H χρηματοδότηση και η υλοποίηση του έργου της επέκτασης των δικτύων του Φράγματος Ποταμών από την Πηγή έως τον Πρίνο, προκειμένου να αρδευτούν επιπλέον 15.000 στρέμματα γης στο ανατολικό Ρέθυμνο τίθεται ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, το οποίο πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί.
Το έργο του αρδευτικού δικτύου για το οποίο έχει ολοκληρώσει τη μελέτη ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης αποτελεί κυρίαρχο αίτημα τόσο του μητροπολιτικού δήμου, όσο και του ΟΑΚ αλλά και της αντιπεριφέρειας του νομού.
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο και οι τρεις: ΟΑΚ, δήμος και περιφέρεια έθεσαν ως μείζον στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Ρέθυμνο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του αναπτυξιακού συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο και αποτελεί ένα από τα θέματα που θα τεθούν υπ’ όψιν του πρωθυπουργού.
Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 4,8 εκ. ευρώ. Με την ολοκλήρωσή του θα μπορούν να εξοικονομούνται ημερησίως 2.000 κυβικά νερού ύδρευσης που συνεπάγεται την ουσιαστική αξιοποίηση του ταμιευτήρα του φράγματος Ποταμών Ρεθύμνου και ταυτόχρονα τον περιορισμό των αντλούμενων υδάτων από γεωτρήσεις στην περιοχή του κάμπου του Ρεθύμνου.
Το έργο περιλαμβάνει το σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού, μεταφοράς του νερού, από το φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου «Φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου», όπως αυτό αρχικά σχεδιάσθηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου και τη μελλοντική ενίσχυση της υδροδότησης του δήμου Ρεθύμνου. Ειδικότερα, θα μπορούν να εξοικονομούνται ημερησίως 2.000 κυβικά νερού ύδρευσης, ενώ τα αρδευτικά δίκτυα που περιλαμβάνονται είναι η επέκταση του κεντρικού αγωγού μήκους 7 χλμ. και δίκτυα διανομής μήκους 10 χλμ. για τους οικισμούς Αγία Παρασκευή, Λούτρα, Παγκαλοχώρι, Χαμαλεύρι, Βιράν Επισκοπή, Έρφοι, με καταληκτικά σημεία τη δεξαμενή του Πρίνου και το Γιαννούδι.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης, ανέφερε: «Το έργο αυτό είναι σε προτεραιότητα για τον ΟΑΚ, την αντιπεριφέρεια και τον δήμο Ρεθύμνου. Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί από τον ΟΑΚ και περιμένουμε να ενταχθεί σε τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου. Το έργο αυτό θα καταστήσει δυνατή την άρδευση επιπλέον 15.000 στρεμμάτων από την Πηγή έως τον Πρίνο και παράλληλα το έργο αυτό θα διευκολύνει ουσιαστικά την ύδρευση, καθώς σήμερα ο κόσμος ποτίζει από τις γεωτρήσεις. Με το έργο αυτό έχουμε εξοικονόμηση νερού και ενέργειας που σήμερα σπαταλιέται από τις γεωτρήσεις που δουλεύουν με το ρεύμα. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο, όπως θα εξελίσσεται, θα δίνει νερό κομμάτι-κομμάτι (στην αρχή μέχρι τη Λούτρα, μετά Σταυρωμένος, Έρφους κ.λπ.). Είναι ένα εύκολο και γρήγορο έργο και άκρως απαραίτητο για τον μητροπολιτικό δήμο. Φανταστείτε ότι το Φράγμα Ποταμών έχει χωρητικότητα 22.5 εκ κυβικά νερού. Ωφέλιμα είναι 17,5 εκ. κυβικά νερού ετησίως. Εμείς τον χρόνο λαμβάνουμε σήμερα μόλις 2-2,5 εκ. κυβικά νερού για άρδευση στους Ποταμούς, Γιαννούδι, Τσεσμέ, Άδελε μέχρι και την Πηγή και ο στόχος είναι να φτάσει το δίκτυο στον Πρίνο. Έχουμε λάβει σχετικές δεσμεύσεις για την ένταξη του έργου και περιμένουμε. Το έργο αυτό θα τεθεί από τον ΟΑΚ και υπ’ όψιν του πρωθυπουργού στο αναπτυξιακό συνέδριο».
