Τα μέλη της επιτροπής ενημέρωσαν τον κ. Ξανθό για την έξαρση του φαινομένου της ζωοκλοπής το τελευταίο διάστημα στο νομό Ρεθύμνου και για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η επιτροπή για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Τόνισαν τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις που έχει η ζωοκλοπή για τα θύματα και τις οικογένειές τους, σε μια περίοδο μάλιστα με αυξημένο κόστος συντήρησης του ζωικού κεφαλαίου και δραματικής μείωσης του εισοδήματος των κτηνοτρόφων. Οι κτηνοτρόφοι-θύματα ζωοκλοπής ενημέρωσαν επίσης τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τις προτάσεις που έχουν καταθέσει στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου και αφορούν στην καλύτερη αστυνόμευση των περιοχών «υψηλής επικινδυνότητας», στο συστηματικό έλεγχο των σφαγείων, των κέντρων διασκέδασης και των κοινωνικών εκδηλώσεων που συχνά «υποδέχονται» το «προϊόν» της ζωοκλοπής, στην τοποθέτηση ηλεκτρονικών ενωτίων στα ζώα, στη χορήγηση πιστοποιητικών για την κατοχή ζώων μόνο παρουσία του προέδρου του τοπικού συμβουλίου κλπ.
Από την πλευρά του ο κ. Ξανθός συμφώνησε ότι η ζωοκλοπή αποτελεί μια σοβαρή κοινωνική παθογένεια που δεν τιμά το Νομό μας και την Κρήτη, ότι δεν πρόκειται για πράξη «βιοπορισμού» λόγω της κρίσης αλλά για σημαντικό στοιχείο του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος που «ανθεί» στην περιοχή μας και περιλαμβάνει και άλλες δραστηριότητες όπως καλλιέργεια/εμπορία ναρκωτικών, εμπόριο όπλων, «προστασία», trafficking, οι οποίες μάλιστα λειτουργούν συχνά ως «συγκοινωνούντα δοχεία» με τη ζωοκλοπή. Με την έννοια αυτή δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για υποτίμηση του φαινομένου ούτε φυσικά για κοινωνική ανοχή ή συγκάλυψη και πολύ περισσότερο για πολιτική προστασία, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Αυτό που χρειάζεται, τόνισε ο κ. Ξανθός, είναι μια σοβαρή παρέμβαση από την Πολιτεία που θα δίνει το μήνυμα στην κοινωνία ότι, ξεπερνώντας την πελατειακή λογική και τη συναλλαγή με τους «θύλακες» της παρανομίας, υπάρχει πλέον η πολιτική βούληση για τη δραστική πρόληψη και καταστολή αυτής της κοινωνικής «μάστιγας» που προσβάλλει τον τόπο μας, τους ανθρώπους του και την αξιοπρέπειά τους. Απαιτούνται πολυεπίπεδες και αποφασιστικές δράσεις τόσο στη δημιουργία φραγμών στην οικονομική απόδοση της ζωοκλοπής (έλεγχος στην τελική διάθεση των ζώων), όσο και στην ενθάρρυνση των κτηνοτρόφων-θυμάτων να καταγγέλλουν τη ζωοκλοπή στην Αστυνομία και να μην αναζητούν άλλους τρόπους «διαμεσολάβησης». Με άλλα λόγια, για να πειστούν οι κτηνοτρόφοι ότι μπορεί να παταχθεί το φαινόμενο και ότι οφείλουν να συνεργαστούν, χρειάζονται συγκεκριμένα κίνητρα και όχι ηθικολογία, είναι απαραίτητα συμπληρωματικά μέτρα στήριξης των θυμάτων όπως ευνοϊκές ρυθμίσεις για την ανανέωση του ζωικού κεφαλαίου, διατήρηση της εξισωτικής αποζημίωσης, προστασία των καταγγελλόντων από αντεκδίκηση και δικαστική τους συνδρομή κλπ.
Το πιο σημαντικό μέτρο όμως για τη ριζική αντιμετώπιση της ζωοκλοπής, όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, είναι η αλλαγή του οικονομικού-κοινωνικού προτύπου στις κτηνοτροφικές περιοχές και στην ύπαιθρο της Κρήτης, η ενίσχυση της έντιμης και παραγωγικής εργασίας, η διαφανής και ορθολογική αξιοποίηση των επιδοτήσεων, η διασφάλιση της αξιοπρεπούς επιβίωσης των αγροτών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, η ενδυνάμωση της κοινωνικής φροντίδας, της δημόσιας Παιδείας και Υγείας και του Πολιτισμού, η διαπαιδαγώγηση στις αξίες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης και φυσικά η καθολική κοινωνική απαξία για τους δράστες και όσους συμβάλλουν στη διαιώνιση του φαινομένου.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θεωρεί πολύ ελπιδοφόρες τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν «από τα κάτω» οι κτηνοτρόφοι-θύματα αλλά και οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι του Νομού, ότι η ζωοκλοπή δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ατομική υπόθεση όσων την έχουν υποστεί, ότι χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και δράση και όχι λογική αυτοδικίας και ότι η πάταξη της ζωοκλοπής πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους (κτηνοτρόφους, Αυτοδιοίκηση, πολιτικό σύστημα, αστυνομικές αρχές) ως μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγροτική οικονομία της Κρήτης που είναι ζωτική ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...