Επανέρχονται οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου στο θέμα της αναγκαιότητας ανεύρεσης νέου χώρου για τη δημιουργία ΧΥΤΥ, που θα δεχτεί τα υπολείμματα του εργοστασίου. Είναι δεδομένο ότι ο υπό σχεδιασμό χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων στο Αμάρι δεν έχει χρόνο ζωής μεγαλύτερο των οκτώ ετών, κάτι που σημαίνει ότι αν άμεσα δεν σχεδιαστεί και δεν βρεθεί λύση για τρίτο κύτταρο, η περιοχή θα κορεστεί από απορρίμματα. Οι κάτοικοι κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου επιμένοντας στην πάγια θέση τους για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων της περιοχής και όπως τονίζουν καλούν για μια ακόμα φορά τις αρμόδιες τοπικές αρχές να επισπεύσουν τις διαδικασίες, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής ζήτησαν από το ΣΤΕ που είχαν προσφύγει την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης δίδοντας όπως λένε ένα νέο χρονικό περιθώριο στους αρμόδιους να μεριμνήσουν για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.
Ο κ. Σταύρος Πετρουλάκης μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα για το ΧΥΤΑ Αμαρίου μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Ζητήσαμε αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης από το ΣΤΕ, όπου έχουμε προσφύγει με το σκεπτικό ότι θέλουμε να συνεργαστούμε με τις αρχές του τόπου. Πήραμε μια αναβολή για να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία. Αν μέχρι τον Οκτώβρη που θα εκδικαστεί η υπόθεση δεν έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε, εμείς θα προχωρήσουμε στην εκδίκασή της. Εδώ και έξι χρόνια συνεχώς ακούμε υποσχέσεις κα όλοι λένε θα δοθεί λύση, όμως δεν γίνεται κάτι παραπάνω. Πιστεύουμε έστω και τώρα κάτι να γίνει».
Τι ζητούν οι κάτοικοι του Αρκαδίου
Την παρακάτω επιστολή απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου προς τις αρχές του τόπου απαριθμώντας για μια ακόμα φορά τα αιτήματά τους σε σχέση με την αποκατάσταση του κυττάρου του ΧΥΤΑ Αμαρίου και η δημιουργία του ΧΥΤΥ. Αναλυτικά στην επιστολή τους τονίζουν:
«Όπως γνωρίζετε από τότε που αναλάβαμε να ασχοληθούμε με το ΧΥΤΑ Αμαρίου σαν εκπρόσωποι της Ενότητας Αρκαδίου του Δήμου Ρεθύμνου (εκλεχτήκαμε από τους τοπικούς φορείς και ενεργοποιημένους πολίτες), προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε μαζί σας για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για το καλό όλων μας, την προστασία των οικοσυστημάτων και της υγείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Όπως τονίσαμε και σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας αναγκαστήκαμε να δεχτούμε την εγκατάσταση εργοστασίου και τη δημιουργία ΧΥΤΥ στο Αρκάδι, σε μια βεβαρυμμένη, ακατάλληλη και ευαίσθητη περιοχή, δίπλα στην ιστορική μονή Αρκαδίου, γιατί βρεθήκαμε προ τετελεσμένων γεγονότων (είχαν δρομολογηθεί οι εξελίξεις, περιβαλλοντικές μελέτες εργοστασίου-ΧΥΤΥ κλπ.) θέσαμε όμως τις παρακάτω αναγκαίες προϋποθέσεις για να μην αντιδράσουμε.
Προϋποθέσεις για τη μη περαιτέρω επιβάρυνση της περιοχής μας.
1. Την ανεύρεση νέου χώρου για τη δημιουργία ΧΥΤΥ που θα δεχτεί τα υπολείμματα του εργοστασίου μετά την πλήρωση του ΧΥΤΥ που θα γίνει στο Αρκάδι. Οι εργασίες αυτές θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα και να ξεκινήσουν ταυτόχρονα με το ΧΥΤΥ που θα γίνει στο Αρκάδι.
2. Να γίνει αποκατάσταση του υπάρχοντος κυττάρου του ΧΥΤΑ Αμαρίου και η δημιουργία του ΧΥΤΥ με την συμμετοχή του Πολυτεχνείου Κρήτης, λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει το παραπάνω ίδρυμα. Για μας η σωστή αποκατάσταση είναι μέγιστης σπουδαιότητας και η αστοχία της θα επηρεάσει μελλοντικά δραματικά την ισορροπία των οικοσυστημάτων και την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
3. Την αποπεράτωση της διάνοιξης του δρόμου Καβούσι-Μέση ή αν δεν είναι αυτή δυνατή, τη δημιουργία καινούργιου δρόμου, για να μη διέρχονται τα απορριμματοφόρα από τα χωριά δημιουργώντας προβλήματα ρύπανσης, όχλησης και περαιτέρω επιβάρυνσης και υποβάθμισης της τουριστικής αυτής περιοχής. Εδώ πρέπει να σημειωθεί η χειρίστη εντύπωση που δίνεται στους ξένους επισκέπτες μας, όταν πολλές φορές είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν κάποιο απορριμματοφόρο για μεγάλη απόσταση μέσα στη δυσοσμία, μα και τον κίνδυνο ατυχήματος από τα υγρά απόβλητα που κάποιες φορές διαρρέουν από αυτά.
Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς προσπάθειες και παρεμβάσεις μας εδώ και χρόνια, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα. Υποσχέσεις και μόνο υποσχέσεις εισπράττουμε.
Δείχνοντας για άλλη μια φορά υπευθυνότητα, με γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας, αποφασίσαμε να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία για να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματά μας, για αυτό και ζητήσαμε να δοθεί μια αναβολή μέχρι το Φθινόπωρο, της εκδίκασης από το συμβούλιο της επικρατείας.
Σε περίπτωση όμως που δεν πραγματοποιηθούν σε αυτό το διάστημα είμαστε αναγκασμένοι και υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε το μονόδρομο της δικαιοσύνης, γιατί αυτό επιτάσσει η βούληση των μελών μας, μα και των δημοτών της περιοχής μας.
Είναι καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στον τόπο, στο λαό και την ιστορία του».