Με αφορμή την απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 22 Οκτώβρη οι φυσικοθεραπευτές των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου μαζί με τα ΔΣ των σωματείων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση με τη διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης και καταθέσαν τις προτάσεις τους
Τα κύρια αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης είναι η ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και άμεση χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Επίσης, η άμεση στελέχωση με πρόσληψη μόνιμης σταθερής εργασίας φυσικοθεραπευτών σε όλες τις κρατικές μονάδες υγείας σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο, καθώς επίσης και σε ειδικές μονάδες αποκατάστασης για ηλικιωμένους, αναπήρους, παιδιά, αθλητικά κέντρα, μονάδες ιαματικών λουτρών κλπ. Τα προβλήματα των εναπομεινάντων φυσικοθεραπευτών είναι κοινά με όλων των εργαζομένων του νοσοκομείου. Εντατικοποίηση, εξουθένωση, εξαντλητικά ωράρια, μισθούς εξαθλίωσης, σκληρές συνθήκες εργασίας, κανένα μέτρο πρόληψης και προστασίας.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Ρεθύμνου κατέθεσε υπόμνημα με τα προβλήματα φυσικοθεραπείας του Γ.Ν. Ρεθύμνου και των Κέντρων Υγείας του νομού.
Στο υπόμνημα αναφέρεται:
«Στο γενικό νοσοκομείο Ρεθύμνου (ΓΝΡ) και τα κέντρα υγείας οι φυσικοθεραπευτές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νομού. Στον τελευταίο κουτσουρεμένο μνημονιακό οργανισμό του ΓΝΡ ΦΕΚ Β Αρ. Φύλλου 1153 6/5/2014 υπάρχουν πέντε (5) θέσεις ΤΕ φυσικοθεραπευτών. Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο υπηρετούν ΜΟΝΟ 2 φυσικοθεραπευτές και όλα τα κέντρα υγείας μαζί μόλις άλλοι δυο, που πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες όλου του νομού. Επιπλέον, να τονιστεί ότι η άλλη δομή του νοσοκομείου το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού.
Το τμήμα φυσικοθεραπείας στο ΓΝΡ χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμό, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε υποδομές και επιπλέον προσωπικό για να λειτουργήσει σωστά.
Ο εξοπλισμός που διαθέτει το τμήμα φυσικοθεραπείας στο ΓΝΡ είναι μόλις:
– Ένα (1) υπέρηχο, που υπολειτουργεί
– Μία (1) διαθερμία που διαρκώς χαλάει
– Ένα (1) δινόλουτρο πολύ παλιό με προβλήματα
Αντιθέτως το ΚΕΦΙΑΠ που αποτελεί διατομεακό τμήμα του ΓΝΡ διαθέτει αρκετό εξοπλισμό (όχι πλήρης αλλά αρκετός) αλλά δεν διαθέτει, όχι μόνο φυσικοθεραπευτή αλλά ούτε ένα υπάλληλο, με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστό.
– Οι δυο φυσικοθεραπευτές που διαθέτει σήμερα το ΓΝΡ καλύπτουν:
– εσωτερικούς ασθενείς στις κλινικές π.χ. ορθοπεδική, παθολογική αναπνευστική, πνευμονολογική κτλ
– μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ)
– εξωτερικούς ασθενείς
– άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ), παρ’ όλο που δεν υπάρχει καθόλου υποδομή για αυτούς.
Οι δυο φυσικοθεραπευτές που διαθέτουν σήμερα τα κέντρα υγείας καλύπτουν μόνο τις δυο από τις τέσσερις επαρχίες του νομού. Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν τα τμήματα φυσιοθεραπείας στο κέντρο υγείας Αγίας Φωτεινής, στο κέντρο υγείας Σπηλίου, επίσης είναι κενή η μια από τις δυο οργανικές θέσεις φυσιοθεραπευτών του κέντρου υγείας Περάματος.
Διεκδικούμε:
ü Tην άμεση στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό των παραπάνω φυσιοθεραπευτιρίων νοσοκομείου, κέντρων υγείας και Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) με μόνιμη και σταθερή εργασία και όχι συμβάσεις, επικουρικοί, παροχής υπηρεσιών, ώστε απρόσκοπτα να παρέχουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι εκατοντάδες ασθενείς του νομού για την αποκατάσταση της Υγείας τους.
ü Την ανανέωση του αναγκαίου εξοπλισμού για την αντικατάσταση του παλαιωμένου με σύγχρονο.
ü Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα – Άμεση χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές.
ü Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, πρόνοιας και ειδικής αγωγής με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης».