Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΛΟΥΤΙΝΑΚΗ
Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο μνημείο πεσόντων στο Αστέρι, το καθιερωμένο μνημόσυνο των εκτελεσθέντων ηρώων του χωριού από τα στρατεύματα Κατοχής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων αρχών και φορέων του τόπου μας.
Στη συνέχεια, στο λαογραφικό μουσείο «Σπίτι του Πολιού» έγινε τελετή βράβευσης των μαθητών της περιοχής που εισήχθησαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του προέδρου της κοινότητας Δημήτρη Σερλή, η οποία θα γίνει θεσμός πλέον για τα επόμενα χρόνια, γιατί όπως είπε στην ομιλία του «θα βοηθήσει στο να δοθεί η δυνατότητα στις νεότερες γενιές να έρθουν σ’ επαφή με το ιστορικό τους παρελθόν και να γνωρίσουν τα γεγονότα της εποχής».
Επεσήμανε επίσης «Τα χωριά μας ονομάζονται μαρτυρικά γιατί θυσιάστηκαν οι συγχωριανοί μας ενάντια στα επεκτατικά σχέδια των ΝΑΖΙ, γιατί είναι ποτισμένα με το δάκρυ όλων εκείνων που υπερασπίστηκαν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας αλλά συγχρόνως μας κάνει περήφανους διότι από την θυσία, τον ηρωισμό και την ανδρεία των γενναίων προγόνων μας ζούμε εμείς ελεύθεροι, διδάσκοντάς μας να υπερασπιζόμαστε τα υψηλά ιδανικά της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης με σθένος-επιμονή-αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση.
Να θυμίσω σε όλους ότι η ιστορία είναι ένα θέμα που πρέπει να το προσέξουμε όλοι μας. Γιατί όπως έχετε ακούσει πάρα πολλές φορές, λαός που ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος, ή να χαθεί ή να την ξαναγράψει σελίδα-σελίδα».
Και συνέχισε
«Γι’ αυτό λοιπόν τον λόγο κατασκευάσαμε και εμείς ένα μνημείο στην πλατεία του χωριού με έξοδα του Δήμου και χρήματα που προσέφεραν οι χωριανοί και ο Μηνάς ο Πυργαρούσης.
Αυτό το μνημείο θα υπενθυμίζει δυο πράγματα στους Έλληνες και ξένους που φθάνουν στο χωριό μας: Τον πόνο, τη θλίψη και την τραγωδία για τους εκτελεσθέντες για αντίποινα από τους Γερμανούς κατακτητές και την ονομασία του χωριού.
Επιπλέον αποφασίσαμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα να γίνεται μια πολύ σύντομη ομιλία για κάποιο πρόσωπο της εποχής εκείνης που είχε κάνει μια πράξη ανδραγαθίας, και να βραβεύουμε τους μαθητές της περιοχής μας που εισήχθησαν σε Πανεπιστήμια ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Όσον αφορά τα μαθητικά βραβεία δυστυχώς εμείς δεν έχουμε την δυνατότητα να δώσουμε χρηματικά βραβεία. Έγινε όμως μια πολύ μεγάλη χορηγία από τον συγχωριανό μας Μηνά Πυργαρούση για τους τρεις πρώτους επιτυχόντες και θα δίδονται 3 χρυσά-ασημένια κρεμαστά αστέρια που τα ονομάσαμε «Μινωικά Βραβεία», από το όνομα του χορηγού.
Τον ευχαριστούμε θερμότατα για την προσφορά του και με αυτόν τον τρόπο θα τιμάται η μνήμη του πατέρα του Θανάση που ήταν ο μικρότερος (27 ετών) από τους άλλους δύο αδελφούς Παντελή και Γεώργιο που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς».
