέσα στη χώρα και γύρω στα 7 δισεκατομμύρια θα πάνε άμεσα στην Οικονομία.
Επίσης, τόνισε ότι με την συμφωνία μειώνεται το συνολικό χρέος της χώρας επιπλέον κατά 20% του ΑΕΠ.
Τέλος, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και απαντώντας στις πρόσφατες αιτιάσεις της περί απουσίας διαπραγμάτευσης, είπε: «Την διαπραγμάτευση την κάνεις και την κερδίζεις. Δεν την διαφημίζεις εκ των προτέρων. Δεν την ξεφωνίζεις. Και κυρίως, δεν την μπερδεύεις με τα εσωτερικά κομματικά σου παιγνίδια».
Στο μεταξύ, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί στις 10:00. Οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα συναντηθούν στο γραφείο του πρωθυπουργού, προκειμένου να εξετάσουν τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την ευνοϊκή απόφαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας και να προγραμματίσουν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Επίσης, στις 15:00 είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που συγκαλείται το κυβερνητικό όργανο, από τον σχηματισμό της κυβέρνησης Σαμαρά.
Αναλυτικά
Διάγγελμα πρωθυπουργού: «Άνοιξε ο δρόμος για την ανάκαμψη»
«Έκλεισε οριστικά μια πολύ γκρίζα και σκοτεινή περίοδος για την Ελλάδα. Επιβραβεύονται οι θυσίες του Ελληνικού λαού κι ανοίγει ο δρόμος για την Ανάπτυξη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε μήνυμα που απηύθυνε προς τον ελληνικό λαό μία ημέρα μετά τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα. «Η Ελλάδα κατάφερε να διασφαλίσει την παραμονή της στο ευρώ» είπε ο κ. Σαμαράς, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν θα υπάρξουν άλλα οδυνηρά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Αντίθετα, θα υπάρξει ανακούφιση αδικιών όταν ξεπερνάμε τους στόχους που έχουμε βάλει».
Ερμηνεύοντας τις αποφάσεις του Eurogroup, ο κ. Σαμαρας επισήμανε ότι «Η Ελλάδα κατάφερε να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της. Κατάφερε ακόμα, να μετατρέψει ένα πρόγραμμα ατέλειωτης λιτότητας, σε πρόγραμμα που τολμά μεταρρυθμίσεις και οδηγεί σε Ανάπτυξη. Κατάφερε να θέσει τις βάσεις ώστε το Ελληνικό χρέος -το πιο βασανιστικό και αποσταθεροποιητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα- να ξαναγίνει βιώσιμο.
Κατάφερε να διασφαλίσει την παραμονή μας στο ευρώ. Γιατί έξω από το ευρώ, τα δεινά θα γίνονταν πολύ χειρότερα για όλους και οι απειλές κατά της χώρας πολύ μεγαλύτερες. Και πολύ πιο άμεσες».
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ανάκαμψη της Ελλάδας και τόνισε ότι με την εκταμίευση των πρώτων κεφαλαίων θα διοχετευθούν 7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για δικαίωση της στρατηγικής του, είπε με νόημα ότι την διαπραγμάτευση δεν την διαφημίζεις αλλά την κάνεις, και ευχαρίστησε τους κυβερνητικούς εταίρους για τη στήριξή τους.
Αναλυτικά το μήνυμα του Πρωθυπουργού:
«Χθες έκλεισε και τυπικά -έκλεισε οριστικά- μια πολύ γκρίζα, μια πολύ σκοτεινή περίοδος για την Ελλάδα.
Μια περίοδος διάχυτης απαισιοδοξίας στο εσωτερικό, διάχυτης αναξιοπιστίας διεθνώς, και γενικευμένης αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας μας.
Μια περίοδος που μας πήγαινε πίσω και που μας απειλούσε άμεσα και ως χώρα και ως κοινωνία.
Η Ελλάδα κατάφερε να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της.
Κατάφερε ακόμα, να μετατρέψει ένα πρόγραμμα ατέλειωτης λιτότητας, σε πρόγραμμα που τολμά μεταρρυθμίσεις και οδηγεί σε Ανάπτυξη.
