Το «manolakis drum bass trio» αποτελείται από τους Γιώργη Μανωλάκη (φωνή, λαούτο κρητικό, τρίχορδο λαουτάκι), Γιάννη Καπετανάκη (κοντραμπάσο) και Βασίλη Παπαδουράκη (τύμπανα) που συμπράττουν σε ένα μουσικό ταξίδι με καινούρια ηχοχρώματα παίζοντας και αυτοσχεδιάζοντας πάνω σε διάφορες συνθέσεις από την καινούρια δισκογραφική δουλειά του Γιώργη Μανωλάκη με τίτλο «Διττό», που πηγάζει από την μουσική της Κρήτης, αλλά και από άλλες μουσικές ιδέες και παραδόσεις μέσα από μια πιο πειραματική ματιά.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ, Περιφέρειας Κρήτης, Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και του Δήμου Ρεθύμνης και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Στις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθούν παραθαλάσσιες περιηγήσεις-ξεναγήσεις με τίτλο «Θαλασσινές Ιστορίες του Ρεθύμνου», με ξεναγό τον δάσκαλο-σχολικό σύμβουλο Χάρη Στρατιδάκη. Η περιήγηση αυτή είχε ανακοινωθεί αρχικά ότι θα πραγματοποιούνταν το προσεχές Σάββατο αλλά μετατοπίστηκε κατά μία ημέρα προκειμένου να μη συμπέσει με τις εκδηλώσεις των «Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών» που διοργανώνει το υπουργείο ΠΘΠΑ μέσω των τοπικών εφορειών αρχαιοτήτων.
Οι στάσεις της δεύτερης θαλασσινής ιστορίας ειναι οι εξής:
1. Μνημείο 110 Μαρτύρων στην «Άμμο», Πηγάδι με «Άπιαστο Νερό», Μισίρια (τοπωνύμιο). 2. Ρυάκια Κουτσουλίδη, Μπαρά (Σβίγα), Λιβαδάκι, Σαρακηνού, Καπνουτζή, Ουρανού, Κοτσιφού, παραλιακή λεωφόρος (1983), φάμπρικες Μπαρά, Βογιατζάκη και Καλογεράκη. 3. Περβολιανά κολλόδεντρα (ιξοί), Σεπέρια (αμμοθίνες) και χλωρίδα τους (κρινάκια άμμου, πίπιλα, αθάνατοι, αγριοκυπάρισσα). 4. Μπιριτζή Κουλές και ομώνυμη μάχη το 1822. 5. Κόρακα ποταμός (Αηδονιών, Μπαφόρμα) και Καμάρα, Γερμανικό πυροβολείο, Τσουρλή Παπούρα. 6. Άη Γιώργης Πεταλιώτης, Γήπεδο Κεραυνού, Τοπ Αλτί, Τενεκέ Μαχαλάς, Γερμανικό εργοτάξιο αμμοχάλικου. 7. ΒΙΟ και Μεζάρια. 8. «Φλοίσβος» και Κονσερβοποιείο Δομαζάκη. 9. Ρέμα Συνατσάκη, Ταμπακαριά και La Croce. 10. Κτήριο «Δελφίνι», πλατεία Μενέλαου Παπαδάκη, σύμπλεγμα «Δελφίνια». 11. Ξενοδοχεία «Ξενία» και «Ακταίον». 12. Οχυρό Μπαλτά Ντάμπια, προμαχώνας Αγίας Βαρβάρας, Άμμος Πόρτα, ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, καταλύματα μισθοφόρων, «Σκάρπα». 13. Πλατεία Άγνωστου Στρατιώτη, κατεδαφισμένος Κουμπές, «Κύμα», ναυάγιο «Αλμπάνο». 14. Βιοτεχνική ζώνη (Λαδάκικα και Σαπωνοποιεία, Μεταξαριό, Οινοπνευματοποιείο, Βιομηχανία Γαγάνη). 15. Τέμενος Καρά Μουσά Πασά-Μονή Αγίας Βαρβάρας. 