Τις έντονες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει προκαλέσει η υποστελέχωση των ολοήμερων σχολείων, τα οποία όπως καταγγέλλουν σε σχετική επιστολή τους, υπολειτουργούν λόγω απουσίας του απαραίτητου αριθμού προσωπικού.
Οι δάσκαλοι με επιστολή τους προς τον υπουργό παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο την οποία κοινοποιούν επίσης στην Διδασκαλική Ομοσπονδία και στα μέλη του συλλόγου τους, ζητούν την πρόσληψη δασκάλων για την πλήρη στελέχωση των ολοήμερων τμημάτων των σχολείων Ενιαίου Αναμορφωμένου Προγράμματος (ΕΑΕΠ) αλλά και την ύπαρξη δασκάλου-υπεύθυνου ολοήμερου (για την προετοιμασία των μαθητών).
Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωσή τους τονίζουν:
«Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνου καταγγέλλουμε την απαράδεκτη εγκύκλιο του υπουργείου παιδείας με αριθ. πρωτ. 138884/Γ1 (3/9/2014) που ορίζει ότι στα ολοήμερα τμήματα των ΕΑΕΠ σχολείων δεν θα τοποθετείται δάσκαλος υπεύθυνος ολοημέρου αλλά ότι θα λειτουργούν πλέον με τα πλεονάσματα των συναδέλφων του πρωινού ή και των ειδικοτήτων.
Επισημαίνουμε ότι με την εγκύκλιο αυτή το ολοήμερο σχολείο αλλάζει φυσιογνωμία, αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του και πλέον από σχολείο μετατρέπεται σε παιδοφυλακτήριο, με “εντολή” του υπουργείου Παιδείας, παραβλέποντας τον παιδαγωγικό του ρόλο. Δυστυχώς για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, και η ηγεσία του υπουργείου παιδείας, προχωρά σε μια “απορρύθμιση” στο χώρο της εκπαίδευσης στο βωμό μιας συγκεκριμένης εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η πλειοψηφία των ολοήμερων τμημάτων των δημοτικών σχολείων δεν μπορούν να στελεχωθούν από ώρες των δασκάλων του πρωινού, διότι δεν υπάρχουν (πολλά ολοήμερα είτε δεν λειτουργούν είτε λειτουργούν αποσπασματικά με ειδικότητες). Στις περιπτώσεις που λειτουργούν ολοήμερα μόνο με ειδικότητες προκύπτουν και ζητήματα παραβίασης εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και βασικά ζητήματα ευθύνης λειτουργίας των τμημάτων αυτών.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ Φ.50/289/108596/Γ1 του 2010 που είναι ακόμα σε ισχύ, προβλέπεται στο Γ.5 “υποχρεωτικό ωράριο” ότι ο υπεύθυνος του ολοημέρου χρεώνεται 5 ώρες σίτισης την εβδομάδα. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει υπεύθυνος δάσκαλος, όπως στα παραπάνω σχολεία, δεν χρεώνεται κανένας συνάδελφος ειδικότητας τις ώρες αυτές (εργάζονται υποχρεωτικά 5 ώρες χωρίς να πληρώνονται), και φυσικά δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος για τη σίτιση και τη λειτουργία του σχολείου.
Η ανεύθυνη πολιτική του υπουργείου παιδείας οδηγεί αφενός στην αποδόμηση της λειτουργίας του σχολείου που υπηρετεί την κοινωνία και αφετέρου σε καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου ζητάμε:
-Την πρόσληψη δασκάλων για να στελεχωθούν τα ολημέρα Τμήματα των ΕΑΕΠ.
-Σε όλα τα ολοήμερα σχολεία ΕΑΕΠ ή κλασικά την ύπαρξη δασκάλου- υπεύθυνου ολοημέρου (για την προετοιμασία των μαθητών) και μέχρι την επαναφορά του δασκάλου, τις ώρες σίτισης να τις λαμβάνουν οι ειδικότητες που υπηρετούν στα σχολεία αυτά».
Εν αναμονή της κρατικής επιχορήγησης οι σχολικές επιτροπές
Εν τω μεταξύ στάση αναμονής για την κρατική επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να καλυφτούν τόσο οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων όσο και να εξασφαλιστεί πετρέλαιο, τηρούν οι σχολικές επιτροπές. Η τριμηνιαία δόση αναμένεται να φτάσει περίπου το Νοέμβριο, ωστόσο σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο μέχρι τότε μπορούν οι σχολικές επιτροπές να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδά τους χωρίς να υπάρξει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, ενώ δεν αποκλείεται σύμφωνα με τον ίδιο το υπουργείο να ανταποκριθεί στο αίτημα που είχε καταθέσει ο δήμος Ρεθύμνου για αύξηση της καθιερωμένης επιχορήγησης λόγω της πληθυσμιακής αύξησης των μαθητών.