Κατάφερε να θέσει τις βάσεις ώστε το Ελληνικό χρέος -το πιο βασανιστικό και αποσταθεροποιητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα- να ξαναγίνει βιώσιμο.
Κατάφερε να διασφαλίσει την παραμονή μας στο ευρώ. Γιατί έξω από το ευρώ, τα δεινά θα γίνονταν πολύ χειρότερα για όλους και οι απειλές κατά της χώρας πολύ μεγαλύτερες. Και πολύ πιο άμεσες.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες εξασφαλίζει άμεση εκταμίευση κεφαλαίων μεγαλύτερη από τη δόση των 31 δισεκατομμυρίων. Γύρω στα 34,5 δισεκατομμύρια…
Για πρώτη φορά μόνο το 10% θα πάει για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων. Τα υπόλοιπα, θα μείνουν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο μέσα στη χώρα.
Και γύρω στα 7 δισεκατομμύρια θα πάνε άμεσα στην Οικονομία! Με πληρωμές για την κάλυψη του φετινού ελλείμματος και με επιστροφή οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες από προηγούμενες χρονιές.
Κι από τα υπόλοιπα 9 δισεκατομμύρια περίπου που θα εκταμιευθούν τους επόμενους τρεις μήνες, τα περισσότερα επίσης θα πέσουν στην οικονομία. Την πραγματική οικονομία.
Η ανακεφαλαίωση των τραπεζών, θα προστατέψει οριστικά τις αποταμιεύσεις του Ελληνικού λαού και κυρίως θα ανοίξει το δρόμο για να επιστρέψει η ρευστότητα στην Ελληνική οικονομία, το αίμα της οικονομίας. Δηλαδή για να ανακοπεί η ανεργία και να αρχίσει η Ανάκαμψη. Που αποτελεί και την υψίστη προτεραιότητά μας.
Ακόμα άνοιξε ο δρόμος για να την άμεση μείωση του χρέους μας μέσω επαναγοράς ομολόγων σε χαμηλές τιμές.
Αλλά και για να μειωθούν τα επιτόκια στο υπόλοιπο χρέος μας, ώστε τα επόμενα χρόνια οι πληρωμές να επιβαρύνουν λιγότερο τον Έλληνα φορολογούμενο. Τα επιτόκια που θα πληρώνει η Ελλάδα πλέον θα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.
Κι ακόμα δεν θα πληρώνουμε τόκους για δέκα χρόνια και χρεολύσια για 15 χρόνια. Κι αυτό θα δώσει πολύ μεγάλες ανάσες στην Ελληνική οικονομία, ώστε να μπούμε σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά.
Κι ακόμα τα κέρδη που έβγαλαν οι ξένες τράπεζες από τα Ελληνικά ομόλογα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους της.
Κι όλα αυτά χωρίς να μπούμε στη μεγάλη περιπέτεια της επίσημης χρεοκοπίας που θα υποθήκευε το μέλλον του τόπου για δεκαετίες.
Το πιο σημαντικό ίσως είναι ότι με τη χθεσινή συμφωνία, το συνολικό χρέος μας μειώνεται επιπλέον κατά 20% του ΑΕΠ.
Με δύο λόγια, επιβραβεύονται οι θυσίες του Ελληνικού λαού κι ανοίγει ο δρόμος για την Ανάπτυξη.
Γιατί μια χώρα που τη βαραίνουν όλο και μεγαλύτερα χρέη, που τη λυγίζουν όλο και μεγαλύτερες πληρωμές σε τόκους κάθε χρόνο και για την οποία υπάρχει ο φόβος ότι θα βγει από το ευρώ, μια τέτοια χώρα δεν έχει μέλλον. Τώρα όλα αυτά παραμερίζονται οριστικά. Κι ανοίγει ο δρόμος για την Αναγέννηση της χώρας. Και το επιτύχαμε όλοι μαζί. Όλοι οι Έλληνες με τις θυσίες τους. Και όλοι όσοι πίστεψαν στην πολιτική μας, με τη στήριξη που έδωσαν: Και τα τρία κόμματα που αποτελούν τη σημερινή κυβέρνηση. Και πολύ μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας, που δεν έδωσε καμία σημασία στις μεμψιμοιρίες και τις γκρίνιες. Δεν έπεσε στην παγίδα της διχόνοιας την ώρα που η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής. Απαιτούσαν οι Έλληνες το δικαίωμα στην Ελπίδα. Και στήριξαν δύσκολες αποφάσεις σε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές. Όλα αυτά ασφαλώς δεν έγιναν ούτε απλά, ούτε εύκολα. Ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης – πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης, σε διαδοχικές φάσεις, σε πολλά επίπεδα και σε όλα τα σημεία του κόσμου.
