Προβληματισμός επικρατεί σε όλους τους Δήμους για το πως θα διαχειριστούν το θέμα λειτουργίας των παιδικών χαρών, καθώς καμία δεν πληροί τις προδιαγραφές που έχει θέσει το υπουργείο Εσωτερικών, όμως παράλληλα τυχόν απομάκρυνση και κατάργησή τους αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από γονείς και παιδιά.
Η προθεσμία για τη νομιμοποίηση και την πιστοποίηση των συγκεκριμένων χώρων ψυχαγωγίας έληξε στις 30 Ιουνίου και το υπουργείο Εσωτερικών δεν έδωσε την παραμικρή παράταση προθεσμίας.
Από την πλευρά τους οι Δήμοι δεν έκλεισαν και δεν σταμάτησαν τη λειτουργία των παιδικών χαρών, καθώς θεωρούν, ούτως ή άλλως αδύνατον να εφαρμοστούν στο σύνολό τους οι νόμιμες προδιαγραφές, οι οποίες απαιτούν τεράστια δαπάνη και γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Οι περισσότεροι Δήμοι έχουν οργανώσει συνεργεία για την αποκατάσταση τυχόν φθαρμένων παιχνιδιών και τον ευπρεπισμό των χώρων που φιλοξενούν παιδικές χαρές και αποκλείουν την απομάκρυνσή τους μέχρι νεότερων οδηγιών και προθέσεων από την κεντρική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
«Είναι οικονομικά αδύνατον να ανταποκριθούμε στις προδιαγραφές που αξιώνει το υπουργείο Εσωτερικών», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος συμπλήρωσε, ότι «Για να αποκαταστήσουμε τις περίπου 70 παιδικές χαρές του Δήμου Ρεθύμνου, όπως προβλέπεται και μας έχουν ζητήσει, θα πρέπει να διαθέτουμε περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι αδύνατον όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό».
Μιλώντας για το πως προτίθεται τελικά να αντιμετωπίσει το θέμα ο Δήμος Ρεθύμνου, ο κ. Μαρινάκης είπε χθες στην εφημερίδα μας, ότι σε πρώτη φάση εξετάζεται η ασφάλεια των χώρων και των παιχνιδιών και στόχος είναι να αποκατασταθούν τυχόν φθορές για να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως σήμερα.
Ο ίδιος επισήμανε, ότι στο νέο προϋπολογισμό θα προβλεφθεί ένα ποσό για την κατασκευή δύο ή τριών παιδικών χαρών, σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές, όμως, αν ζητηθεί να μετατραπούν όλες οι υπόλοιπες σύμφωνα με τα νέα μέτρα, θα αναγκαστεί να τις απομακρύνει στο σύνολό τους.
«Θα πρέπει να αντιληφθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ότι εφόσον θέλει να εφαρμόσουμε κατά γράμμα τις σχετικές αποφάσεις της, θα πρέπει να ανταποκριθεί στο αίτημα της Κ.Ε.Δ.Ε. για χρηματοδότηση όλων των Δήμων από το «Πράσινο Ταμείο», προκειμένου να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν σωστές παιδικές χαρές. Σε άλλη περίπτωση, και εφόσον μας υποχρεώσει να τις απομακρύνουμε, θα πρέπει να δεχθεί τις κοινωνικές διαμαρτυρίες, οι οποίες αναμένονται να ξεσπάσουν».
Όπως είναι γνωστόν, το θέμα αυτό ήρθε στην επικαιρότητα μετά το τραγικό δυστύχημα σε λούνα παρκ στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, τον περασμένο Απρίλιο.
Όμως το περιστατικό στάθηκε αφορμή να θυμηθούν οι αρμόδιοι του υπουργείου Εσωτερικών το νομοθετικό πλαίσιο που είχε ορισθεί από το 2009, όταν βγήκε Υπουργική Απόφαση, που όριζε νέες προδιαγραφές για τις παιδικές χαρές.
Εκείνη την περίοδο δόθηκαν οι όροι λειτουργίας αυτών των χώρων με εντολή στις Δημοτικές Αρχές να συμμορφωθούν έως το τέλος του 2012.
Το 2012 οι Δήμοι δεν ήταν έτοιμοι αλλά και το υπουργείο «ξέχασε» τις εντολές και τις οδηγίες του.
Το ζήτημα προέκυψε πάλι τον Απρίλιο, οπότε, μετά το τραγικό περιστατικό στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, το υπουργείο Εσωτερικών άρχισε να στέλνει εγκυκλίους με τη μορφή του κατεπείγοντος, βάζοντας το όριο της 30ης Ιουνίου και μάλιστα με «περισσή αυστηρότητα», απέναντι στην οποία οι Δημοτικές Αρχές να «σηκώνουν τα χέρια ψηλά» και τελικά να την αγνοούν, λόγω αδυναμίας εφαρμογής των μέτρων.