Ξεκίνησε σταδιακά από την περυσινή σχολική χρονιά και φέτος το πρόβλημα έγινε ακόμα πιο έντονο. Ο λόγος για την απροθυμία που παρατηρείται τουλάχιστον την τελευταία διετία εκ μέρους των αναπληρωτών εκπαιδευτικών να δηλώσουν στις προτιμήσεις τους το νομό Ρεθύμνου ως τόπο για να διδάξουν.
Η κατάσταση αυτή, όπως είναι αναμενόμενο, έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία αλλά και τον προβληματισμό των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας του νομού, καθώς όπως υποστηρίζουν μεταξύ άλλων το οξύ στεγαστικό ζήτημα, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ακόμα και στην στελέχωση των σχολείων.
Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε μιλώντας στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Στέλιος Ορφανουδάκης, φέτος κάποια σχολεία του νομού θα μείνουν χωρίς συγκεκριμένες ειδικότητες εκπαιδευτικών που καλύπτονται από αναπληρωτές, επειδή έχει γίνει πλέον ευρύτερα γνωστό το πρόβλημα που παρατηρείται στο νομό με την έλλειψη στέγης και τα ακριβά ενοίκια.
Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό ο κ. Ορφανουδάκης ανέφερε στα «Ρ.Ν.» τα παρακάτω: «Η έλλειψη στέγης σε συνδυασμό με τα ακριβά ενοίκια, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο Ρέθυμνο, είναι πλέον δεδομένο ότι λειτουργεί αποτρεπτικά στους συναδέλφους αναπληρωτές από την υπόλοιπη Ελλάδα, οι οποίοι γνωρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί, αρνούνται κατηγορηματικά να δηλώσουν το νομό μας ως τόπο για να έρθουν να διδάξουν.
Και αυτό επειδή θεωρούν -και βέβαια έτσι είναι- ότι θα συναντήσουν μεγάλη ταλαιπωρία, την στιγμή που θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν και υπέρογκα ποσά για να νοικιάσουν ένα σπίτι. Κατά συνέπεια, δεν είμαστε πια στις προτιμήσεις τους με ότι αυτό συνεπάγεται για την στελέχωση των σχολείων μας.
Το πρόβλημα βέβαια δεν το συναντάμε μόνο στο Ρέθυμνο, αλλά σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας. Άλλωστε, το ίδιο εκρηκτική με το Ρέθυμνο είναι η κατάσταση που επικρατεί και στα Χανιά, ενώ κάτι αντίστοιχο έχει αρχίσει να συμβαίνει και στο Ηράκλειο. Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι αναπληρωτές έχουν πλέον «διαγράψει» από τις προτιμήσεις τους, περιοχές όπως η Κρήτη, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, την ίδια στιγμή που βλέπουμε να «κερδίζουν έδαφος» -με βάση τα όσα δηλώνουν- περιφέρειες όπως η Πελοπόννησος για παράδειγμα που υπάρχει μεγάλη προσφορά ακινήτων και τα ενοίκια είναι φθηνότερα».
Και συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς στα σχολεία καθημερινά, ώστε να γίνω περισσότερο κατανοητός. Με βάση τις τελευταίες προσλήψεις αναπληρωτών -που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες- μας ήρθαν στο Ρέθυμνο οκτώ εικαστικοί. Ωστόσο, εμείς έχουμε ακόμα ανάγκη άλλους έξι με επτά για να είμαστε πλήρης και αυτό που εκτιμώ είναι ότι δύσκολα θα έρθουν, λόγω του προβλήματος που προαναφέραμε. Με πιο απλά λόγια όμως, αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον προς το παρόν, οι μισοί περίπου μαθητές του νομού δεν θα διδάσκονται το μάθημα των εικαστικών, επειδή οι αναπληρωτές δεν έρχονται διότι δεν βρίσκουν σπίτι για να μείνουν! Και φυσικά το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο σε αναπληρωτές της συγκεκριμένης ειδικότητας, αλλά και άλλων ειδικοτήτων».
Σύμφωνα πάντως με τα μέχρι στιγμής στοιχεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, ο Στέλιος Ορφανουδάκης τόνισε ότι από τους 55 αναπληρωτές που κλήθηκαν να προσέλθουν -κατά το δεύτερο «κύμα» των προσλήψεων- παρουσιάστηκαν μόνο οι 50, ενώ τα κενά που είχαν καταγραφεί γενικότερα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας ήταν 150 με 160 και τώρα έχουν απομείνει περίπου 100 στον αριθμό.
«Είναι απαράδεκτο -ανέφερε χαρακτηριστικά- το υπουργείο να μην στελεχώνει με το απαραίτητο προσωπικό όλα τα σχολεία, την στιγμή που και οι σχετικές πιστώσεις υπάρχουν, καθώς έχουν εγκριθεί από πέρυσι, όπως επίσης υπάρχουν καταγεγραμμένες και οι ανάγκες που παρουσιάζονται σε κάθε σχολική μονάδα. Και όλα αυτά τα έχουμε στείλει έγκαιρα στο υπουργείο ώστε να έχει εικόνα από πολύ νωρίς. Άρα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι προσλήψεις…».
Οι επαφές με τους Αιρετούς
Εν τω μεταξύ, επαφές με τους αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, αλλά και με τον Μητροπολίτη του Ρεθύμνου, είχαν το προηγούμενο διάστημα μέλη των εκπαιδευτικών συλλόγων του νομού, σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν επακριβώς τους θεσμικούς φορείς για την κατάσταση που επικρατεί με το οξύ στεγαστικό πρόβλημα, αλλά και για τις συνέπειες που θα υπάρξουν μεσοπρόθεσμα σχετικά με την στελέχωση των σχολείων του νομού.
Ωστόσο, ανάλογες συναντήσεις θα γίνουν και πάλι τις επόμενες ημέρες, με τον Στέλιο Ορφανουδάκη όμως, να επισημαίνει χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.» πως «όσες πόρτες και αν χτυπήσουμε λύση δύσκολα θα βρεθεί. Η λύση στο στεγαστικό πρόβλημα θα πρέπει κατά την γνώμη μου να βρεθεί από τα κεντρικά και όχι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Ο ίδιος μάλιστα έκανε λόγο και για την συνάντηση που είχε πρόσφατα με την αντιπεριφερειάρχη, Μαίρη Λιονή, στην οποία εξήγησε πώς το συγκεκριμένο πρόβλημα λειτουργεί αποτρεπτικά σε πολλούς αναπληρωτές ώστε να δηλώσουν το Ρέθυμνο στις προτιμήσεις τους.
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης φέρεται να κατανόησε πλήρως το πρόβλημα που έχει ανακύψει, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ορφανουδάκης, ο οποίος συνεχίζοντας πρόσθεσε πως «η κα Λιονή μίλησε επίσης και για την ανάγκη να υπάρξει κατανόηση και συνεργασία από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας στο θέμα της ενοικίασης κατοικιών, τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (δηλαδή, σε φοιτητές και καθηγητές) ώστε οι σχολικές μονάδες του νομού, να λειτουργήσουν απρόσκοπτα».
Εξάλλου, για το ίδιο θέμα είχε μιλήσει πρόσφατα στην εφημερίδα μας και ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Γιάννης Μαρινάτος, ο οποίος είχε αναφερθεί στις προφορικές δεσμεύσεις που υπάρχουν από τους Δήμους Ανωγείων και Αμαρίου ότι θα μεριμνήσουν για δομές φιλοξενίας αναπληρωτών στις περιοχές τους.
«Έχουμε ήδη κάποιες πρώτες υποσχέσεις από τα Ανώγεια και το Αμάρι -είχε τονίσει μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάτος- ότι θα δουν το θέμα και ότι θα φροντίσουν για δομές φιλοξενίας για τους συναδέλφους αναπληρωτές. Τώρα, περιμένουμε να δούμε τι θα απογίνει με το θέμα αυτό, αλλά και το τι θα κάνουν οι υπόλοιποι Δήμοι και φυσικά και η τοπική μας Εκκλησία».
Σημειώνεται ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν -πέρα από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης- και οι φοιτητές του σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.