Τρόπους για να βελτιωθούν οι κυκλοφοριακές συνθήκες, να αποκατασταθεί η τάξη στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και να διαφυλαχτούν τα διαφυγόντα έσοδα από την «σιωπηρή κατάργηση» του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης, αναζητά η δημοτική αρχή.
Μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και την απουσία ελέγχων, το μέτρο παραμένει ανενεργό, ο κάθε οδηγός σταθμεύει όπου θέλει και για όσο διάστημα θέλει, χωρίς να πληρώνει το αντίτιμο των 0,70 ευρώ ανά ώρα, με αποτέλεσμα η καθημερινότητα των οδηγών να έχει γίνει ακόμα δυσκολότερη, εξαιτίας της μη εύρεσης κενών θέσεων στάθμευσης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «μπάχαλο» που έχει δημιουργηθεί, ο Δήμος Ρεθύμνης διερευνά το ενδεχόμενο της εφαρμογής του μέτρου ηλεκτρονικής παρακολούθησης της ελεγχόμενης στάθμευσης, με το οποίο αφενός οι οδηγοί θα καλούνται να πληρώνουν σε ειδικά μηχανήματα που θα τοποθετηθούν και αφετέρου θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ειδοποίησης του κεντρικού συστήματος, σε περίπτωση υπέρβασης του χρονικού ορίου ή της μη πληρωμής, ώστε ο οδηγός να καταβάλει το αντίτιμο που θα αντιστοιχεί στον χρόνο κατάληψης της θέσης στάθμευσης.
Όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, η σκέψη για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής παρακολούθησης της ελεγχόμενης στάθμευσης κερδίζει έδαφος, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει αν προμηθευτής του συστήματος και διαχειριστής του έργου θα είναι ο ίδιος ο Δήμος ή αν το έργο θα ανατεθεί σε εργολάβο, ο οποίος θα προμηθευτεί τα μηχανήματα και θα αποσβέσει το κόστος της επένδυσης από την παραχώρηση των δικαιωμάτων διαχείρισης, για ορισμένα χρόνια.
Ειδικότερα, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε στα «Ρ.Ν.»: «Είμαστε στο στάδιο της σύνταξης των τευχών για να δημοπρατήσουμε το έργο, όμως απαιτείται να προσδιοριστεί απολύτως το αντικείμενο του έργου και να αποσαφηνιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες.
Το έργο μπορεί να υλοποιηθεί με δυο τρόπους: είτε θα αγοράσουμε το σύστημα εμείς και θα κάνει τη διαχείριση ο Δήμος, είτε θα εγκαταστήσει τα μηχανήματα ο ανάδοχος εργολάβος και θα αποσβέσει την επένδυση δια της διαχειρίσεως και μετά από κάποια χρόνια το σύστημα θα μείνει στο Δήμο.
Θα δούμε ακόμα ορισμένες λεπτομέρειες, όμως προέχει να εξετάσουμε τη βιωσιμότητα του έργου και το ενδιαφέρον των ιδιωτών».
Για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στους κεντρικούς δρόμους της πόλης εξαιτίας της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας και κατά συνέπεια του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης, ο δήμαρχος τόνισε: «Δεν είναι μόνο θέμα εσόδων αλλά ουσιαστικό ζήτημα τάξης. Αλλοιώνεται η φυσιογνωμία της πόλης. Γίνεται ένα απόλυτο μπάχαλο, δεν εκπέμπουμε σοβαρότητα προς τους επισκέπτες μας. Οι επισκέπτες έχουν συνηθίσει από τις πατρίδες τους και γνωρίζουν πως όταν κάποιος κάνει μια χρήση μέσα στην πόλη, πληρώνει. Εδώ υπάρχουν αυτοκίνητα που παραμένουν ακίνητα στο ίδιο σημείο επί μέρες. Αυτή δεν είναι εικόνα οργανωμένης και τουριστικής πόλης».
Σημειώνεται ότι τα έσοδα του Δήμου Ρεθύμνου από την ελεγχόμενη στάθμευση, ανέρχονται στο ποσό των 270.000 ευρώ περίπου ετησίως.