Στην απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας που αφορά τη χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας από τους προϋπολογισμούς των δήμων, εμμένει η Κ.Ε.Δ.Ε ενώ σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας εξέδωσε χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης της και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης.
Τα Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που συνεδρίασαν από κοινού χθες, ζητούν ομόφωνα την καταδίκη της διαδικασίας με την οποία μεθοδεύτηκε από την κυβέρνηση η προώθηση της τροπολογίας, με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα να χρηματοδοτούν οι δήμοι και οι διοικητικές περιφέρειες από τους προϋπολογισμούς τους τις δημόσιες δομές υγείας.
Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση η Κ.Ε.Δ.Ε. «Η ΚΕΔΕ αποφάσισε:
Να ζητήσει ομόφωνα την άμεση απόσυρση της τροπολογίας που μεταφέρει στους δήμους την ευθύνη χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας. Η Κ.Ε.Δ.Ε. δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτό το νομοθετικό τερατούργημα σε βάρος των δήμων και της υγείας των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών.
Να καταδικάσει ομόφωνα την κυβερνητική μεθόδευση να προωθηθεί η συγκεκριμένη τροπολογία, χωρίς να προηγηθεί διάλογος με την αυτοδιοίκηση και την Κ.Ε.Δ.Ε.
Εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί η αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης των ζητημάτων δημόσιας υγείας με την ανάλογη μεταφορά πόρων από την κεντρική κυβέρνηση προς τους δήμους. Το ζήτημα θα τεθεί άμεσα στην αρμόδια επιτροπή υγείας της ΚΕΔΕ ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εισήγηση προς το Δ.Σ., η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε.
Ζήτησε κατά πλειοψηφία την παραίτηση του υπουργού Υγείας κ. Ξανθού, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την υποβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας προς τους πολίτες.
Επίσης ζητήθηκε η ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών από πλευράς υπουργείου Υγείας, ώστε να στελεχωθούν άμεσα με προσωπικό τα νοσοκομεία, προκειμένου να ανοίξουν όλες οι κλειστές σήμερα Μ.Ε.Θ. Να υπάρξει κινητοποίηση και συντονισμός δράσης όλων των φορέων της πολιτείας και ενημέρωση του πληθυσμού, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στο επόμενο διάστημα η επιδημία της γρίπης. Καθώς και να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, προκειμένου να αποκτήσουν όλοι οι ασθενείς με βαριές ασθένειες πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία».