Ξεκινά την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018 το Φεστιβάλ «Ηράκλειο, Ημέρες Γαστρονομίας 2018». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του δήμου Ηρακλείου, της Περιφέρειας Κρήτης (Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου) και του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. Το «Heraklion Gastronomy 2018» θα ξεκινήσει την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 14, στην περιοχή του Κεντρικού Λιμεναρχείου (χώρος στάθμευσης ΜΑΡΙΝΑ), μπροστά από το φρούριο του Κούλε.
Στο πλαίσιο της 4ήμερης διοργάνωσης, σεφ αλλά και μάγειροι αλλά και γυναικείοι συνεταιρισμοί, θα δείξουν συνταγές και θα προσφέρουν τα πιάτα τους- φτιαγμένα με προϊόντα της κρητικής γης- στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της πόλης. Ειδικοί θα μιλήσουν στο πλαίσιο επιστημονικής συνάντησης για το λάδι, το κρασί και το παξιμάδι ενώ θα διοργανωθούν και όμορφες μουσικές βραδιές. Παράλληλα παραγωγοί κρητικών προϊόντων, επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων και της εστίασης και του ξενοδοχειακού τομέα πρόκειται να συμμετάσχουν στην πρώτη αυτή διοργάνωση που στόχο έχει να γίνει θεσμός.
Οι φορείς που έχουν δραστηριοποιηθεί είναι: Δήμος Ηρακλείου, Περιφέρεια Κρήτης (Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου), Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΤΕΙ Κρήτης, Επιμελητήριο Ηρακλείου, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο παράρτημα Κρήτης, Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, Σύνδεσμος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών γραφείων Κρήτης Πρακτόρων, Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης – Σαντορίνης, Ένωση Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων & Δωματίων Ν. Ηρακλείου, Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων, Σύνδεσμος Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου, Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης, Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης, Σωματείο Μαγείρων- Ζαχαροπλαστών Ηρακλείου, Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, We do local.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Πέμπτη 11 Οκτωβρίου
Έναρξη εκδηλώσεων φεστιβάλ (17:00-19:00)
Μαριλένα Καμπά – Αν. Καθ. Ιατρικής: «Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου» Απόστολος Σπύρου – Αν. Καθ. Χημείας: «Ανάλυση της σύστασης του ελαιόλαδου»
Μαριάννα Καραμάνου – Αν. Καθ. Ιατρικής: «Δίπυρος άρτος (παξιμάδι) από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα»
Νίκος Μηλιαράκης – οινοποιός, πρ. Δικτύου Wines of Crete: «Το κρητικό εμφιαλωμένο κρασί χθες – σήμερα – αύριο»
11-12-13-14/10 (19:00-21:00): Γνωστοί Έλληνες chef (Τάσος Παπαδάκης, Χρήστος Λάππας, Δημήτρης Τσανανάς, Παναγιώτης Βρανάκης) μαγειρεύουν για σας!
11-12-13-14/10 : Ντόπιοι παραγωγοί εκθέτουν προϊόντα που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο
12-13-14 /10 (13:00 -15:00 & 17:00 -19:00): Μέλη γυναικείων συνεταιρισμών και γνωστοί chef μοιράζονται τις συνταγές τους και προσφέρουν γευστικές δοκιμές.
Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις
11-12-13-14/10 στις 20:30: μουσικές βραδιές με κρητική παραδοσιακή και έντεχνη μουσική.
12-13-14 /10 (14:00-15:00):Παραδοσιακοί σκοποί και χοροί από τον Λαογραφικό Όμιλο «ΧΝΑΡΗ».
Πέμπτη 11/10: Η Γεωργία Νταγάκη σε μια μοναδική συναυλία.
Παρασκευή 12/10: Η μουσική παρέα του Δ. Παγωμένου (Ν. Βογιατζάκης, Α. Κανακάκης, Ά. Τερζάκης, Ν. Παγωμένος, Μ. Πινακουλάκης) ερμηνεύει όχι μόνο δικά της τραγούδια αλλά και σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών.
Σάββατο 13/10: Το μουσικό σχήμα «ΕΡΑΝ» με παραδοσιακές μελωδίες μας ταξιδεύει στον χώρο και τον χρόνο.
Κυριακή 14/10: Κρητική βραδιά με τους τα αδέρφια Απολλωνία, Αντώνη και Νίκο Ξυλούρη.