Την προστασία του ιστορικού κέντρου και την εφαρμογή της νομιμότητας, διεκδικούν με κάθε τρόπο οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ωστόσο εμφανίζονται απογοητευμένοι από τις κατά καιρούς υποσχέσεις και δεσμεύσεις για την αυστηρή τήρηση των κανονιστικών αποφάσεων, οι οποίες δεν εφαρμόζονται παρά επιλεκτικά, όπως υποστηρίζουν.
Αγανακτισμένοι πλέον με την εικόνα που παρουσιάζει η παλιά πόλη με τα γνωστά της προβλήματα που τείνουν να γίνουν χρόνια, όπως αυτό της εφαρμογής του μέτρου του δακτυλίου, της αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, της έλλειψης αστυνόμευσης της ηχορρύπανσης, αλλά και της αδιαφορίας για την εξυπηρέτηση των ίδιων των κατοίκων που επέλεξαν να συνεχίσουν να ζουν στην παλιά πόλη, προγραμματίζουν τις επόμενες ημέρες σειρά δράσεων διαμαρτυρίας, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους αρμόδιους φορείς, ώστε να σκύψουν στο πρόβλημά τους και να μεριμνήσουν για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους και της ποιότητας ζωής τους.
Πάγιο αίτημα του Συλλόγου Κατοίκων της Παλιάς Πόλης αλλά και αρκετών επιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου του δακτυλίου και η περιφρούρησή του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το μέτρο αυτό αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για το ιστορικό κέντρο, που τόσο το χειμώνα όσο ιδίως το καλοκαίρι, όπου το πρόβλημα γίνεται εντονότερο λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, η κατάσταση είναι ανυπόφορη για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες. Η εφαρμογή του μέτρου και η επέκτασή του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αποτελεί βασική προϋπόθεση για να περιοριστεί η οχλαγωγία και η αναρχία που δημιουργείται από την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τονίζουν οι κάτοικοι. Αυτό που χρειάζεται όπως λένε είναι ευσυνειδησία αλλά και η περιφρούρησή του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαρτιά ο δακτύλιος τα τελευταία 25 χρόνια με βάση και σχετική κανονιστική απόφαση, ξεκινά την 1η Απριλίου -και παρά το ότι έχει περάσει ένα δίμηνο ουδείς αντιλαμβάνεται και ακόμα χειρότερα ουδείς τον εφαρμόζει- ενώ σχεδόν κάθε χρόνο η κατάσταση είναι ίδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τουρίστες παραπονιούνται, αφού δεν μπορούν να περπατήσουν με ασφάλεια στο ιστορικό κέντρο και να απολαύσουν τη βόλτα τους στα στενά και τα καταστήματα, αφού δίκυκλα και ΙΧ ξετρυπώνουν από κάθε γωνία.
Παράλληλα, στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου του δακτυλίου οι κάτοικοι διεκδικούν την εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης περιμετρικά του ιστορικού κέντρου, θέμα για το οποίο όπως λένε, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις, ουδέποτε κανείς ασχολήθηκε επισταμένως.
Συνολικά, οι κάτοικοι ζητούν την αυστηρή τήρηση των κανονιστικών αποφάσεων και εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου για τη δημιουργία γραφείου ελέγχου των κανονιστικών αποφάσεων-μετά και τη αδυναμία επανασύστασης της δημοτικής αστυνομίας, λόγω του ελάχιστου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης Θωμάς Κρεβετζάκης, υποστήριξε πως οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν με σειρά δράσεων ευαισθητοποίησης των πολιτών, ενώ προσανατολίζονται και σε προσφυγή στη δικαιοσύνη για την εφαρμογή της νομιμότητας: «Θα προχωρήσουμε σε μια διαμαρτυρία -κλείσιμο της παλιάς πόλης γιατί δεν εφαρμόζονται οι κανονιστικές αποφάσεις. Εδώ και είκοσι χρόνια που στα χαρτιά υπάρχει ο δακτύλιος, έχουν υποσχεθεί για την εξεύρεση χώρων στάθμευσης περιμετρικά του ιστορικού κέντρου, για τους κατοίκους δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα εφαρμοστεί. Αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων. Εμείς ζητάμε να υπάρχει μια διάκριση των χρηστών του δακτυλίου. Άλλο είναι ο κάτοικος-άλλο ο συνοδός, άλλο οι μεταφορικές εταιρείες. Προγραμματίζουμε διάφορα δρώμενα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στο ιστορικό κέντρο, ενώ θα προσφύγουμε και στη δικαιοσύνη. Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από την προστασία της παλιάς πόλης και των κατοίκων της. Να εφαρμοστεί η νομιμότητα… Μέχρι σήμερα η κανονιστική της παλιάς πόλης εφαρμόζεται επιλεκτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά..
Συνεργασία συλλόγου κατοίκων με το Πανεπιστήμιο
Από την πλευρά τους πάντως σε ό,τι αφορά την προστασία και την ανάδειξη της περιοχής τους οι ίδιοι οι κάτοικοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και προσπαθούν με κάθε τρόπο σαν σύλλογος, να οργανώσουν εκδηλώσεις πολιτιστικές και όχι μόνο για να κάνουν γνωστές τις ομορφιές, την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής τους, όχι μόνο στους επισκέπτες, αλλά και στους φοιτητές. Ήδη έχουν κάνει μια πρώτη επαφή με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, προκειμένου να προγραμματίσουν οργανωμένες δράσεις για την πληροφόρηση των φοιτητών για τα μνημεία και την ιστορία της περιοχής τους.
«Αυτό που θέλουμε είναι κάθε χρόνο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, να γίνονται εκδηλώσεις γνωριμίας των φοιτητών με το Ρέθυμνο, ώστε να γίνεται μια ενημέρωση για την πόλη στην οποία θα φοιτήσουν. Είναι μια προσπάθεια για την οποία έχουμε ήδη συζητήσει με την Αρχαιολογία και με άλλους επιστημονικούς φορείς για να οργανωθούμε και μέσα από τη συνεργασία να πραγματοποιήσουμε τέτοιου είδους δραστηριότητες στην παλιά πόλη», ανέφερε ο κ. Κρεβετζάκης.