Τα έργα αφορούσαν την «Κατασκευή νέου οδικού τμήματος Κάτω Ροδάκινο – Άνω Ροδάκινο (Γέφυρα Ροδακίνου) και την «Αποκατάσταση κατολίσθησης με κατακόρυφη συστοιχία φρεατοπασσάλων στη θέση «Καψαλές» Σπηλίου της Επαρχιακής Οδού 3». Η νέα Γέφυρα Ροδακίνου αναμένεται να συμβάλλει θετικά στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής αλλά και στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας, αφού μέχρι πρότινος η διέλευση των διερχόμενων οχημάτων από την περιοχή γινόταν διαμέσου της παλιάς πετρόχτιστης γέφυρας, γεγονός που αποτέλεσε κατά το παρελθόν αιτία τροχαίων δυστυχημάτων και θανάτων. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής ΝΔ Ρεθύμνου Γ. Κεφαλογιάννης, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γ. Πιπεράκης, ο τ. νομάρχης Ρεθύμνης Γ. Παπαδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Καλογερής, τοπικοί φορείς και κάτοικοι της περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης και της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου. Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίος.
Αρχικά ο κ. Αρναουτάκης βρέθηκε στο Ροδάκινο προκειμένου να εγκαινιάσει τη νέα Γέφυρα Ροδακίνου. Μετά από την τέλεση του αγιασμού το λόγο πήρε ο κ. Γ. Πιπεράκης ο οποίος χαρακτήρισε το έργο
«Στολίδι όχι μόνο για το χωριό του Ροδακίνου αλλά και για την ευρύτερη περιοχή», αναφερόμενος στη σημασία του για τη διασύνδεση της περιοχής με το Δήμο Σφακίων. Ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, αφού αρχικά ανέφερε ότι το έργο αποτελεί
«Ένα από τα 500 έργα που αυτή την περίοδο γίνονται στην Κρήτη», συνέχισε λέγοντας ότι
«Είναι ένα σημαντικό έργο για την οδική ασφάλεια. Θεωρώ ότι συμβάλλει και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής αλλά και στην ασφάλεια των κατοίκων και όλων των διερχομένων».
Η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ρεθύμνου Μ. Λιονή από την πλευρά της στάθηκε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία μέσα στην οποία γίνονται οι εργασίες των αναπτυξιακών έργων της Περιφέρειας και υπογράμμισε τη συμβολή των τεχνικών υπηρεσιών Περιφέρειας και Αντιπεριφέρειας οι οποίες «Αν και αποδεκατισμένες, φέρουν σε πέρας όλα αυτά τα έργα». «Με άψογη και χρηστή διοίκηση, προχωράμε. Θέλω να ευχαριστήσω και τους εργολάβους, τους συνεργάτες μας οι οποίοι με πίεση και μέσα σε αυτήν την οικονομική συγκυρία προσπαθούν για το καλύτερο. Νομίζω ότι τα έργα που παραδίδουμε όλοι μαζί είναι ό,τι καλύτερο», πρόσθεσε. Ακόμη σύμφωνα με την κα Λιονή έργα συνολικού προϋπολογισμού 120.000.000 ευρώ υλοποιούνται ή πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα μέσω των αντίστοιχων εντάξεων την τελευταία τριετία στην Κρήτη. «Τα ποσά αυτά δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα», υπογράμμισε η ίδια.
«Ολόκληρός ο οδικός άξονας της Κρήτης, ένα έργο που επιτάσσουν οι καιροί, αργά ή γρήγορα θα γίνει πραγματικότητα. Εάν δεν υπήρχε αυτή η γέφυρα δεν θα μπορούσε να νοηθεί ΝΟΑΚ», επεσήμανε ο Γ. Παπαδάκης, επί των ημερών του οποίου εκπονήθηκε η μελέτη του έργου.
«Ο τόπος γλίτωσε από
το θάνατο»
Κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους στα «Ρ.Ν.» για την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου. «Ο τόπος γλίτωσε από το θάνατο, γιατί ως τώρα 7-8 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Βεβαίως παίζει και σημαντικό ρόλο για την τουριστική ανάπτυξη. Όταν ένα λεωφορείο πέρναγε (σ.σ. από την παλιά γέφυρα) χειροκροτούσαν οι πελάτες μέσα. Όση ώρα όμως περνούσε δεν έβγαζαν τσιμουδιά. Αξιοποιήθηκε λοιπόν το μέρος. Από εδώ περνάνε όσοι πηγαίνουν για Φραγκοκάστελλο και Σφακιά», τόνισε στα «Ρ.Ν.» τοπικός παράγοντας.