Τέλος τόνισε: «Όλοι συμφωνούμε νομίζω για τη σημασία της επιβράβευσης των νέων παιδιών, ειδικά σε δύσκολες εποχές, όπως την σημερινή, η οποία στέλνει ωφέλιμα μηνύματα στην κοινωνία μας, λειτουργεί ως κίνητρο για τους νέους μας και ως πρότυπο μίμησης, ως ένδειξης ενδιαφέροντος και αναγνώρισης από πλευράς του κοινωνικού συνόλου σε εκείνους που πίστεψαν στις δυνατότητες τους και υπερασπίστηκαν τα όνειρα τους με θυσίες».
Ακολούθησε ομιλία του τέως προέδρου Γιώργη Πολιουδάκη που για πολλές δεκαετίες υπηρέτησε με αφοσίωση και πολλές προσωπικές θυσίες τον θεσμό κι εξακολουθεί να προσφέρει πολύ περισσότερα με την δημιουργία του λαογραφικού μουσείου και όχι μόνο, στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου.
Ο Γιώργης Πολιουδάκης αναφέρθηκε στην πράξη ανδραγαθίας του συγχωριανού του Γιώργη Σπυριδάκη στη διάρκεια της μαύρης περιόδου της κατοχής.
Ο ήρωας αυτός μαζί με άλλους συγχωριανούς του, κατάφεραν με κίνδυνο της ζωής τους, να κλέψουν οπλοπολυβόλο των Γερμανών που είχαν εγκαταστήσει στη θέση «Τσεκουριανά» και να τοποθετήσουν εκεί ένα μεγάλο ξύλο, ώστε να φαίνεται από μακριά ότι είναι στη θέση του.
Οι απόγονοί του θα είναι για πάντα περήφανοι για την πράξη αυτοθυσίας του προγόνου τους.
Συγκεκριμένα ο εγγονός του Γιώργης Σπυριδάκης που ζει στο Αστέρι, με αυτές τις καταβολές από τον παππού του, έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική οικογένεια, που ξεχωρίζει για το ήθος και την εντιμότητα των μελών της και είναι μάλιστα πατέρας του ιερέα της περιοχής π. Φανουρίου Σπυριδάκη.
Η όμορφη αυτή τελετή, ολοκληρώθηκε με την επίδοση των βραβείων στους νέους φοιτητές, παρουσία του δωροθέτη των «χρυσών αστεριών» Μηνά Πυργαρούση.
Αν μου ζητούσαν να χαρακτηρίσω με μια φράση τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη, θα’ λεγα «ως χαρίεν άνθρωπος, ει άνθρωπος είη».
Θα’ θελα όμως να συμπληρώσω πως παρ’ όλο που ο Μηνάς Πυργαρούσης είναι ένας πολυβραβευμένος δημιουργός, και μια πολυσύνθετη προσωπικότητα, είναι υπερβολικά σεμνός κι’ ευαίσθητος και στο πρόσωπο του λάμπει το φώς από την ακτινοβολία της ψυχής του.
Ένας άνθρωπος πιο γνήσιος κι αληθινός από το καθαρό χρυσάφι που επεξεργάζεται στις δημιουργίες του και το όποιο κέρδος στη ζωή του, προέρχεται από τον τομέα των ηθικών και όχι των οικονομικών αξιών.
Ευτυχώς που η ζωή τον αντάμειψε με μια θαυμάσια σύζυγο την Λίτσα που εμφορείται από τις ίδιες αρχές και αξίες και στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις το έργο του.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση πέτυχε το σκοπό της γιατί κατάφερε να φέρει κοντά τρεις γενιές ανθρώπων, που παρά τα διαφορετικά βιώματα, θέτουν κοινό στόχο τον αγώνα για την δημιουργία ενός καλύτερου και πιο ελπιδοφόρου μέλλοντος.
Γι’ αυτό αξίζει κάθε επιβράβευση στον πρόεδρο της κοινότητας Δημήτρη Σερλή, και στους αξιόλογους ανθρώπους που συνεπικουρούν το έργο της ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτισμού για χάρη της νέας γενιάς και της ποιοτικής αναβάθμισης της περιοχής.