16. Παραθαλάσσιες συνοικίες Κουμ Καπί, Σαμπιονάρα, Αρβανιθιά, Γιαλί, Μπαλτά, Τσουρούνι, Χαλάστρα. 17. Ρέμα Καμαράκι, χοιροχασάπικα, ταμπακαριά, βαφεία. 18. Ακτογραμμή Βενετοκρατίας. 19. «Λαβύρινθος». 20. Παλιό Δημαρχείο. Καφενεία Προκυμαίας και Λιμανιού και εθιμοτυπίες ούζου. 21. Λύκειο Ελληνίδων, μνημεία Παρρέν-Σιγανού και Γυναίκα της Κρήτης. 22. Πλατεία Βενετοκρατίας, μετέπειτα Μεϊντάνι. 23. Κατασκευή πλατείας Χιοστάκ και Προκυμαίας, Ιστός, Αποβάθρα. 24. Έργα βενετσιάνικου λιμανιού (Μαντρακιού). 25. Συνοικίες Καστέλι και Καντάκιο. 26. Υγιειονομείο, Νοσοκομείο, Στρατώνας, Νεώρια, Κονάκι Χατζή Οσμάν Πασά, Βίντσι, Ψαράδικα, Κλινική Κοκονά. 27. Παροχετευτικά κανάλια (sboratore), Άγιος Νικόλαος, Πύργος Νερού, Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνης (Κήπος Πρίγκιπος Γεωργίου), καφενείο Κόκκινου. 28. Περιμετρικό τείχος λιμανιού, Τελωνείο, ρωμαϊκό κτήριο, Καρνάγιο, Γλίστρα. 29. Φανάρι. 30. Πλατείες Πλαστήρα και Κ. Καραμανλή.
Καθ’ οδόν θα γίνει αναφορά στα πρώτα θαλάσσια λουτρά στην παραλία Περιβολίων, στο τσουνάμι του έτους 1956, στην συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του Ρεθύμνου με τα πλοία αρόδο, στις μαούνες και στον «Εωσφόρο» και σε άλλα στοιχεία της προφορικής και γραπτής ιστορίας της ανατολικής ακτογραμμής του Ρεθύμνου, ανάλογα και με την κούραση, τα κέφια και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών. Στα Μισίρια και Περιβόλια τις γνώσεις του θα μοιραστεί μ’ αυτούς ο ιστορικός τοπιογράφος της περιοχής Αλκιβιάδης Μαυράκης και στο παλιό λιμάνι ο γνώστης του Μανόλης Καρνιωτάκης.
Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013. Η εκκίνηση θα γίνει από το Μνημείο Ελευθερίας στην Άμμο των Μισιρίων στις 6:00 το απόγευμα και ο τερματισμός μετά από τρεις ώρες στην περιοχή του βενετσιάνικου λιμανιού, όπου η δεύτερη «Θαλασσινή Ιστορία» θα κλείσει με προβολή και σχολιασμό μιας εκατοντάδας ιστορικών φωτογραφιών της περιοχής περιήγησης. Οι φωτογραφίες έχουν επιλεγεί από τα αρχεία των Χ. Στρατιδάκη, Μ. Καρνιωτάκη, Γ. Π. Εκκεκάκη, Γ. Σπανδάγου, Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης, Θ. Κρεβετζάκη, Φωτο-Ρέθυμνο, Βασίλη Χαριτάκη και Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης.
Οι υποψήφιοι περιηγητές θα πρέπει να φροντίσουν να κρατούν νερό και αντηλιακό και να φορούν καπέλο και παπούτσια κατάλληλα για περπάτημα εντός και εκτός δρόμου. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στα τηλέφωνα 28310 55031 και 6974 026196 (Χάρης Στρατιδάκης).