«Έγινε μια φοβερή βελτίωση του δρόμου που κινδύνευε κάθε ζωή η οποία περνούσε από δω. Ένα παραπάνω για τους Ροδακινιώτες, οι οποίοι χρησιμοποιούν το δρόμο καθημερινά», μας είπε μία κάτοικος της περιοχής. Αφού αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή σημασία του κατέληξε λέγοντας ότι «Είναι ένα καλαίσθητο έργο που ομόρφυνε την εδώ περιοχή. Δεν παύει η παλιά γέφυρα να είναι ένα έργο τέχνης, όμως πλέον δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες των ανθρώπων σήμερα. Ας μείνει έτσι να μη χαλαστεί, αλλά μόνο για να τη βλέπουμε ως αξιοθέατο κι όχι να τη διαχειριζόμαστε».
Αναφορά Αρναουτάκη και σε άλλα έργα της Περιφέρειας
Στο πλαίσιο των εγκαινίων ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε επίσης στα έργα οδικής ασφάλειας που εκτελούνται σε ολόκληρη την Κρήτη. Αρχικά έθιξε το έργο του οδικού δικτύου Παλέ-Κάνεβος, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 7.000.000 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός των έργων που αυτή τη στιγμή εξελίσσο
νται στο νησί φτάνει τα 35.000.000 ευρώ.
«Παράλληλα πέντε μελέτες που γίνονται από την Εγνατία για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και άλλες πέντε που θα κάνει η Περιφέρεια, δύνανται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ», πρόσθεσε.
«Θα ήθελα να παρακαλέσω να εντείνουμε λίγο ακόμα την προσπάθεια, γιατί τα έργα πρέπει να προχωρήσουν καλύτερα, να απορροφήσουμε τους πόρους, να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κι άλλους, ώστε να δώσουμε σε αυτήν την πανέμορφη περιοχή νέα ώθηση για ανάπτυξη», επεσήμανε ο ίδιος και έκλεισε με μια αναφορά στο σημαντικό για την περιοχή έργο του Βιολογικού του Πλακιά.
Στο σημείο αυτό ξαναπήρε το λόγο ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, ο οποίος χαρακτήρισε τον Βιολογικό του Πλακιά «Ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Κρήτη αυτής της μορφής και αυτού του αντικειμένου». Παράλληλα απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη Κρήτης ενημέρωσε ότι η μελέτη του έργου είναι έτοιμη και τον κάλεσε να κάνει ότι μπορεί προκειμένου να επισπευτεί η ένταξή του. «Από τη στιγμή που η μελέτη είναι έτοιμη, όλη η Περιφέρεια θα προσπαθήσει, ώστε να το εντάξει σε πρόγραμμα, γιατί είναι έργο που πρέπει να γίνει. Δεν μπορεί παραλιακά χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις να μην έχουν βιολογικό», απάντησε ο κ. Αρναουτάκης.
Εγκαίνια και για τα έργα
στη θέση «Καψαλές» Σπηλίου
Έπειτα από την ολοκλήρωση της τελετής στο Ροδάκινο ακολούθησε κέρασμα από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο. Αργότερα μέσα στη μέρα, περίπου κατά τη μία το μεσημέρι, εγκαινιάστηκε και το έργο που αφορούσε την «Αποκατάσταση κατολίσθησης με κατακόρυφη συστοιχία φρεατοπασσάλων στη θέση «Καψαλές» Σπηλίου της Επαρχιακής Οδού 3».
Η συγκεκριμένη θέση αποτελούσε κατά το παρελθόν δύσκολο σημείο διέλευσης οχημάτων, αφού συχνά είχε ταλαιπωρηθεί από κατολισθήσεις.
Ο δήμαρχος Αγ. Βασιλείου Γ. Πιπεράκης, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο έργο τόνισε ότι «Αποκαθιστά πλήρως την οδική ασφάλεια από τα πολλά προβλήματα του παρελθόντος».