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, από την πλευρά της, υποστήριξε πως το έργο αυτό χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας ενώ επανέλαβε ότι σχετική δέσμευση για τη χρηματοδότηση του έχει δοθεί από τον περασμένο Οκτώβριο από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου υποδομών Γιώργο Δέδε: «Ο φάκελος του έργου είναι πλήρης και ώριμος, έχουμε λάβει δεσμεύσεις για τη χρηματοδότηση και από τον κ. Δέδε και περιμένουμε να ανοίξει το τομεακό του υπουργείου για την ένταξη του» ανέφερε.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, στην τοποθέτηση του στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο αυτό το οποίο χαρακτήρισε υπερώριμο και αναγκαίο για τον μητροπολιτικό δήμο, σημειώνοντας ταυτόχρονα τις καθυστερήσεις του υπουργείου για τη χρηματοδότηση του: «Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι το θέμα περιβάλλοντος για τη διαχείριση των νερών. Δεν μπορεί καμιά ανάπτυξη και κανένα όραμα να προχωρήσει με αυτή τη στείρα γραφειοκρατία που έχει εγκαθιδρυθεί στο ελληνικό δημόσιο. Αίτημα και το δήμου Ρεθύμνης και του δήμου Μυλοποτάμου και πάρα πολλές προσπάθειες έχουν γίνει και από μένα και από την κ. Λιονή και από τον ΟΑΚ για να υπογράφει προς ένταξη το υπερώριμο έργο του αρδευτικού δικτύου ώστε να αξιοποιηθούν τα νερά του Φράγματος των Ποταμών που σήμερα χάνονται. Αυτό θα δώσει μια τεράστια ώθηση στην περιοχή και τον πρωτογενή τομέα. Θα εξοικονομηθούν 2000 κυβικά νερού από την ύδρευση του δήμου Ρεθύμνης, θα γίνει διαχωρισμός δικτύων, θα ελεγχθούν οι διαρροές και όλα τα συναφή. Κανονικά για το έργο αυτό δεν χρειάζεται να έρθει ο πρωθυπουργός για να προχωρήσει η υπογραφή του. Έπρεπε να είχε γίνει εδώ και μήνες. Υπάρχει όμως πρόβλημα με την «αγκύλωση» του συγκεκριμένου υπουργείου, η οποία είναι διαχρονική και δεν την παρατηρούμε μόνο σήμερα. Είναι ένα έργο 4,8 εκ. ευρώ το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε έξι μήνες και κάθε εβδομάδα μπορεί να δίνει νερό σε περιοχές. Μας είχαν εγκαλέσει ότι δεν το είχαμε ωριμάσει. Το κάναμε εδώ και καιρό. Ο άξονας υπάρχει και ακόμα δεν έχει ανοίξει. Απλώς περιμένουμε».
Ολοκληρώνεται η μελέτη για το διυλιστήριο στο Γιαννούδι
Εν τω μεταξύ τεράστιες είναι οι ανάγκες σε επίπεδο ύδρευση στον μητροπολιτικό δήμο, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έλλειψης νερού, που άλλοτε οφείλονται στην απουσία υποδομών, άλλοτε στην κατάχρηση του ύδατος και άλλοτε σε δυσαναλογία παρεχόμενων ποσοτήτων νερού και αναγκών.
Το πρόβλημα είναι εντονότερο στη δημοτική ενότητα Αρκαδίου, όπου υπάρχουν χωριά και οικισμοί που αντιμετωπίζουν φαινόμενα λειψυδρίας, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Η αξιοποίηση των νερών του Φράγματος των Ποταμών θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα για ολόκληρο τον καλλικρατικό δήμο, γι’ αυτό και σε πρώτη προτεραιότητα τίθεται η κατασκευή διυλιστηρίου στην περιοχή Γιαννούδι, από το οποίο θα μπορεί να υδροδοτείται όλο το Ρέθυμνο. Η μελέτη του έργου που αφορά στην εγκατάσταση επεξεργασίας νερού από φράγμα ποταμών, σύμφωνα με τον κ. Μαμαγκάκη θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους .
Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει δέσμευση για χρηματοδότηση του από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου: «Η μελέτη είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους. Εμείς ουσιαστικά κάνουμε την προμελέτη και το υπουργείο θα προκηρύξει τη μελέτη κατασκευής του έργου με προϋπολογισμό τα 12 εκ. ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο τεράστιας σημασίας για τον δήμο καθώς θα λύσει μια για πάντα το πρόβλημα υδροδότησης. Το διυλιστήριο θα διυλίζει 30.000 κυβικά νερού ημερησίως για την ύδρευση της πόλης. Αυτή τη στιγμή οι ποσότητες που έρχονται από Αργυρούπολη και Λίμνη Κουρνά είναι περίπου 16-17.000 κυβικά νερού αν προστεθούν επιπλέον 30.000 κυβικά θα λυθεί διά παντός το θέμα. Είμαστε αισιόδοξοι για τη χρηματοδότηση του έργου καθώς η ύδρευση είναι προτεραιότητα και για το υπουργείο και για εμάς σαν ΟΑΚ».
Σε διεθνή έκθεση για το νερό στο Ισραήλ ο δήμαρχος
Για το Ισραήλ θα αναχωρήσει νωρίς το πρωί της προσεχούς Δευτέρας ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, προκειμένου να συμμετάσχει, ως πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, στην επίσημη αποστολή ελληνικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον υπουργό Περιβάλλοντος, στο Ισραήλ, όπου θα διεξαχθεί η διεθνής έκθεση WATEC 2017 και θα πραγματοποιηθεί συνέδριο για το νερό.