Αλλάξαμε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Δεν ήταν απλό αυτό. Μετατρέψαμε πολλούς εχθρούς σε φίλους. Επιτύχαμε πράγματα που οι περισσότεροι τα θεωρούσαν απίθανα μέχρι πριν λίγο. Κι ανοίξαμε το δρόμο για ακόμα περισσότερα… Μιλούσαμε λίγο και κάναμε πολλά. Κι αυτό αποδείχθηκε πολύ καλύτερη διαπραγματευτική τακτική, από εκείνη όσων φωνάζουν πολύ και καταστρέφουν τα πάντα…
Τη διαπραγμάτευση την κάνεις και την κερδίζεις. Δεν την διαφημίζεις εκ των προτέρων. Δεν την ξεφωνίζεις σε κάθε ευκαιρία. Και κυρίως, δεν την μπερδεύεις με τα εσωτερικά κομματικά σου παιγνίδια…
Και διαπραγματευτική επιτυχία σημαίνει να κερδίζεις φίλους, να αλλάζεις συσχετισμούς να πετυχαίνεις συμφωνίες που σου δίνουν ανάσες και σου ανοίγουν δρόμους. Όχι να απομονώνεσαι από παντού…
Επιτύχαμε την επιμήκυνση της προσαρμογής. Αποτρέψαμε τον εξωτερικό λογαριασμό για τις πληρωμές του Ελληνικού κράτους. Αποκαταστήσαμε με νόμο τη διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά μας, που εμάς ωφελεί πάνω απ’ όλα. Γιατί δεν μπορείς να σταματήσεις το πάρτυ των τρωκτικών, αν δεν έχεις απόλυτη διαφάνεια.
Και εξασφαλίσαμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα οδυνηρά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Αντίθετα, θα υπάρξει ανακούφιση αδικιών όταν ξεπερνάμε τους στόχους που έχουμε βάλει. Τώρα εξασφαλίζουμε και πολύτιμες ανάσες για να έλθει η Ανάκαμψη πιο κοντά. Και να ξεπεράσουμε τους στόχους μιαν ώρα αρχύτερα…
Η στρατηγική μας, λοιπόν, δικαιώθηκε, όπως λίγοι το περίμεναν.
Αλλά έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά: Ανάπτυξη και επενδύσεις κυρίως. Γιατί αυτό σημαίνει θέσεις εργασίας. Κυρίως για τα νέα παιδιά. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από την ανεργία.
Αυτός είναι πια ο αγώνας μας. Που τώρα, ουσιαστικά, ξεκινάει…
Και θα τα κάνουμε όλα με την ίδια αποφασιστικότητα. Γιατί οι Έλληνες ενωμένοι είναι ακατανίκητοι.
– Τονίζω τη σημασία της ενότητας. Είναι το μεγαλύτερο όπλο μας για να βγούμε οριστικά από την κρίση…
– Τονίζω ακόμα τη σημασία της ανταγωνιστικότητας, της αξιοποίησης των ταλέντων του Έλληνα και του πλούτου αυτού του τόπου. Αυτό είναι το μεγαλύτερο όπλο μας για να μπούμε σε σταθερή ανάπτυξη. Και να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τέτοια κρίση. Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω όσους δούλεψαν γι’ αυτό το στόχο. Δεν μπορώ να τους κατονομάσω έναν-έναν. Αλλά θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς, τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο και τον κ. Φώτη Κουβέλη, για την καθοριστική συμμετοχή τους στην προσπάθεια και για την πολύτιμη συμπαράστασή τους. Ιδιαίτερα σε ώρες δύσκολες. Όπως θέλω να ευχαριστήσω και όλους τους βουλευτές που έδωσαν σκληρές μάχες. Ξέρετε, η αποτυχία είναι πάντα ορφανή. Αλλά η επιτυχία έχει πολλούς πατεράδες. Όμως, η χθεσινή επιτυχία ανήκει πρωτίστως σε όλο τον Ελληνικό λαό.
