Του ΣΩΤΗΡΗ ΜΕΤΑΞΑ
Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι ζυμώσεις και οι διεργασίες για τη συνένωση του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πολυτεχνείου του νησιού με στόχο τη δημιουργία ενός πανίσχυρου ακαδημαϊκού ιδρύματος.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο πανεπιστημίων και για πρώτη φορά στην ακαδημαϊκή τους διαδρομή διαμορφώνονται ρεαλιστικές συνθήκες συνένωσης.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα υποστηρίζεται από πολλά μέλη ΔΕΠ τόσο του Πανεπιστημίου Κρήτης όσο και του Πολυτεχνείου, καθώς ένας σημαντικός πυρήνας καθηγητών θεωρεί πως η συνένωση των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση με φόντο, αφενός τις προκλήσεις του μέλλοντος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αφετέρου τη δυναμική που θα δημιουργούσε ο «γάμος» δύο πανεπιστημίων με διεθνείς διακρίσεις και κορυφαίους καθηγητές.
Αφενός θα συμβάλει στην πλήρη αναβάθμιση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου και αφετέρου θα διεκδικήσει πολύ υψηλότερες θέσεις στις διεθνείς αξιολογήσεις μετά τη συνένωση. Ενήμερη για τις συζητήσεις είναι τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όσο και η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η πολιτεία βλέπει θετικά την προοπτική συνένωσης και ανεπίσημα έχει ανάψει το «πράσινο» φως ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες. Βεβαίως, οι ζυμώσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και η συνένωση του Πανεπιστημίου Κρήτης με το Πολυτεχνείο αποτελεί μία σύνθετη και δύσκολη διαδικασία με πολλές παραμέτρους.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν όπως το μοντέλο διοίκησης, τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά του νέου πανεπιστημίου, η «ταυτότητα» των σχολών και των τμημάτων αλλά και η έδρα.
Για το τελευταίο η γεωγραφική θέση του Ρεθύμνου φαίνεται ως η ορθότερη λύση ανάμεσα στα δυο πανεπιστημιακά ιδρύματα. Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η δημιουργία ενός πανεπιστημίου με εξωστρεφή προσανατολισμό σε όλες τις λειτουργίες του, που θα αποτελεί πόλο έλξης φοιτητών και θα αποτελεί ακαδημαϊκό πρότυπο σε όλη τη χώρα και στον διεθνή ανταγωνισμό.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η δημιουργία φοιτητικών εστιών που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, εκτιμάται ότι θα δώσει ισχυρή προστιθέμενη αξία.
Σε περίπτωση που προκύψει συμφωνία, αυτή θα αποτυπωθεί σε ειδική νομοθετική ρύθμιση για τη «γέννηση» του νέου πανεπιστημίου στην Κρήτη.
Ο νόμος δίνει το δικαίωμα για συνενώσεις πανεπιστημίων και το «μπαλάκι» βρίσκεται στις πρυτανικές αρχές και στις συγκλήτους προκειμένου να συμφωνήσουν σε μία κοινή γραμμή πλεύσης.
Οι υποστηρικτές αυτού του εγχειρήματος σημειώνουν πως η σύμπραξη των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων θα συμβάλει στην πλήρη αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή συνεργειών, καινοτομίας και πολυεπίπεδης ανάπτυξης.
Παράγοντες των δύο Πανεπιστημίων έχουν ανοίξει την ατζέντα της συνένωσης και το επόμενο διάστημα θα κριθεί αυτή η προοπτική και η δυνατότητα συμπόρευσης.