Κι αυτοί που μας πίστεψαν κι εκείνοι που δεν μας πίστεψαν κι εκείνοι που δίσταζαν ή ταλαντεύονταν ακόμα -κι ακόμα κι εκείνοι που πόνταραν στην αποτυχία μας- όλοι έχουν να ωφεληθούν, όλοι οι Έλληνες έχουν καλό να δουν από την χθεσινή επιτυχία.
Το κίνημα των μεταρρυθμίσεων, το κίνημα για την Αναγέννηση της Ελλάδας τώρα δυναμώνει.
Για μια Ελλάδα ανταγωνιστική και Ευρωπαϊκή. Και με Έλληνες περήφανους.
Με μια δημοκρατία σύγχρονη. Και μια κοινωνία ενωμένη, με αυτοσεβασμό και με αυτοπεποίθηση.
Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά. Αλλά μαζί θα τα καταφέρουμε.
Το αποδείξαμε στο παρελθόν, το αποδείξαμε και τώρα. Θα το αποδείξουμε ακόμα περισσότερο στο αμέσως επόμενο διάστημα:
Εμείς οι Έλληνες είμαστε για τα δύσκολα…
Και στα δύσκολα βγάζουμε τον καλύτερο εαυτό μας».
Eurogroup: Συμφωνία για το χρέος και τις δόσεις
Συνολική συμφωνία, που δίνει βαθιά ανάσα στη χώρα μας, επιτεύχθηκε χθες, τις πρώτες πρωινές ώρες, στις Βρυξέλλες. Μέσα στο Δεκέμβριο θα γίνει η εκταμίευση της δόσης, ύψους 34,4 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 9,3 δισ. ευρώ θα δοθούν σε τρεις υπο-δόσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
Η απόφαση προκάλεσε ικανοποίηση στην κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου: «Όλα πήγαν καλά. Ο,τι πετύχαμε, το πετύχαμε όλοι μαζί. Σήμερα, αρχίζει μία καινούργια ημέρα για όλους τους Έλληνες».
Η συμφωνία θα οδηγήσει σε μείωση του δημόσιου χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες ή 40 δισ. ευρώ, στο 124% του ΑΕΠ το 2020, και ουσιαστικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022. Η συμφωνία προβλέπει αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια από το 1,5% στο 0,9%, με προοπτική να πέσουν στο 0,5% όταν εμφανιστεί πρωτογενές πλεόνασμα. Ορίζεται, επίσης, επιστροφή κερδών από την ΕΚΤ στην Ελλάδα και πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.
«Η απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της», είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η σημερινή απόφαση απελευθερώνει πόρους μέσω της μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
«H Ελλάδα είναι πλέον χώρα που δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια σε σχέση με άλλες χώρες στην ευρωζώνη», πρόσθεσε.
«Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Eurogroup είναι η νέα αφετηρία που χρειάζεται η χώρα μετά από εννέα μήνες αναμονής», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε:
«Οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, το κρίσιμο όμως είναι η μεγάλη εικόνα. Και αυτή είναι αναμφίβολα θετική χάρις στις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού. Σε εμάς, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, εναπόκειται τώρα να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο αυτό και να οργανώσουμε τις εσωτερικές προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης».
Τη συμφωνία Ε.Ε. και ΔΝΤ υποδέχθηκε θετικά και ο Φώτης Κουβέλης. «Οι αποφάσεις του Eurogroup, με τη συνέχιση της χρηματοδότησης και τη μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους, συνιστούν αποφασιστικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
«Η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη, με ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, προώθηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ύφεσης και δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής υποστήριξης», καταλήγει ο κ. Κουβέλης.
Η απόφαση ΔΝΤ και E.E. δεν έτυχε θερμής υποδοχής από την αντιπολίτευση.
«Η λύση δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, δεν περιλαμβάνει ένα βιώσιμο σχέδιο για την Ελλάδα, για αυτό και δεν είναι λύση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ήταν απούσα από τη διαπραγμάτευση.
Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «Η κυβέρνηση ακολούθησε μια στρατηγική υποτέλειας, ήταν απούσα από τη διαπραγμάτευση, τη συζήτηση και τον τελικό συμβιβασμό», συμπληρώνοντας πως διαπραγματεύτηκαν αποκλειστικά η Άνγκελα Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Η μόνη πραγματική λύση είναι να σταματήσουν να λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο και να μπει ξανά η Ελλάδα στο κάδρο της διαπραγμάτευσης, να βρίσκεται στις αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η απόφαση του Eurogroup σημαίνει μνημόνιο μέχρι το 2040, νέα αντιλαϊκά μέτρα και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς. Όπως σημειώνει ο κ. Μαριάς με την απόφαση του Eurogroup «Όχι μόνο δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά μετά βεβαιότητας τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η βιωσιμότητα της ελληνικής κοινωνίας». Καταλήγοντας επισημαίνει ότι η απόφαση, που αποτελεί «κινούμενη άμμο», διαμορφώθηκε με τέτοιο τρόπο προκειμένου «Να εξυπηρετήσει τη Μέρκελ και την παρέα της στον εκλογικό στίβο της μητρόπολης των δανειστών».
Η απόφαση του Εurogroup δε λύνει, αλλά επιμηκύνει το ελληνικό πρόβλημα, σχολίασε η Χρυσή Αυγή.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, λύση του ελληνικού προβλήματος δεν πρόκειται να υπάρξει «Χωρίς διαγραφή του παράνομου χρέους και επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή με τελικό στόχο την ελληνική αυτάρκεια». «Οι μειώσεις των επιτοκίων είναι ημίμετρα», εκτιμά η Χρυσή Αυγή, ενώ «Η συνολική απόφαση του eurogroup δίνει επιπλέον χρόνο στους τοκογλύφους να οργανώσουν τη διάλυση της χώρας μας, χωρίς δραματικές συνέπειες για τις οικονομίες τους».
Μπαρόζο: «Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες των ελλήνων σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς»
Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο. «Οι ελληνικές αρχές απέδειξαν ισχυρή δέσμευση προς το πρόγραμμα και η Επιτροπή χαιρετίζει τις προσπάθειες των ελλήνων πολιτών σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», τόνισε ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος επισήμανε ότι η Κομισιόν εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτές οι προσπάθειες αποτελούν την κατάλληλη οδό για ένα καλύτερο μέλλον του ελληνικού λαού.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η συμφωνία αυτή υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Επιτροπής για ταχεία εφαρμογή του προγράμματος, διασφαλίζοντας την κατάλληλη στήριξη προς την Ελλάδα, μέχρι να επιστρέψει στις αγορές.
Η επαναγορά του χρέους θα χρηματοδοτηθεί από το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας και από εκδόσεις εντόκων γραμματίων διευκρίνισε ο Βόλφγκανγκλ Σόιμπλε δηλώνοντας αισιόδοξος για την έκβασή της αλλά και προειδοποιώντας ότι εάν αυτή δεν αποδώσει, τότε η τρόικα θα πρέπει να ξαναδεί το θέμα. Παρά το γενικά θετικό κλίμα, το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που περιλαμβάνεται εν είδει προαπαιτούμενου τόσο στη συμφωνία όσο και στην ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκάλεσε ενέσεις αβεβαιότητας στο ευρώ.
Το κοινό νόμισμα υπαναχώρησε από το υψηλό τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου με την ανησυχία ότι η συμφωνία για επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα μπορεί να σκοντάψει, καθυστερώντας την εκταμίευση της δόσης.
Το ευρώ υπέστη διορθωτικές τάσεις και έναντι του γεν.
«Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την επαναγορά ομολόγων», σημειώνει στο Bloomberg o νομισματικός αναλυτής Γκάρι Φρεντ. Και προσθέτει: «Μοιάζει περίπου σαν η Ελλάδα να θέλει να επιδιώξει επαναγορά χρέους από τώρα έως τις 13 Δεκεμβρίου. Δεν ξέρουμε πόσο θα βοηθήσει αυτό, ενώ φαίνεται ότι το ΔΝΤ θεωρεί τμήμα της συμφωνίας ως προαπαιτούμενο της επιτυχούς επαναγοράς».